Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Συνθήκες "πολέμου" στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων της χώρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:32:00 π.μ. |
Συνθήκες "πολέμου" στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων της χώρας
 Συνθήκες… "πολέμου" επικρατούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων. Η «ακτινογραφία», σε 61 νοσοκομεία του ΕΣΥ, που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είναι γεμάτη «σκιές» με ό,τι αυτό σημαίνει για το σύστημα υγείας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, η διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ γίνεται από διοικητικούς υπαλλήλους και όχι από επαγγελματίες υγείας. Καταγράφονται δραματικές καθυστερήσεις στην παράδοση των ασθενών από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και στις εξετάσεις των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται με συνοδούς. Σε πολλά ΤΕΠ υπάρχουν μόνο αγροτικοί και ειδικευμένοι γιατροί, ενώ σε ρόλο τραυματιοφορέα και νοσηλευτή είναι συχνά οι συνοδοί των ασθενών. 

Σε άλλα ΤΕΠ νοσοκομείων δεν μπορεί να γίνει ούτε η αιματολογική εξέταση για τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος, με αποτέλεσμα να οργανώνεται διακομιδή ασθενούς σε άλλα νοσοκομεία με ό,τι ρίσκο συνεπάγεται αυτό για τον ασθενή. Ακόμη και άστεγοι εντοπίζονται στα ΤΕΠ προκειμένου να εξασφαλίσουν τον ύπνο τους.

Η κίνηση στα ΤΕΠ αυξήθηκε 40% κατά την τελευταία τριετία. Η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 5 έως 8 ώρες. Έκτακτα περιστατικά περιμένουν ώρες να εξεταστούν. Στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής από την ώρα που προσέρχεται ο Ασθενής στα ΤΕΠ έως την εισαγωγή του μεσολαβούν και 12 ώρες Η έλλειψη τραυματιοφορέων ξεπερνά το 70%.

«ΑΧΕΠΑ». Σε κάθε εφημερία υποδέχεται 700-800. Η αναμονή κυμαίνεται σε 4-5 ώρες, ιδίως στο Παθολογικό, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικό ιατρείο. Οι Νοσηλευτές καλύπτουν δύο ιατρεία συγχρόνως, ή καλύπτουν χειρουργεία και ιατρεία ΤΕΠ σ’ ένα ωράριο. Οι τραυματιοφορείς είναι ελάχιστοι – η κάλυψη φτάνει μόλις το 30%.

«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ». Το νοσοκομείο μπαίνει σε εφημερία 8 φορές τον μήνα, αλλά καταγράφει έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων έως και 40%. Οι ασθενείς στα ΤΕΠ μεταφέρονται από τους συνοδούς, αν και το Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένο σε ξεχωριστά αυτόνομα κτίρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Μεγάλη έλλειψη υλικών, φορείων, πολυθρόνων μεταφοράς ασθενών.

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Θεσσαλονίκης. Πηγαίνουν κατά μέσο όρο 1.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία στα ΤΕΠ, ειδικά όταν είναι το μόνο Νοσοκομείο που εφημερεύει. Η αναμονή φτάνει τις 6 ώρες. Οι συνοδοί μεταφέρουν και φορεία με τους ασθενείς τους λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων.

Γ.Ν.Θ. «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ». Η διαλογή ασθενών γίνεται στα ΤΕΠ από Νοσηλεύτρια και όχι Ιατρό όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και παλιός. Το προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια, λόγω της μεγάλης έλλειψης.
Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Στα ΤΕΠ η διαλογή ασθενών γίνεται από Διοικητικό Υπάλληλο, που στεγάζεται στον αύλιο χώρο εκτός ΤΕΠ. Ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, όπως και τα υλικά. Σημαντική η έλλειψη των τραυματιοφορέων (στο 60%) και η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (στο 50%). Τα ιατρεία των ΤΕΠ καλύπτονται πολλές φορές με νοσηλευτές από τις κλινικές του Νοσοκομείου, αν και με βάση την Υπουργική Απόφαση τα ΤΕΠ πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό προσωπικό. Έτσι ξεμένουν οι Κλινικές από Νοσηλευτικό Προσωπικό καθότι και εκεί το προσωπικό είναι λιγοστό.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Δέχεται 1.200 άτομα ανά εφημερία. Κατά μέσο όρο μόνο το 18% εισάγεται σε βραχεία νοσηλεία ή τμήματα και μονάδες. Το 60% των ασθενών θα μπορούσαν να απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τις 8 ώρες στα παθολογικά, 7 ώρες στα χειρουργικά, 5 ώρες τα παιδιατρικά, 5 ώρες στα καρδιολογικά κυρίως όταν το νοσοκομείο κάνει εφημερίες χωρίς δορυφόρο.

Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ΝΙΚΑΙΑΣ. Μη οργανωμένο ΤΕΠ. Ανεπαρκείς χώροι υποδοχής όπως και στη Βραχεία Νοσηλεία. Μεγάλος συνωστισμός ασθενών και συνοδών. Μεγάλη αναμονή που υπερβαίνει τις 7 ώρες. Στο ΤΕΠ υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού. Υπάρχει μόνο ένας Διευθυντής και ενός Επιμελητή Α’. Το Νοσηλευτικό Προσωπικό μειώθηκε στο μισό. Από 12 Νοσηλευτές υπηρετούν 6 και από 10 Τραυματιοφορείς απέμειναν 4. Οι συνοδοί κουβαλούν μόνοι τους τα φορεία και τα καρότσια.

«ΘΡΙΑΣΙΟ». Η χωροταξική υποδομή του ΤΕΠ κρίνεται ανεπαρκής λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών (έως 850 ) που προσέρχονται σε κάθε Γενική Εφημερία. Η Ιατρική Στελέχωση του ΤΕΠ είναι μηδαμινή, 1 Ιατρός Δ/ντής – Προϊστάμενος και 1 Επιμ. Β΄. Η Νοσηλευτική Στελέχωση κρίνεται ανεπαρκής ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους τραυματιοφορείς. Οι συνοδοί κουβαλάνε τους Ασθενείς μόνοι τους. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και πεπαλαιωμένος. Συχνά γίνονται διακομιδές εκτάκτων περιστατικών λόγω βλάβης αξονικού τομογράφου, αδυναμίας αντιμετώπισης λόγω έλλειψης αντίστοιχης ειδικότητας (θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική), μη ύπαρξη διαθέσιμης κλίνης.

«ΑΤΤΙΚΟΝ». Μεγάλος συνωστισμός συνοδών και αρρώστων καθώς η εφημερία χρησιμοποιείται και για την είσοδο τακτικών εισαγωγών. Σε χειμερινούς μήνες δεν φτάνουν ούτε τα καθίσματα και είναι εύκολη η μετάδοση μεταδιδόμενων ασθενειών. Τον μεγάλο όγκο της εφημερίας την έχουν τα παθολογικά ιατρεία. Δεν μπορούν να αντέξουν στο βάρος των εισαγωγών και στέλνουν σε όλα τα τμήματα σε βάρος των χειρουργημένων ασθενών. Δεν υπάρχει χώρος απομόνωσης των μολυσματικών ασθενών (μεταδιδόμενες ιώσεις). Το προσωπικό που απαρτίζει την εφημερία είναι επικουρίες από τα υπόλοιπα τμήματα που ήδη υπολειτουργούν. Το διοικητικό δεν είναι προσωπικό του ΤΕΠ αλλά από τα διάφορα τμήματα της διοικητικής υπηρεσίας. Στα ΤΕΠ υπάρχει 1 γιατρός επιμ. Χειρουργικής και 2 επικουρικοί. Οι υπόλοιποι στελεχώνονται από τα τμήματα του νοσοκομείου. Μεγάλος χρόνος αναμονής (5 ώρες) λόγω των πολλών περιστατικών που προσέρχονται εφημερία (κατά μέσο όρο 1200). Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε τραυματιοφορείς. Λόγω της πολύωρης αναμονής και της πλημμελούς φύλαξης, έχουν συμβεί περιστατικά σε γιατρούς και προσωπικό.

ΚΑΤ. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού. Εφημερεύει καθημερινά. Στα ΤΕΠ προσέρχονται κατ’ έτος 100.000 Ασθενείς. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργεί η Βραχεία Νοσηλεία 17 κλινών. Στην Αναζωογόνηση παρκάρονται βαριά Ασθενείς, πολυτραυματίες, αναπνευστικά διασωληνομένοι πάνω από πέντε ημέρες. Σύμφωνα με το νόμο οι Ασθενείς πρέπει να διασωληνώνονται και το πολύ σε 48 ώρες να διακινούνται σε ΜΕΘ. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας τελεί υπό συνθήκες πολέμου όπως χαρακτηριστικά λένε οι εργαζόμενοι των ΤΕΠ λόγω της υπερβολικά μεγάλης κίνησης και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Οι αναμονές των ασθενών ξεπερνούν τις 5 ώρες. Τα ράντζα αναμονής ξεκινούν από τα εξωτερικά ιατρεία και παραμένουν σε ράντζα και στις κλινικές.

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ». Ιδιαίτερα μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων. Το Νοσοκομείο αποτελεί κορμό των εφημεριών μέσα στο λεκανοπέδιο. Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ασθενών.

Γ.Ν.Α. «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ». Κάθε 4 ημέρες που εφημερεύει στα ΤΕΠ πηγαίνου πάνω από 650 ασθενείς. Μεγάλος μέσος όρος αναμονής. 5 ώρες στο Παθολογικό και 2 ώρες στα υπόλοιπα Ιατρεία. Μεγάλες ελλείψεις στα ΤΕΠ σε Τραυματιοφορείς και Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Εφημερεύει ανά 4 ημέρες και υποδέχεται περί τους 900 ασθενείς, από τους οποίους εισάγονται για νοσηλεία οι 150. Οι ώρες αναμονής είναι επικίνδυνες για την υγεία των Ασθενών. Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Λείπουν 70 Τραυματιοφορείς. Η κάλυψη είναι με επικουρικό προσωπικό.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Εφημερεύει κάθε μερα ως τις 14.30 και δέχεται 100 άτομα ανά εφημερία. Λόγω βαρύτητας των περιπτώσεων οι ώρες αναμονής είναι από 2 έως 8 ώρες. Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων. Στη Βραχεία Νοσηλεία παραμένουν οι Ασθενείς και πέντε ώρες μετά το τέλος της εφημερίας.

Γ.Ν. «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» : Εφημερία έως τις 14.30 μεσημέρι. Προσέρχονται 150 έως 200 ασθενείς σε κάθε εφημερία, με την αναμονή να κυμαίνεται από 3 έως 5 ώρες. Γίνονται 15 εισαγωγές σε κάθε εφημερία. Ελλείψεις σε Νοσηλευτικό Προσωπικό και Τραυματιοφορείς. Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ.

«ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ». Ανά εφημερία το νοσοκομείο εξυπηρετεί 1000 έως 1200 άτομα. Μεγάλος χρόνος αναμονής από 4 έως 8 ώρες. Εισάγονται σε κάθε εφημερία 120 έως 150 ασθενείς. Οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν το 40%. Στους Τραυματιοφορείς οι ελλείψεις ξεπερνάνε το 70%. Δεν υπάρχει βραχεία Νοσηλεία.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Δέχεται 350 άτομα σε κάθε εφημερία εκ των οποίων εισάγεται για νοσηλεία το 1/5. Συχνοί είναι οι διαπληκτισμοί μεταξύ των ασθενών και προς το προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό προσωπικό και Τραυματιοφορείς. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους. Η βραχεία Νοσηλεία 14 κλινών γεμίζει και οι Ασθενείς παραμένουν στη Βραχεία πέντε ώρες μετά το πέρας της εφημερίας.

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ. Σοβαρά προβλήματα με την πλήρη έλλειψη προσωπικού ασφάλειας. Ελλείψεις Ιατρών Ειδικευμένων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Έλλειψη υλικών. Συντηρείται το Νοσοκομείο από Δωρεές. Έλλειψη προστατευτικών μέσων, αν και στο Νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει καθημερινά, προσέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες με λοιμώδη Νοσήματα.

Γ.Ν. ΚΩ. Σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν Ιατροί πολλών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει παιδίατρος. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να απευθύνονται αναγκαστικά σε ιδιωτικά ιατρεία ή να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους. Έλλειψη μεγάλη σε Νοσηλευτικό Προσωπικό και Προσωπικό Φύλαξης στα ΤΕΠ. Οι διακομιδές είναι πολλές. Οι καθυστερήσεις ειδικά λόγω κακοκαιρίας στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ. Μεγάλη η έλλειψη σε Ειδικευόμενους Ιατρούς, Νοσηλευτικό Προσωπικό και Τραυματιοφορείς, για την κάλυψη των ιατρείων των ΤΕΠ. Αυξημένη ζήτηση λόγω κάλυψης των προσφύγων. Απουσία Ιατρών Ειδικοτήτων, έλλειψη Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Ο χώρος είναι ακατάλληλος για την λειτουργία των ΤΕΠ – στις 3 Νοεμβρίου 2016 Επαγγελματίας Υγείας που έκανε διαλογή των περιστατικών, γρονθοκοπήθηκε από ασθενή. Στα ορθοπεδικά περιστατικά η αναμονή ξεπερνά τις τρεις ώρες. Διακομιδές αιμορραγικών περιστατικών και άλλων εκτάκτων σοβαρών περιστατικών προς εφημερεύοντα Νοσοκομεία των Αθηνών, επειδή δεν λειτουργεί ο αξονικός όλο το εικοσιτετράωρο. Λείπουν ειδικευμένοι Ιατροί.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ. Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού αλλά και σε εξοπλισμό όπως μόνιτορ, οξύμετρα, πιεσόμετρα κ.λπ. Απαιτούνται 3-4 ώρες για να εξεταστεί και διαγνωστεί ο ασθενής. Δεν υπάρχει μόνιμη φύλαξη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά επεισόδια. Πολλές φορές λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ οι Ασθενείς προσέρχονται με ιδιωτικά μέσα.

Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Δεν υπάρχουν χωριστά ΤΕΠ. Τα ΤΕΠ στελεχώνονται με Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό των Κλινικών. Μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση και διάγνωση. Το σύνολο των περιστατικών γίνονται διακομιδές επειδή δεν λειτουργεί η Παθολογική κλινική και οι Αναισθησιολόγοι μετακινούνται στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Δεν διαθέτει αντιδραστήρια και δεν γίνεται η αιματολογική εξέταση τροπονίνη, για την διάγνωση του εμφράγματος.

Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ. Δεν υπάρχει οργανωμένο ΤΕΠ παρότι επιβάλλεται με την υφιστάμενη Νομοθεσία. Το ΤΕΠ στελεχώνεται από το ιατρικό Προσωπικό των κλινικών του Νοσοκομείου. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 1 έως 3 ώρες.

Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ. Δεν υπάρχει οργανωμένο ΤΕΠ. Η Ιατρική στελέχωση γίνεται με ενεργές πρόσθετες και εθελοντικές εφημερίες. Ένας Νοσηλευτής σε κάθε βάρδια. Γίνεται διακομιδή περιστατικών λόγω αδυναμίας κάλυψης ή για διάγνωση επειδή δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος.

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ. Το ΤΕΠ, ως αυτόνομο τμήμα λειτουργεί από το 2008 και από το 2010 σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γιατρός για το τμήμα. Καταγράφεται αύξηση των προσερχομένων ασθενών κατά 40%, γεγονός που σημαίνει ατελείωτες ουρές, μεγάλος χρόνος αναμονής και ταλαιπωρίας. Η απουσία ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο όπως παιδοχειρουργού, αγγειοχειρουργού υποβάλλουν τους ασθενείς σε περαιτέρω ταλαιπωρία με διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία. Συχνά το ΤΕΠ λειτουργεί δίχως την παρουσία Τραυματιοφορέων. Η μεταφορά Ασθενών στις ΜΕΘ και στα εργαστήρια γίνεται από Ιατρούς και Νοσηλευτές.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ. Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού. Πολλές ώρες αναμονής (ξεπερνούν τις 5 ώρες). Συχνά γίνονται επεισόδια μεταξύ Ασθενών και συνοδών.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Υπάρχει ένας γιατρός στο ΤΕΠ, Διευθυντής. Τραγική έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού. Χωροταξική υποδομή, κτιριακές εγκαταστάσεις και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε άθλια κατάσταση. Συχνές διακομιδές Ασθενών λόγω έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Ένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ υποδέχεται ασθενείς από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διακομίζονται έκτακτα περιστατικά από όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, λόγω απουσίας ιατρικών ειδικοτήτων στα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Έλλειψη Νοσηλευτικού
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ