Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:02:00 μ.μ. | |
Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Πελοπόννησοτου ΚΚΕ για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Πελοπόννησο
 Μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν για άλλη μια φορά στη Πελοπόννησο από τις πρόσφατες βροχές. Πέντε συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο.  Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές είναι η εικόνα που άφησε η κακοκαιρία στη Καλαμάτα, στο Ασπρόχωμα στη Θουρία, στο Πήδημα στον Άγιο Φλώρο, στη Σκάλα, στο Βλαχιώτη και στο Γεράκι στη Λακωνία, στο Αργος και αλλού.


Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργησίμων εκτάσεων στους Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας Μεσσήνης και Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία, στο Δήμο Ευρώτα στη Λακωνία και αλλού μετατράπηκαν σε λίμνες καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδετε σε “θεομηνίες” ή στα “έντονα καιρικά φαινόμενα”.

Είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Φταίει η πλημμελής συντήρηση και καθαρισμός φρεατίων, καναλιών χειμάρρων και ποταμών, αφού περικόπτονται δαπάνες στο όνομα της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και των “δυνατοτήτων της οικονομίας”.

Φταίει η ανυπαρξία αποστραγγιστικών έργων στους εθνικούς δρόμους όπως Τρίπολης – Καλαμάτας, Γαργαλιάνοι – Ρωμανός ή αντιπλημμυρικών όπως η περιμετρική της Καλαμάτας που κατασκευάζουν ή εκμεταλλεύονται καπιταλιστικοί όμιλοι και πληρώνει ξανά και ξανά μέσω των πολλαπλών διοδίων ο λαός της περιοχής και ευρύτερα.ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

· Τι κονδύλια θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακούφιση των πληγέντων για την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

· Τι μέτρα θα παρθούν για να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, Δημοτικά Τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη σε Εφορία, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και να παγώσουν τα χρέη προς τις Τράπεζες.

· Ποια έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών κλπ) είναι στις πρώτες προτεραιότητες για να μην επαναληφθούν τέτοιας έκτασης καταστροφές;

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ