ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Βήμα-βήμα υλοποιείται το όραμα του καθηγητή Λαμπρινουδάκη για την ανάδειξη του Ασκληπιείου Επιδαύρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:27:00 μ.μ. | |
Βήμα-βήμα υλοποιείται το όραμα του καθηγητή Λαμπρινουδάκη για την ανάδειξη του Ασκληπιείου Επιδαύρου
To Ασκληπιείο της Επιδαύρου, τα μνημεία του οποίου είναι ενταγμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απ’ το 1988, αποτελεί σήμερα, όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά συνάμα και σπουδαία μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα. 

Σ’ αυτό, αποτυπώθηκε όλη η εξέλιξη της ιατρικής απ’ τη φάση κατά την οποία η ίαση εξαρτιόταν αποκλειστικά απ’ το θεό, έως τη μετατροπή της, σεεπιστήμη, με τη συστηματική καταγραφή περιστατικών και τη σταδιακή συγκέντρωση γνώσης και πείρας», γράφει-μεταξύ άλλων-η αρχαιολόγος Όλγα Ψυχογιού, στην ιστοσελίδα «Οδυσσεύς» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εξέλιξή του, από ναό του θεού Ασκληπειού, σε οργανωμένο ιατρικό κέντρο, η μετάβασή του δηλαδή, απ’ τη θεική παρέμβαση στη νόσο και την ίαση, στηνεπιστημονική ιατρική, πιστοποιείται απ’ τα πολλά λείψανα του ιερού της Επιδαύρου.

Η αισθητική αξία όλων αυτών και η επιστημονική εξήγησή του, αποδεικνύουν τη μοναδικότητα αυτού του ιερού χώρου της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

Το όραμα του Ομότιμου Καθηγητή της Αρχαιολογίας και γενικού γραμματέα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, δηλαδή, το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάδειξης του Ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου«, βρέθηκε στο επίκεντρο των τριήμερων εργασιών της 9ης γενικής συνέλευσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, που έλαβε χώρο σε Άργος, Ναύπλιο και Επίδαυρο, το τριήμερο που μας πέρασε.

Με την οικονομική συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών, συντάσσονται ήδη μελέτες διαμόρφωσης, ανάπλασης διαδρομών, περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου, μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών, στην περιοχή του ιερού του Ασκληπιού και μελέτη οδοποίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς
Πηγή: ert.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ