ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:14:00 μ.μ. | |
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αργολίδα
 Με το σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)» έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο νομό μας με πρώτο σταθμό τις Λίμνες.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ έγινε η παρουσίαση του λευκώματος αφιερωμένο στο Λαϊκό Διδασκαλείο της Πελοποννήσου, όπου μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η φροντίδα για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες καθώς και για τη Λαϊκή Παιδεία αποκτά άμεση προτεραιότητα για τους κομμουνιστές μαχητές του ΔΣΕ, έτσι στο πλαίσιο αυτό θεσπίζεται εξάχρονη, υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση.

Επιπλέον παρουσιάστηκε και το λεύκωμα για τα έκτακτα στρατοδικεία της Τρίπολής, όπου κομμουνιστές φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν και άντεξαν μέχρι την τελευταία τους πνοή ενάντια στους μηχανισμούς καταστολής της αστικής τάξης, παίρνοντας δύναμη από την πίστη τους στο δίκιο του λαού, στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Τιμάμε τους εκτελεσμένους που μόνη τους κατηγορία ήταν το ότι πάλεψαν ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ότι αγωνίστηκαν για τα λαϊκά δικαιώματα, το ότι δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά αγωνίστηκαν για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μαθαίνουμε από την αταλάντευτη στάση τους. Ηταν προϊόν συνειδητής στράτευσης στα δίκια του λαού, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της εμπιστοσύνης τους στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού, παρά τις δυσκολίες, αλλά και προϊόν της δύναμης που έδινε ο ένας στον άλλο μες στη φυλακή, με την υποδειγματική οργάνωση της ζωής τους.

Τιμάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε, για να βρουν δικαίωση οι θυσίες χιλιάδων κομμουνιστών, οι οποίοι έδωσαν τα καλύτερά τους χρόνια στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Οι οποίοι δεν υποχώρησαν από την ταξική πάλη, από το σκοπό να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, όποια μορφή πολιτεύματος και να διάλεξε η αστική τάξη για να συντηρήσει την καπιταλιστική της ιδιοκτησία. Είτε στη μεταξική δικτατορία, είτε στη μεταβαρκιζιανή περίοδο και τον Εμφύλιο, που κλείσανε τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης στα μπουντρούμια, είτε στη χούντα, είτε στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Το παράδειγμα των εκατοντάδων εκτελεσμένων κομμουνιστών, που στα έκτακτα στρατοδικεία δεν λύγισαν, αλλά στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στους στρατοδίκες, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον βάζοντας το “εμείς” πάνω από το “εγώ”, αποτελεί απόδειξη της κομμουνιστικής στάσης ζωής, ηρωισμού, αντοχής στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Δεν επέλεξαν τη "δήλωση μετανοίας", την υποταγή και το συμβιβασμό με τους εκμεταλλευτές τους γιατί ένιωθαν ότι απέναντι στους καταπιεστικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης δεν εκπροσωπούν ούτε υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αλλά το ψωμί, τα δικαιώματα, τη λευτεριά του λαού, στη δύναμη του οποίου πίστευαν και δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους. Γιατί ήξεραν ότι υπερασπίζονταν αυτό που έπρεπε να γίνει, αυτό που είναι δίκαιο, αληθινό, αναγκαίο, ακόμα και αν φαινόταν ότι δεν μπορούσε να γίνει.Αρχή φόρμας

Δεν είναι τυχαίο ότι θυμήθηκε τώρα η Χρυσή Αυγή τον Μπελογιάννη και τους Ζέγγο, Λεκκα, και Σμυρλη γιατί απλά τρέμει στην ιδέα ότι ο λαός μπορεί να εμπνευστεί και πάλι από το παράδειγμα του και να πάρει την τύχη στα χέρια του αλλά και να προστατεύσει τον εαυτό του απέναντι σε κάθε εχθρό όσο "μπρατσωμένος" κι αν είναι. Οι ήρωες κομμουνιστές με τη καθοδήγηση του ΚΚΕ πολέμησαν εναντία στους Ναζί και σε όλους τους δοσίλογους, χίτες, ταγματασφαλίτες και στους συνεργάτες τους, εναντία σε όλους αυτούς δηλαδή που οι σημερινοί ναζιστές της ΧΑ τους αποδίδουν "δόξα και τιμή" (Περιοδικό Αντεπίθεση Γενάρης 2000).

Επειδή πολλές φορές τα λόγια περισσεύουν τα πράγματα έχουν ως εξής: Οι πολιτικοί πρόγονοι των χρυσαυγιτών είναι ο Χίτλερ, οι ναζιστές των SS, οι κουκουλοφόροι δοσίλογοι, οι μαυραγορίτες, οι χίτες και οι γερμανοτσολιάδες. Οι πολιτικοί πρόγονοι των κομμουνιστών είναι οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, οι αντάρτες του ΔΣΕ, ο Άρης, ο Ζαχαριάδης, ο Μπελογιάννης και χιλιάδες άλλοι κομμουνιστές που πέθαναν στον αγώνα.

Ο λαός μας το 1940-1945 οργανώθηκε με ψυχή και πρωτεργάτη τους κομμουνιστές μέσα από το ΕΑΜ, τον ένοπλο ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές. Οργάνωσε ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες ελεύθερες εκλογές που ψήφισαν για πρώτη φορά οι νέοι από 18 χρονών και οι γυναίκες. Με το τουφέκι τους στον ώμο, οργάνωναν την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων τους, τη "λαοκρατία", όπως τη λέγανε. Αυτή που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγορεύει την ανεργία, την πείνα, τα ναρκωτικά. Μια κοινωνία που μαζί με τον ξένο κατακτητή θα έδιωχνε και τον ντόπιο εκμεταλλευτή.

Ενώ ένα κομμάτι της αστικής τάξης συνεργάστηκε με τον κατακτητή, έλεγαν "δε γίνεται τίποτα, ο εχθρός είναι παντοδύναμος", λούφαξαν περιμένοντας να έρθουν πάλι στα πράγματα. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί είναι αυτοί που σου λένε "κάτσε φρόνιμα". Είναι η ίδια φάρα και τότε και σήμερα. Είναι οι επιχειρηματίες, βιομήχανοι, τραπεζίτες, τα κόμματά τους. Είναι αυτοί που τότε έπαιρναν το χρυσάφι της χώρας και έφευγαν για το Κάιρο και όταν έφυγαν οι Γερμανοί κυνηγημένοι από το λαό, δεν δίστασαν να τον ματώσουν όπως και οι Γερμανοί κατακτητές.

Οι σημερινοί φασίστες-δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των Ελλήνων συνεργατών των Ναζί, που μαζί αιματοκύλισαν τον ελληνικό λαό που αντιστεκόταν! Υπηρέτησαν το ναζιστικό τέρας με πλήρη συνείδηση, για τα πλούτη ή την εξουσία. Ήταν οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοτσολιάδες, οι χίτες που ορκίζονταν πίστη στον Χίτλερ. Συμμετείχαν με ζήλο σε όλες τις θηριωδίες κατά του άμαχου λαού, σε μαζικές σφαγές, σε βιασμούς και στο πλιάτσικο. Ήταν οι χαφιέδες στις γειτονιές, φορούσαν κουκούλες και κατέδιδαν τους αγωνιστές. Αυτά είναι τα πρότυπα του χρυσαυγίτη! "Τότε χίτες τώρα χρυσαυγίτες"! Είναι με τη μεριά των εκμεταλλευτών και των καταπιεστών γι' αυτό και έχουν εγκληματική δράση. Χτυπάνε και δολοφονούν Έλληνες και ξένους εργαζομένους, νέους και νέες για να τρομοκρατήσουν.

Ο λαός και η νεολαία να εμπνευστούν και να γνωρίσουν την ιστορία των αγώνων του λαού μας, να απορρίψουν τη ναζιστική ιδεολογία και τα ψέματα, να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή, που θέλουν να σε μας πείσουν ότι είναι ακρότητα να παλεύεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στους συντρόφους που κλείστηκαν στα κάτεργα των αστών, στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Στους απογόνους, στους συγγενείς, στους φίλους των φυλακισθέντων και εκτελεσμένων. Στη νεολαία, που έχει μπροστά της καθήκον να κρατήσει τη σημαία του αγώνα ψηλά. Σε όλη την εργατική τάξη και το λαό, να τιμήσουμε όσους έφυγαν απ' τη ζωή στην πάλη για την ευημερία του λαού μας, για να απαλλαγεί από τα βάσανά της, για το σοσιαλισμό, όπου η εργατική τάξη θα έχει την εξουσία και θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει.

Αγγελική Εμμανουήλ
Μέλος της Ε.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της Τ.Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ