ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Γ. Μανιάτης προς ΥΠΑΑΤ: Να λάβετε άμεσα μετρά πρόληψης – αντιμετώπισης του βακτηρίου Xyella κατά των ελαιώνων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης προς ΥΠΑΑΤ: Να λάβετε άμεσα μετρά πρόληψης – αντιμετώπισης του βακτηρίου Xyella  κατά των ελαιώνων
Την άμεση λήψη δραστικών μέτρων πρόληψης – αντιμετώπισης του βακτηρίου XYELLA που ρημάζει τους ελαιώνες της Ιταλίας, ζητά ο Γιάννης Μανιάτης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Αποστόλου, με σχετική ερώτησή του, στην οποία επισημαίνει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων και των αγροτών από τον ορατό κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, τονίζοντας ότι η εμπειρία των προσβεβλημένων δένδρων εσπεριδοειδών από τον καταστροφικό ιό Citrus tristeza (τριστέτσα) στην περιοχή της Αργολίδας επιτείνει την ανησυχία όλων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


«Κύριε Υπουργέ,

Ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία των επιστημόνων καθώς και των αγροτών από τον ορατό κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου XYLELLAπου ρημάζει τους ελαιώνες της Ιταλίας (υπολογίζεται ότι μέσα σε διάστημα τριών ετών, κατέστρεψε σχεδόν δύο εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων), δημιουργώντας φόβους για εκτεταμένες καταστροφές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, και η εκρίζωσή του από τις προσβεβλημένες περιοχές είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί τώρα για ενδεχόμενη εξάπλωση σε άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει προειδοποιήσει για «μείζονες επιπτώσεις». αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους σήμερα, η έγκριτη τοπική Εφημερίδα «Νέα Κρήτη», το «in.gr», το εξειδικευμένο περιοδικό «Γεωργία και Κτηνοτροφία» ορατός είναι ο κίνδυνος εισβολής του βακτήριου Xylella fastidiosa στην χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ενώ οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. Η εμπειρία των προσβεβλημένων δένδρων εσπεριδοειδών από τον καταστροφικό ιό Citrus tristeza (τριστέτσα) στην περιοχή της Αργολίδας επιτείνει την ανησυχία όλων.

Επειδή η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή είναι προϋπόθεση ώστε έγκαιρα να προλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα κι

Επειδή μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό αν η μετάδοση του βακτηρίου μπορεί να γίνει και με άλλα μέσα π.χ γεωργικά εργαλεία κλπ και αυτό μπορεί να προκύψει με πολλούς τρόπους, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των συναλλαγών μας αλλά και των τουριστών που μας επισκέπτονται από την Ιταλία ή έχουν θερινές κατοικίες στην χώρα μας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

· Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να προετοιμασθεί κατάλληλα ο κρατικός μηχανισμός, οι Περιφέρειες, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κινδύνου που προκύπτει από την εξάπλωση του βακτηρίου XYLELLA;

· Έχετε συνεργαστεί, όπως οφείλατε με τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της ήδη πληγείσας Ιταλίας, ώστε να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί κατάλληλα η χώρα μας;

· Με ποιο τρόπο (επαρκής στελέχωση κλπ) προτίθεστε να ενισχύσετε τους αρμόδιους ερευνητικούς οργανισμούς, όπως τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δεδομένου ότι η έρευνα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ