ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Γ. Μανιάτης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή διακομματική κυβέρνηση»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:22:00 μ.μ. | |


Γ. Μανιάτης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή διακομματική κυβέρνηση»
 «Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους», δηλώνει στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

   Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει «άστοχη» τη δήλωση Σόιμπλε ότι «όποιος μιλά για ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο κ. Σόιμπλε υπενθύμισε «αυτό που υπέγραψε ο πρωθυπουργός για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018».
   Επιπλέον, ερωτηθείς για τον φόβο ανόδου λαϊκιστικών φωνών στην Ευρώπη, ο Γιάννης Μανιάτης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο χορός της ανόδου των λαϊκιστικών φωνών στην Ευρώπη ενισχύθηκε με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ».
   Αναφερόμενος στη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η κυβέρνηση εργάζεται πιο εποικοδομητικά από ό,τι οι προηγούμενης, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει πως «αν αυτή η δήλωση αφορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα τους αποκαλούσαν "γερμανοτσολιάδες" και "πουλημένους"».
   Μιλώντας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Γιάννης Μανιάτης υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να συνεχιστεί ο πολιτικός της βίος.
   Για την κόντρα Γεννηματά-Βενιζέλου υποστηρίζει ότι «η δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το δικαίωμα στην πολυφωνία, τις διαφωνίες και τελικά τις συγκλίσεις».
   Τέλος, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιδιώξει μία εκ νέου συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ο Γιάννης Μανιάτης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή διακομματική κυβέρνηση».
   Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
    Ερ. Κύριε Μανιάτη, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας θα ήθελα να μου πείτε ποια οφέλη αποκόμισε η Ελλάδα σε ουσιαστικό επίπεδο; Για παράδειγμα, στην υπόθεση του χρέους;
   Απ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας μεγάλος ηγέτης, θερμός υποστηρικτής της Δημοκρατίας, της ανοικτής οικονομίας, της ανοικτής κοινωνίας, της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στήριξε την Ελλάδα, τις τραγικές στιγμές του καλοκαιριού του 2015 με την καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα- Βαρουφάκη, για να αποτρέψει την καταστροφή και την έξοδο μας από το ευρώ. Το video των 90 δευτερολέπτων από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου μίλησε για την Ελλάδα και την Αθήνα ως λίκνο της Δημοκρατίας, είναι μια πανίσχυρη εικόνα για τη χώρα μας. Ασφαλώς είναι απερχόμενος Πρόεδρος και ο λόγος του μπορεί να λειτουργήσει μόνο παραινετικά. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την προτροπή του για προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.
   Ερ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα εξυμνούσε τη Δημοκρατία με «φόντο» τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και μιλούσε για τη ανάγκη, πέραν των μεταρρυθμίσεων, και της ελάφρυνσης του χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος εμμέσως στον Πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωνε ότι «όποιος μιλά για ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα». Πώς χαρακτηρίζετε αυτή την δήλωση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
   Απ. Η δήλωση του κ. Σόιμπλε είναι άστοχη. Όπως όμως έχουμε πει δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Ομπάμα έφυγε, αλλά τα προβλήματα έμειναν εδώ, και είναι άλυτα επειδή η κυβέρνηση των πολλών και μεγάλων ψεμάτων δεν είχε ούτε σχέδιο, ούτε ικανότητα, ούτε αποτελεσματικότητα να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Σόιμπλε ασφαλώς υπενθύμισε αυτό που υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018. Ο κ. Τσίπρας έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε όσα ο ίδιος δήθεν αμφισβητεί σήμερα.
   Ερ. Τελικά, με δεδομένη πλέον την άνοδο των λαϊκίστικων φωνών μήπως τέτοιες πολιτικές ευνοούν την άνοδο ακραίων σε ολόκληρη την Ευρώπη;
   Απ. Ο χορός της ανόδου των λαϊκίστικων φωνών στην Ευρώπη ενισχύθηκε με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλαμπ των λαϊκιστών έχει και δεξιούς, αλλά και γιαλαντζί αριστερούς που, όπως στην Ελλάδα, συνεργάζονται με ακροδεξιές αποφύσεις. Ο λαϊκισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας και της Ενωμένης Ευρώπης. Η λιτότητα δεν είναι η μοναδική αιτία, όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Αυστρία. Μόνο οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής, δίκαιης κατανομής του πλούτου, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Αρμαγεδώνα που έχουμε μπροστά μας.
   Ερ. Κύριε Μανιάτη, θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πιο εποικοδομητικά απ' ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις».
   Απ. Αναρωτιέμαι πώς θα απαντούσε σ΄ αυτή την ερώτηση ένας υπουργός της αριστερο-ακροδεξιάς συγκυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου. Πώς νιώθουν να τους επαινεί ο δαιμονοποιημένος κ. Ντάισελμπλουμ που εφαρμόζουν το τρίτο, χειρότερο και αχρείαστο Μνημόνιο με περικοπές μισθών και συντάξεων και ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου για 99 χρόνια. Αν αυτή η δήλωση αφορούσε εμάς, να είστε σίγουροι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα μιλούσαν για «γερμανοτσολιάδες» και «πουλημένους». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι οι δήθεν κόκκινες γραμμές τους, που γίνονται στη συνέχεια ροζ και τελικά εξαφανίζονται, είναι αποτέλεσμα της ύφεσης που ο κ. Τσίπρας προκάλεσε με τις επιλογές του το 2015.
   Ερ. Κατόπιν τούτων βλέπετε να κλείνει χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ή στα εργασιακά η δεύτερη αξιολόγηση;
   Απ. Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να συνεχιστεί ο πολιτικός της βίος. Και το θέατρο της δήθεν αντίστασης στους δανειστές θα παίξουν μέχρι το παρά πέντε και θα κάνουν τη γνωστή τους πιρουέτα στο τέλος. Τον Δεκέμβρη του 2014 εργασιακά- ασφαλιστικό είχαν κλείσει. Σήμερα συζητούμε για τον εφιαλτικό Οκτώβριο 2016 με την απώλεια 82.810 θέσεων εργασίας. Ο σανός τους όμως είναι πια πολύ δύσπεπτος για τον λαό.
   Ερ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιδιώξει μία εκ νέου συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;
   Απ. Αυτή η συζήτηση είναι άκαιρη, κουραστική και προσβλητική, κυρίως για τον κόσμο μας. Εμείς δεν επιδιώξαμε ποτέ να συγκυβερνήσουμε ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώξαμε να είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη συγκυβέρνηση, που όμως αρνήθηκε γιατί προτίμησε τη συγκυβέρνηση με τη λαϊκιστική ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Οι αγκαλιές Τσίπρα- Καμμένου το βράδυ των εκλογών τα λένε όλα. Εμείς από το 2012 στηρίζουμε τη στρατηγική της Εθνικής Συνεννόησης για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και για αλλαγές στο χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή διακομματική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί το σημερινό αδιέξοδο. Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ μόνοι τους μπορούν. Η χώρα χρειάζεται να επανακαθορίσει νέες πολιτικές ισορροπίες μέσω εκλογών.
   Ερ. Πώς κρίνετε τη σκληρή κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και πού θα οδηγήσει;
   Απ. Εγώ τη μόνη εσωκομματική «σκληρή κόντρα» που βλέπω αυτή την εποχή είναι μεταξύ του κ. Φίλη και του κ. Τσίπρα ή μεταξύ του κ. Σκουρλέτη και της κυβέρνησης. Η δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το δικαίωμα στην πολυφωνία, τις διαφωνίες και τελικά τις συγκλίσεις μας. Δεν θα βρείτε σε εμάς πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ, ενός μονολιθικού κόμματος που ο αρχηγός του κ. Τσίπρας δεν δίστασε στο πρόσφατο Συνέδριο να εγκαλέσει τους συντρόφους του γιατί ψήφισαν ενάντια σ΄ αυτό που πρότεινε ο ίδιος, και να τους βάλει να ξαναψηφίσουν.
   Ερ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιδιώκει τη συναίνεση;
   Απ. Είμαστε η παράταξη που ποτέ δεν δίχασε την κοινωνία, ούτε με δεξιές λογικές εθνικοφροσύνης, ούτε με αριστερολαϊκιστικές τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία βγήκαν από τα μνημόνια γιατί διαμόρφωσαν εθνική γραμμή συνεννόησης. Κανένας δεν κατηγόρησε τον άλλον για «ουρά» κανενός. Όσο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ρίχνουν νερό στον μύλο της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν στη χώρα και τόσο μεγεθύνουν τα αδιέξοδα.
   Ερ. Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω, με την ιδιότητά σας ως πρώην Υυουργός Ενέργειας, η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος κυρίως φυσικού αερίου;
   Απ. Την περίοδο 2010-2014 εφαρμόσαμε μία πατριωτική, προοδευτική στρατηγική, και πρώτη φορά ανοίξαμε, θεσμικά, τον δρόμο για να γίνει η Ελλάδα ένας ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης. Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο, προκηρύξαμε διεθνείς διαγωνισμούς αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Υπογράψαμε για πρώτη φορά κείμενα συνεργασίας με το Ισραήλ, την Κύπρο, και την Αίγυπτο που έβαλαν την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Νομοθετήσαμε τη συμφωνία για τον TAP και τον Νότιο Διάδρομο για την Ελλάδα, που η σημερινή κυβέρνηση έκοψε μεν κορδέλες, τότε όμως μας λοιδορούσε. Εντάξαμε σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τους αγωγούς φυσικού αερίου EastMed, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που μπορεί να φτάσει μέχρι Ρουμανία και Ουγγαρία και την πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού ΑερίουFSRU στην Αλεξανδρούπολη. Και φυσικά το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειαςEuroasia Interconnector για τη σύνδεση Ασίας- Ευρώπης, περνώντας από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου, Κρήτης θα φθάνει στην Αττική. Έργα που έχουν τη δική μας σφραγίδα, τη σφραγίδα του Προοδευτικού Πατριωτισμού.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ