ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων στην περιφερειακή σύσκεψη του κλάδου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:50:00 π.μ. |
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων στην περιφερειακή σύσκεψη του κλάδου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών στην Αργολίδα
Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας των εποχικών εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης στην Αργολίδα, καθώς το κλαδικό Συνδικάτο, που ανήκει στη δύναμη της Ομοσπονδίας, είναι σταθερά προσανατολισμένο στην οργάνωση των εποχικών στα συσκευαστήρια και τις άλλες επιχειρήσεις της περιοχής.

Οι συνθήκες δουλειάς για τους εποχικούς είναι ιδιαίτερα κακές. Στα συσκευαστήρια σταφυλιού, για παράδειγμα, οι εργαζόμενες δουλεύουν για 14 - 15 ώρες όρθιες σε θαλάμους - ψυγεία. Οι αμοιβές κινούνται στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ, ενώ υπάρχει ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι εποχικοί δεν ασφαλίζονται ως μισθωτοί αλλά στον ΟΓΑ ή με εργόσημο. Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύουν χωρίς ωράριο, να μένουν χωρίς επίδομα όταν πετιούνται στην ανεργία, να μην καταγράφονται τα εργατικά «ατυχήματα».

Η υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους αυτούς αφορά τη διασφάλιση του 8ωρου και του 5ήμερου, τους μισθούς και τα μεροκάματα, τις συνθήκες δουλειάς, γι' αυτό η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο τούς καλούν να πάρουν τη θέση τους στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Ζητούμενο η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση δυνάμεων

«Ο κλάδος μας, η βιομηχανία Τροφίμων - Ποτών, ενώ είναι ο πιο κερδοφόρος κλάδος, την ίδια στιγμή μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αυτόν δουλεύει με μισθούς πείνας, που δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη. Επεκτείνονται οι εργασιακές σχέσεις χωρίς δικαιώματα, μέσω εργολάβων - δουλεμπορικών γραφείων. Αλλοι πληρώνονται με κουπόνια, άλλοι είναι απλήρωτοι, χιλιάδες έχουν βρεθεί στην ανεργία. Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολλές είναι και οι επαγγελματικές ασθένειες», σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της για το θέμα των Συμβάσεων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι τα κέρδη των καπιταλιστών προϋποθέτουν το ξεζούμισμα των εργατών.

Η Ομοσπονδία καλεί σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και τονίζει ότι καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις θα έχουν η συστράτευση κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η οργάνωση περισσότερων εργαζομένων σε αυτά.

«Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι κάθε επιχείρησης, είτε έχουν σύμβαση με την ίδια την εταιρεία είτε εργάζονται μέσω εργολάβου είτε με μπλοκάκι είτε με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Σήμερα, η οργάνωσή μας σε όλους τους εργασιακούς χώρους των Τροφίμων και Ποτών είναι η καλύτερη απάντηση στο "δεν γίνεται τίποτα" ή "αν θέλουν από μόνοι τους οι εργοδότες τότε μπορεί να πάρουμε κάτι" ή "δουλειά να είναι κι ό,τι να 'ναι", που είναι καταστροφικές λογικές για τη ζωή μας», καταλήγει.

Οι περιφερειακές συσκέψεις συνεχίζονται με βάση το εξής πρόγραμμα:


Κεντρική Μακεδονία, Κυριακή 19/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αχαΐα, Κυριακή 19/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Κρήτη, Κυριακή 26/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Ηπειρος, Κυριακή 3/12, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κυριακή 3/12, 12 μ., Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ