Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΚΕ Αργολίδας: Η Αργολίδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς κατάλληλο νερό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:45:00 μ.μ. | |
ΚΚΕ Αργολίδας: Η Αργολίδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς κατάλληλο νερό
Εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας Πελοποννησου και των Δήμων Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων για την άθλια κατάσταση στην υδροδότηση

Σε περιοδεία που πραγματοποιήσαμε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, (με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Βαγγέλη Γούργαρη, το Δημοτικό Σύμβουλο Άργους – Μυκηνών Θεοδοσίου Γεώργιο, το Δημοτικό Σύμβουλο Ναυπλιέων Πινάτση Γεώργιο και άλλα στελέχη της παράταξης από την Αργολίδα), διαπιστώσαμε εγκληματικές ευθύνες τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχει την ευθύνη διαχείρισης των πηγών μέσω της Διεύθυνσης Υδάτων, όσο και των Δήμων Άργους - Μυκηνών και Ναυπλιέων για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις πηγές και συνολικά στις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων.

Οι Δήμοι Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων υδρεύονται βασικά από τις πηγές του Μποτίνου, της Λέρνης και τις Αμυμώνης της Τοπικής Κοινότητας Μύλων.

Πρόκειται για πηγές του ίδιου Υδροφόρου Ορίζοντα, πολύ κοντά η μία στην άλλη, με μικρή υψομετρική διαφορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τον ίδιο Υδροφόρο Ορίζοντα αντλούνται μεγάλες ποσότητες νερού για κάλυψη αρδευτικών αναγκών που θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον Ανάβαλο, αν είχαν κατασκευαστεί τα σχετικά έργα και να μην αφαιρούνται από την υδροδότηση.

Αδιαφορία και εγκατάλειψη παντού σε βαθμό κακουργήματος.

· Δεν υπάρχει διαχειριστής και ελεγκτής των πηγών.

· Ο κάθε Δήμος έχει εγκαταστήσει το αντλιοστάσιό του και αντλεί νερό ανεξέλεγκτα ενώ ο Δήμος Ναυπλιέων δεν έχει τοποθετήσει ούτε υδρομετρητή.

· Σε μια εποχή που ο κόσμος λέει το νερό νεράκι, είναι αδιανόητο να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού κατά τη μεταφορά του από τις πηγές στις δεξαμενές των Δήμων. Σύμφωνα με καταγγελίες το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκετε στο δίκτυο που τροφοδοτεί το Δήμο Ναυπλιέων.

· Στην βασικότερη από τις πηγές, η πηγή της Λέρνης που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συνθήκες υπεράντλησης, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Δεν προστατεύεται η πηγή από καμία μορφή ρύπων(σκουπίδια, περιφερόμενα ζώα, νεκρά ζώα, μολυσματικές απορροές κλπ).

· Το νεκροταφείο των Μύλων βρίσκεται δίπλα στην πηγή, ενώ η Τοπική Κοινότητα Μύλων εξακολουθεί να αποχετεύεται σε βόθρους.

Η Αργολίδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς κατάλληλο νερό.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πηγές που υδροδοτούν τις πόλεις και τα χωριά της Αργολίδας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, (όπως και των προηγούμενων),της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Άργους - Μυκηνών και Ναυπλιέων, που διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για Λιμάνια, Μαρίνες, Πλατείες, για διάφορα έργα βιτρίνας και αδιαφορούν για το νερό.

Κάποια μικρά αποσπασματικά έργα της ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών χωρίς να ακουμπούν το πρόβλημα των πηγών, της διαχείρισής τους καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ευρύτερα δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, συντονίζουμε τη δράση μας και παρεμβαίνουμε ενιαία τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

· Να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή των πηγών από μολυσματικές δράσεις και να γίνουν οι αναγκαίες περιφράξεις.

· Να αξιοποιηθούν υπάρχουσες μελέτες (αν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις) για την απομάκρυνση του νεκροταφείου Μύλων και να απαλλαγή η Τοπική Κοινότητα από την αθλιότητα των βόθρων, με την κατασκευή σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης

· Να γίνουν έργα υδρομάστευσης των πηγών, να κατασκευαστεί υπερχειλιστής για να μην εισρέουν στα αντλιοστάσια απόβλητα ή θαλασσινό νερό, στις περιόδους που κατεβαίνει η στάθμη των πηγών.

Θέμα άμεσης προτεραιότητας είναι ο εντοπισμός και η αποκατάσταση των διαρροών στα δίκτυα μεταφοράς νερού. Η αντιμετώπιση των απωλειών, καθώς και η μη άντληση νερού για άρδευση από την ευρύτερη περιοχή των πηγών θα περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν για την ύδρευση ακατάλληλα νερά από τον Ανάβαλο ή από επικίνδυνες λόγω νιτρικών γεωτρήσεις.

Σε πρώτη φάση περιοριζόμαστε σε θέματα επείγουσας μορφής. Σύντομα θα επανέλθουμε με θέσεις και προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση της Λειψυδρίας σε όλο το Αργολικό Πεδίο, για τα προβλήματα αποχέτευσης και φυσικά για το θέμα χρήσης των νερών του Αναβάλλου που μεθοδευμένα οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ