ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στην ιστορική μονή Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:59:00 μ.μ. | |
Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στην ιστορική μονή Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος (βίντεο)
 Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατακεκυμμένης στην πόλη του Άργους . Ανήμερα της εορτής 21 Νοεμβρίου τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου.
 Την Παραμονή της εορτής Κυριακή 20 Νοεμβρίου εψάλει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη π. Χρυσοστόμου Παπουλέση Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.
Η ιστορική μονή βρίσκεται κάτω από το κάστρο του Άργους Λάρισα . Ονομάζεται Κατακεκρυμμένη εξ’ αιτίας της παλαιάς εικόνας της Παναγίας που βρέθηκε κατά την προφορική παράδοση στη σπηλιά ακριβώς κάτω από το ναό, χώρος, ο οποίος μέχρι σήμερα καλείται «Εύρεση». Επίσης ονομάζεται και Πορτοκαλούσα λόγω ενός παλαιού εθίμου, κατά το οποίο οι Αργείοι έριχναν πορτοκάλια στα νεόνυμφα ζευγάρια που επισκέπτονταν τη μονή κατά την πανήγυρή της στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).
Στο μοναστήρι φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα βρίσκεται μέσα σε ξυλόγλυπτο κουβούκλιο και αποτελεί ένα έργο τέχνης ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Στο αριστερό φύλλο εικονίζεται η Παναγία Γλυκοφιλούσα, η οποία σαν τρυφερή και στοργική μάνα σκύβει στο παιδί της με αγάπη. Το δεξιό φύλλο φέρει την ίδια επικάλυψη και επάνω ψηλά την επιγραφή «Αγίου Δημητρίου του Νέου» και σε δεύτερο επίπεδο (στο βάθος) δύο ανάγλυφες μορφές.
Στην ιστορική μονή δίδαξε ο περίφημος Αγάπιος Λεονάδρος, ιδρυτής της σχολής της Δημητσάνας, έχοντας ανάμεσα σε άλλους μαθητή του τον Παλαιών Πατρών Γερμανό (που χειροτονήθηκε διάκονος στη Μονή από το θείο του, επίσκοπο Άργους, Ιάκωβο.
Τα σημαντικότερα από τα σωζόμενα ιερά κειμήλια της μονής είναι ένα Ευαγγέλιο έκδοσης Βενετίας (1776) και δύο εικόνες, μία των Εισοδίων της Θεοτόκου (1705) και άλλη μία, της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Η εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου μετά από συντήρηση της αποκαλύφθηκαν τα χαράγματα που φέρει στα πρόσωπα από τα μαχαίρια των Τούρκων. Στην μονή μονάζουν οι αυτάδελφοι Ιερομόναχοι π. Ιωσήφ και Μακάριος Δρόσσος , οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μονάζουν στην ιστορική μονή.
Την θεία λειτουργία παρακολούθησε κι ο δήμαρχος Αργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ