ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:34:00 π.μ. | |
Μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο
Τρεις νέες εστίες φωτιάς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Μαριές Ζακύνθου μετατρέποντας σε εφιάλτη και την δεύτερη νύχτα της πύρινης λαίλαπας.


Συγκεκριμένα την ώρα που η συγκεκριμένη φωτιά είχε οριοθετηθει, εκδηλώθηκαν 3 νέες εστίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου σε πυκνή βλάστηση. Οι φλόγες περικύκλωσαν το χωριό Μαριές, με τους κατοίκους να αρνούνται να το εγκαταλείψουν.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά έχουν φύγει από τις Μαριές.
Οι τρεις νέες εστίες

Στις 22:45, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για τρεις νέες εστίες, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου: «Σας ενημερώνουμε ότι μία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκε χθες στη Ζάκυνθο στην περιοχή της Αναφωνήτριας, η οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές, κι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του τις απογευματινές ώρες σήμερα, τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική «με τα νέα αυτά δεδομένα οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται επιπλέον με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος θα επιχειρήσει ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη πυρκαγιά».

Αργά τη νύχτα της Κυριακής, η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό Μαριές, μέσα στο δάσος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει μέσα στο χωριό και βρίσκονται στις αυλές των πρώτων σπιτιών, για να τα προστατέψουν.

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής, κρατείται και ανακρίνεται ως ύποπτος, εμπρησμού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν δυο μηχανάκια χαμηλού κυβισμού, που κινούνταν ύποπτα σε δασική έκταση στα βόρεια του νησιού. Ένας ιδιώτης που οδηγούσε το όχημά του και τους είδε άρχισε να τους παρακολουθεί γιατί του φάνηκαν ύποπτοι. Ο ένας κατάφερε και διέφυγε ο άλλος άφησε το μηχανάκι και κρύφτηκε μέσα σε ένα αγρό. Τον ακινητοποίησε ένα ιδιώτης ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Δεν είναι αποκλείεται να είναι αυτός που είχε εντοπιστεί από το ελικόπτερο της πυροσβεστικής να προσπαθεί να βάλει φωτιά. Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Κασσιμάτης, δημοτικός σύμβουλος της Ζακύνθου, η όλη του συμπεριφορά είναι εξαιρετικά ύποπτη, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του σε δασική περιοχή και δεν είχε χαρτιά μαζί του.

Μεγάλες καταστροφές στην Αναφωνήτρια

Νωρίτερα το Σάββατο, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων κάηκαν στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο στη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.


Ορατές από το διάστημα ήταν οι φωτιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στη Ζάκυνθο και τα Γιάννενα.
Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος Aqua της NASA ήταν πάνω από την Ελλάδα το Σαββάτο, 26 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να καταγράψει τις δύο μεγάλες φωτιές.

Αν και η φωτογραφία τραβήχτηκε από το διάστημα είναι ορατές η φωτιά τόσο στα Γιάννενα όσο και στη Ζάκυνθο, όπου στη δεύτερη η φωτιά μαίνεται για τρίτη μέρα.

Η φωτογραφία ανέβηκε το Σάββατο στη σελίδα του geonews.gr στο Facebook και τραβήχτηκε από την NASA.

Πηγή: newsbeast.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ