ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Μπαλτάς σε Ανδριανό: Το Μπούρτζι είναι έργο πρώτης προτεραιότητας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:05:00 μ.μ. | |
Μπαλτάς σε Ανδριανό: Το Μπούρτζι είναι έργο πρώτης προτεραιότητας
 Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την πορεία των έργων στο Μπούρτζι που είχε υποβάλει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:


«Στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης των έργων συντήρησης, ανάδειξης και αναπτυξιακής αξιοποίησης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο, ζητώ να πληροφορηθώ γιατί αυτά σταμάτησαν από 31/12/2015 και δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει ενώ φεύγει το 2016. Υπάρχουν τα ικριώματα, υπάρχουν οι σκαλωσιές, αλλά εργασίες δεν γίνονται.

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας για την συντήρηση και την προστασία του Φρουρίου και για την ενίσχυση της σύγχρονης ιστορικής, πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας του Ναυπλίου και ολόκληρης της Αργολίδας που αφορά την πλήρη αναβάθμιση των αναγκαίων υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με τη λειτουργία εκθεσιακών χώρων, την επαναλειτουργία αναψυκτηρίου – εστιατορίου και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε επισκέπτες με αναπηρία – έργο το οποίο είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.790.000 ευρώ στο οποίο οι εργασίες είχαν ξεκινήσει και προχωρούσαν με γρήγορο ρυθμό.

Όπως αναφέρω και στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα, στον σχετικό κωδικό υπήρχε υπόλοιπο 500.000 ευρώ και, παρά την σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας ότι τα έργα του ΕΣΠΑ μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η διαχειριστική αρχή δεν εξέδωσαν την απαιτούμενη εγκύκλιο για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις έμπειρων εργατοτεχνιτών, απαραίτητων για την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών, οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι, ενώ θα μπορούσαν να έχουν δουλειά και να εργάζονται στα έργα αυτά. Οι συμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να παραταθούν αφού υπήρχε και το σχετικό κονδύλι, ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πλέον, λόγω της διακοπής των εργασιών αυτεπιστασίας δεν μπορεί να προχωρήσει και η παράλληλη εργολαβία με αποτέλεσμα πέραν των καθυστερήσεων, να εμφανίζονται κίνδυνοι, όπως η σχετικά πρόσφατη πυρκαγιά στο μνημείο που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα».



Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην πρωτολογία του επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ευχαριστώ για την Ερώτηση κ. Ανδριανέ. Δύο σκέλη η απάντηση πάρα πολύ σύντομα:



Απ' τη στιγμή που έχει λήξει η προγραμματική περίοδος, ακόμη κι αν υπάρχουν χρήματα στο κονδύλι που αφορά το έργο, τα χρήματα αυτά αυτά δεν μπορούν να απορροφηθούν. Άρα υπάρχει ένα ερώτημα σ' αυτές τις περιπτώσεις, πώς και με ποιες διαδικασίες το έργο στο οποίο αναφερόμαστε θα μπορεί να κριθεί μεταφερόμενο, ώστε όλα όσα αφορούν την παραπέρα αποκατάσταση του μνημείου να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Το έργο έχει κριθεί μεταφερόμενο εξ ολοκλήρου στο νέο πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ που αφορά το έργο αυτό έχουν προβλεφθεί κονδύλια 1.720.000 και στο μυαλό όλων μας, στην προκήρυξη αυτή το Μπούρτζι είναι πρώτης προτεραιότητας. Άρα αυτές οι καθυστερήσεις είναι καθυστερήσεις, έχετε δίκιο, διαδικασίες απορρόφησης των χρημάτων που περίσσευαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να επαναπροκηρύξουμε κονδύλιο για τέτοιου τύπου έργα, και στο μυαλό μας είναι πρώτης προτεραιότητας το Μπούρτζι”.



Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδριανός τόνισε τα εξής:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη δέσμευση και τα λεγόμενά του για την πρώτη προτεραιότητα στις εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίησης του Φρουρίου και μάλιστα με συγκεκριμένο ποσό 1.720.000 επιπλέον, ότι έχει κριθεί κατ' αρχήν μεταφερόμενο όπως είπατε το έργο στο επόμενο πρόγραμμα.

Όπως επεσήμανα και προηγουμένως τα έργα στο Μπούρτζι, όπως και τα άλλα έργα πολιτισμού στην Αργολίδα, το Μουσείο Άργους, το Βυζαντινό Μουσείο που είναι έτοιμο και έπρεπε να ανοίξει και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία πλέον να το εγκαινιάσουμε, τα έργα τα έργα αποκατάστασης στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου, τον ιστορικό μητροπολιτικό ναό του Ναυπλίου που ξέρετε ότι έχει τεράστια προβλήματα όπως και ο ναός του Αγίου Νικολάου του 17-18ου αι., το Ενετικό Κτίριο, υπάρχουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μοναδικά στην Αργολίδα, στο Ναύπλιο, στο Άργος, Επίδαυρο, στην Ερμιονίδα, το κτίριο Βίγγα, το παλιό τελωνείο που το πήραμε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να το αξιοποιήσουμε, το Βυζαντινό Κάστρο στη Νέα Επίδαυρο, οι βυζαντινοί ναοί στο Λυγουριό, η Μονή Ταλαντίου στο Αραχναίο, μια μοναδική βυζαντινή εκκλησία, παλιά μονή, όλα αυτά τα έργα πρέπει να προχωρήσουν. Βεβαίως είναι δεδομένες οι δυσκολίες της δημοσιονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα όμως πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε κάποια από αυτά τα έργα, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά την αξία τους.

Τέλος, θέλω για το Μπούρτζι, που είναι ένα τοπόσημο που λειτουργεί ως εμβληματικό παράδειγμα μνημείου που έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών, χώρος πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων και μοχλός ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, να τηρήσετε αυτές τις δεσμεύσεις και πιστεύω ότι θα τις τηρήσετε.

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, κ. Υπουργέ γνωρίζετε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αργολίδας, διάβασα ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός πρόσληψης φυλάκων στους αρχαιολογικούς χώρους μέσω ΑΣΕΠ. Είδα ότι από δημοσίευμα τουλάχιστον η Αργολίδα λείπει. Θέλω να το κοιτάξετε γιατί οι ανάγκες και στην Αργολίδα στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας της Αργολίδας είναι τεράστιες”.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μπαλτάς ανέφερε τα εξής:

“Δύο διευκρινίσεις: Το ποσό που ανέφερα, 1.720.000 ευρώ, δεν είναι όλο για το Μπούρτζι. Είναι πρόγραμμα με τίτλο 'παρεμβάσεις σε χαρακτηριστικά μνημεία με ιδιαίτερη συμβολή στον τουρισμό ιστορικών πόλεων'. Μ' αυτή την έννοια, πρώτη προτεραιότητα είναι το Μπούρτζι και εντός αυτού του προγράμματος και δεδομένου του ότι έχει ενταχθεί ολόκληρο εκεί τα αναγκαία ποσά για την ολοκλήρωση του έργου θα αναλυθούν.

Από κει και πέρα να σας πω ότι σε σχέση με τα έργα που αναφέρατε, και άλλα υπόλοιπα έργα σε άλλους νομούς, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ίδια πολιτική επί των έργων αυτών. Τα έργα αυτά προτείνονται και χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ των Περιφερειών και απλώς το Υπουργείο έχει τη σύμφωνη γνώμη και τη συζήτηση με τους αντίστοιχους Περιφερειάρχες σε σχέση με ποια έργα προωθούνται και υπό ποιες διαδικασίες.

Ξέρετε προφανώς ότι όλοι οι νομοί έχουν χαρακτηριστικά σαν αυτά που είπατε. Η Αργολίδα όντως έχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με αυτά τα χαρακτηριστικά και πρέπει να βρούμε να βρούμε έναν τρόπο, και σιγά-σιγά τον βρίσκουμε, ώστε και οι Περιφερειάρχες και το Υπουργείο Πολιτισμού να προσπαθούν να αναπτύσσουν κατά κάποιο τρόπο σύμμετρο αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιμέρους τόπων.

Τα έργα που αναφέρατε είναι όλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ελπίζω και φαντάζομαι ότι έχουν ενταχθεί ήδη στον προγραμματισμό της Περιφέρειας διά της Αργολίδας”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ