ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

12η αναβίωση των αρχαίων Λυκαίων αγώνων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:48:00 π.μ. |
12η αναβίωση των αρχαίων Λυκαίων αγώνων
 Τα ΛΥΚΑΙΑ οι Αρχαίοι Αρκαδικοί Πανελλήνιοι Αγώνες Αθλητισμού και Πολιτισμού, κατά τετρακόσια τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με τον Παυσανία, παλαιότεροι των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, τελούνται και φέτος, 5 – 13 Αυγούστου (κορυφαία ημέρα τέλεσης των αθλητικών Λυκαίων η 13η Αυγούστου 2017) στην κοιτίδα τους, στο Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου Όρους, σε υψόμετρο 1.300 μ.. Είναι η 12η συνεχής ανά τετραετία Αναβίωση.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογός "Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ", είναι ο εμπνευστής της αναβίωσης από το 1973 των σύγχρονων Αθλητικών, Μουσικών και Πνευματικών αγώνων τα ΛΥΚΑΙΑ, που τιμούν τον Πανάρχαιο Διαχρονικό Πολιτισμό της πατρίδας μας και προβάλλουν Πανελλαδικά και Διεθνώς τη Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Σήμερα, οι Αγώνες συνδιοργανώνονται από το Σύλλογό μας, την Ένωση Σωματείων Λυκόσουρας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεγαλόπολης, με τη συμμετοχή του ΣΕΓΑΣ στο αθλητικό μέρος και τη συμπαράσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Το Λύκαιο Όρος ήταν το ιερό βουνό των Αρκάδων αφού εκεί πίστευαν ότι γεννήθηκε ο Δίας. Οι αρχαίοι Αρκάδες το αποκαλούσαν και Όλυμπο ή ιερό βουνό. Τα αρχαία Λύκαια ήταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες του Αρκαδικού λαού, αφιερωμένοι στον Λύκαιο Δία και τον Πάνα και καθιερώθηκαν από τον μυθικό Λυκάονα, ο οποίος βασίλεψε μετά τον Πελασγό.

Τα σύγχρονα Λύκαια αναβίωσαν το 1973 από τον Σύλλογο Ανω Καρυωτών και την τότε Κοινότητα Ανω Καρυών Αρκαδίας. Έκτοτε οι αγώνες και οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζουν να διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Έχουν επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου όρους και σαν λίκνο τους την ιερή για τους Αρκάδες κορυφή του βουνού. Γίνονται στο ίδιο ακριβώς σημείο, όπου τελούνταν στα αρχαία χρόνια, με τον ίδιο σχεδόν αρχαιόπρεπη τρόπο και σε ύψος 1.300 μέτρων. Είναι Παναρκαδικές αθλητικές, μουσικές και πνευματικές εορτές με πανελλήνια συμμετοχή και παγκόσμια απήχηση.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ