ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η Μεσογειακή δίαιτα και ο Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός σε πρώτη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:07:00 π.μ. | |
Η Μεσογειακή δίαιτα και ο Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός σε πρώτη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ
Η κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, στην Κορώνη, έφερε στην επιφάνεια διάφορα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι, μεσούσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τα δυνατά σημεία της χώρας, δηλαδή την παραγωγή, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, θα μπορούσε να προσφέρει τη δημιουργία προοπτικής.

Η επένδυση στη γαστρονομία είναι πλέον επιβεβλημένη, θεωρώντας ότι η ελληνική διατροφή και δίαιτα είναι βασικοί πυλώνες της Μεσογειακής δίαιτας, η οποία έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η Κορώνη είναι η εμβληματική πόλη της Ελλάδας για την UNESCO.
Συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν δύο βασικές ενέργειες:

α) η υποβολή κοινής πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ENI CBC MEDITERRANEAN Sea basin programme 2014-2020 με συμμετοχή του Δικτύου και της ΚΕΔΕ καθώς και άλλων φορέων, όπως την παρουσίασε η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, η οποία είχε τη σχετική πρωτοβουλία. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί την πρωτοβουλία στήριξης της ευρωπαϊκής γειτονίας.

β) η διοργάνωση κοινού συνεδρίου του Δικτύου και της ΚΕΔΕ εντός του 2018 για την παρουσίαση του Δικτύου και του έργου του καθώς και της στρατηγικής της ΚΕΔΕ για την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Η συνεδρίαση διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος και Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, στο κτήριο Κλάπα της Κορώνης.

Συμμετείχαν ο Δημήτριος Τζιαχρήστας Δήμαρχος Δομοκού και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Νικόλαος Χιωτάκης Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς, μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΤΑ, ο Γιάννης Λυμπέρης Δημοτικός Σύμβουλος της Ηλίδας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η Βιολέτα Τσιμίκου, στέλεχος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ, η Αφροδίτη Παναγιωτοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΚΕΔΕ, ο Ιωάννης Γεωργίζας, εκπρόσωπος του δικτύου πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ».

Της κοινής συνεδρίασης προηγήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2017 και φιλοξενήθηκε στον ίδιο χώρο. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γεώργιος Λαζουράς Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου, ο Δήμητρης Καφαντάρης Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος και Γραμματέας του Δ.Σ., και τα μέλη του Δικτύου: Παναγιώτης Γρηγοριάδης Αντιδήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Διαμαντάρας Μέλος Δ.Σ. Δήμου Λαμιέων και Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και Δημήτρης Οικονόμου Μέλος Δ.Σ. Αναπτυξιακής Λάρισας.

Επίσης συμμετείχαν ο Μαρίνης Μπερέτσος Διαχειριστής του Δικτύου και Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και ο Σωτήρης Μπόλης, υπεύθυνος σχεδιασμού του Δικτύου.

Οι παραπάνω συνεδριάσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, που υλοποιήθηκε από το Δήμο Πύλου - Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, από την Πέμπτη 29 Ιουνίου έως και το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στην Κορώνη.

Το φεστιβάλ περιελάμβανε ένα τριήμερο στοχευμένων δράσεων, όπως ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις γαστρονομίας, έκθεση τοπικών προϊόντων, συνάντηση των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή και ήταν αφιερωμένο στην ανάδειξη του πολιτισμού και της διατροφής του Δήμου Πύλου -Νέστορος και τη σύνδεσή του με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου.

Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές
www.FinestGreekTastes.com
www.facebook.com/FinestGreekTastes
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ