ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Στην Χίο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης του νησιού ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:45:00 μ.μ. |
Στην Χίο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης του νησιού ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος
 Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ελευθέριων του νησιού διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με κορυφαία εκδήλωση την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά που με φροντίδα του Συλλόγου Ποντίων Χίου έφθασε στο νησί το πρωί της Πέμπτης.
Με τιμές αρχηγού κράτους και κάτω από τον υπέλαμπρο ήλιο, υποδέχθηκε η Χίος την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Από νωρίς οι αρχές του τόπου Πολιτικές, Δικαστικές, Στρατιωτικές, δεκάδες μέλη μικρασιατικών σωματείων αλλά και ο Σύλλογος Ποντίων Χίου που πρωτοστάτησε για τον ερχομό της εικόνας, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Όμηρος».
Το αεροσκάφος C-130 που μετέφερε την εικόνα και ποντιακά σωματεία αλλά και το προεδρείο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» προσγειώθηκε στη Χίο στις 10:40.
Την εικόνα μετέφεραν δύο αρχιμανδρίτες με τον έναν από αυτούς να δίνει τη θέση του στον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο ο οποίος μετέφερε την εικόνα που διήλθε ανάμεσα στις αρχές υπό τους ήχους των εμβατηρίων της στρατιωτικής μουσικής της 96 ΑΔΤΕ.
Η εικόνα με αυτοκινητοπομπή μεταφέρθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Βικτώρων όπου την υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Μάρκος αναφέρθηκε στην ιστορία της Παναγίας και του Πόντου, ευχόμενος «καλή λευτεριά» στους Ποντίους και επιστροφή στις πατρίδες τους, ενώ λίγο αργότερο επέδωσε στο ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» την ανώτατη διάκριση της Χιακής Εκκλησίας τον χρυσό σταυρό του Αγίου Ισιδώρου του Χίου.
Οι θρησκευτικές εορτές για τα 104α ελευθέρια της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό θα συνεχιστούν το απόγευμα με πάνδημη λιτανεία στην πόλη των εικόνων της Παναγίας Σουμελά και των Αγίων Βικτώρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου που εορτάζουν την 11η Νοεμβρίου, ημέρα της απελευθέρωσης του νησιού.

Το αυριανό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016
Ώρα 07:00
Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και η μπάντα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου θα περιέλθει τις οδούς της πόλης παιανίζοντας.
Ώρα 08:00
  • Έπαρση σημαίας στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου), με τη συμμετοχή στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

  • Τέλεση πολυαρχιερατικής  Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης  
            κ. Κ α λ λ ι ν ί κ ο υ.
Ώρα 10:30
  • Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μ ά ρ κ ο ν, με καμπανοκρουσίες.
  • Επετειακή ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη.
Ώρα 11:15
Επιμνημόσυνη δέηση, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
Διανομή μικρών Ελληνικών σημαιών από την Π.Ε. Χίου στους παρακολουθούντες την παρέλαση.
Ώρα 11:40
Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, Παλαιών Πολεμιστών, των μαθητών και μαθητριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, των Οδηγών και Προσκόπων, τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, του Συλλόγου Ριζού Έδεσσας, των μαθητών και μαθητριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών της Α.Ε.Ν., του Συλλόγου Ποντίων Χίου,  καθώς και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.
Ώρα 12:40
Επίδειξη αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, άνωθεν του χώρου της παρέλασης (μετά το πέρας της παρέλασης).
Ώρα 13:00
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικά Σωματεία και Σχολεία της Χίου στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου) με τη μουσική επιμέλεια του κ. Σίμου Καραολάνη και το μουσικό σχήμα «Νοστιμον Ήμαρ», παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών χωρών στον ίδιο χώρο και στη συνέχεια μικρή δεξίωση στο Δήμο Χίου, για τις Αρχές και το κοινό, από το Δήμο της Χίου.
Ώρα 13:45
Επίδειξη σκαφών των καταδρομέων του 3ου Ε.Τ.Ε.Θ. Χίου στο λιμάνι της πόλης Χίου.
Ώρα 17:00
Υποστολή Μεγάλης Σημαίας στον Κεντρικό Λιμενοβραχίονα Χίου, με τη συμμετοχή Στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.
Ώρα 19:00
Αφιερωματική εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων Χίου με θέμα την Ιερά Εικόνα Παναγίας Σουμελά, σε συνεργασία με το Ο.Π.Κ.Δ. Χίου, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Ώρα 20:00
  • Αρχιερατικός Μέγας Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μ ά ρ κ ο υ, μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα.
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια της Ημέρας, εκτός των ωρών των Ιερών Ακολουθιών, θα πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ