ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Γ. Μανιάτης: Η ενέργεια πυλώνας εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:30:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Η ενέργεια πυλώνας εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας
Τη σημασία της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου ανέδειξε ο Γ. Μανιάτης εξηγώντας πως «η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής».

Με την ευκαιρία εκδήλωσης με θέμα «Ενεργειακή Διπλωματία και Γεωπολιτική Αναβάθμιση της χώρας» στο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone εξαπέλυσε επίθεση κατά του Α. Τσίπρα για τη διαχείριση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι «πήγε εξοπλισμένος όσο κανένας άλλος προκάτοχός του και σε μια συγκυρία που αναδεικνύει τη χώρα ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή εξαιρετικά ταραγμένη, γύρισε με άδεια χέρια». Προσέθεσε πως δεδομένου του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός «θα έπρεπε να κερδίσει μια βοήθεια στο προσφυγικό και μια πολύ σοβαρότερη στήριξη, εκτός από αυτή του ΔΝΤ, στο θέμα της μείωσης του δημοσίου χρέους». Επεσήμανε μάλιστα τις διευκολύνσεις που προσφέρει η Ελλάδα, εκτός από τη Σούδα.

Ασκώντας έμμεσα κριτική στον Α.Τσίπρα για μειωμένη σοβαρότητα τόνισε πως «όταν βλέπω τον πρωθυπουργό να πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις χωρίς ένα χαρτί, ενώ η Μέρκελ με ολόκληρο ντοσιέ με πιάνει απογοήτευση».

Με τη βοήθεια συγκεκριμένων χαρτών κατέδειξε πως το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα μπήκε στην αγορά των ερευνών για υδρογονάνθρακες και χάραξης αγωγών, καθώς μέχρι τότε ήταν παντελώς απούσα. 
Γ. Μανιάτης: Η ενέργεια πυλώνας εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας
Τρία χρόνια χαμένα με το ΣΥΡΙΖΑ

«Το 2011 βάλαμε τα θεμέλια για την αγορά ορυκτού πλούτου, στις επόμενες δεκαετίες θα αναδειχθεί η μεγάλη σημασία της», είπε χαρακτηριστικά, αφηγούμενος τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησε από την ελληνική γραφειοκρατία και όχι μόνο.

Αναφερόμενος στην προοπτική της χώρας είπε πως «πέραν των εσόδων απο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στήριξης για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, καθώς διαθέτουμε ναυπηγεία, μεταλλική βιομηχανία και γεωγραφική θέση» προσθέτοντας πως «μπορούμε να αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και να κάνουμε πράξη την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο».

Επικαλούμενος μάλιστα τη γνώση και εμπειρία του ακαδημαϊκού, τόνισε πως «με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ανοίγει ο δρόμος για δεκάδες νέες ειδικότητες στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, αφού υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καταψήφιζε όλες τις συμφωνίες ενώ ως κυβέρνηση μολις προ ολίγων μηνών, με τριετή καθυστέρηση, ενεργοποίησε παγωμένες συμβάσεις, αμφισβήτησε την πρόθεση ακόμη και τώρα αλλά και την ικανότητά τους.

«Εάν οι χειρισμοί στους υδρογονανθρακες είναι του επιπέδου του Ελληνικού, στην ουσία είναι σαμποτάρισμα», τόνισε για να σημειώσει «το απίστευτο θέατρο Τσίπρα, ότι δήθεν προσπαθεί να πείσει τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ και το δασάρχη για να προχωρήσει η σύμβαση».

Σχετικά με την υποψηφιότητά του για την εκλογή επικεφαλής του νέου Προοδευτικού Κινήματος επανέλαβε την προγραμματική του πρόταση για το νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στις 4 νέες πηγές πλούτου περιλαμβάνοντας την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και της δημόσιας περιουσίας χωρίς το Υπερταμείο, ένα επιτελικό δημόσιο, και το πρόγραμμα Νέα Γενιά με ένα απελευθερωμένο Πανεπιστήμιο που είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και την αγορά αλλά και πολιτικές ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Αναφορικά με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια σημείωσε «θα χαρώ να έρθουν στη χώρα το Harvard, το LSE κ.λπ., αλλά με αυστηρότατες διαδικασίες πιστοποίησης και απελευθέρωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Μάλιστα ζήτησε την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου πριν τις τροποιήσεις, με τις αναγκαίες βελτιώσεις στη βάση των σημερινών δεδομένων, ενώ για το άσυλο διεμύνυσε πως έχει θεσμοθετηθεί «για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι των παρανομιών και των παρανομούντων».

Πολιτικό ΑΣΕΠ για την αξιολόγηση των πολιτικών

Ερωτηθείς για την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος είπε πως θεώρησε χρέος του να φέρει ένα νέο πολιτικό πολιτισμό απέναντι στους μηχανισμούς, την οικογενειοκρατία και τα επικοινωνιακά τερτίπια.

Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του για ένα πολιτικό ΑΣΕΠ αναφέροντας ως κριτήρια προς τους πολιτικούς «πες μας τι έκανες πριν μπεις στην πολιτική, ποιο είναι το πολιτικό σου έργο, τι προτείνεις για το αύριο».

Ζήτησε εκ νέου την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ΔΗΣΥ και Ποταμιού τονίζοντας για την ταυτότητα του νέου Προοδευτικού Κινήματος, «ένα κόμμα, ένας ηγέτης, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Διαβεβαίωσε πως είναι εφικτός ο στόχος του υπερδιπλασιασμού του 7% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές τονίζοντας πως «σ’ αυτές τις εκλογές θα νικήσουμε τον Τσίπρα και στις επόμενες τον Μητσοτάκη». Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα διεμήνυσε πως οι κάλπες για την εκλογή ηγέτη του νέου Προοδευτικού Κινήματος θα κρύβουν εκπλήξεις γιατί ο κόσμος θα ψηφίσει αντισυμβατικά, επισημαίνοντας πως θα είναι ευχαριστημένος αν θα προσέλθουν στις κάλπες 150.000 ψηφοφόροι.

Γ. Μανιάτης: Ναι στην ενότητα, όχι στη στασιμότητα
Ένα κόμμα, ένας ηγέτης, μια Κοινοβουλευτική Ομάδα


«Η ενότητα της παράταξης και το ξεπέρασμα της στασιμότητας του 7% είναι τα δύο αιτήματα των προοδευτικών πολιτών», επεσήμανε ο Γ. Μανιάτης επικαλούμενος τις επαφές του με τις τοπικές κοινωνίες κατά τις περιοδείες του λίγες ημέρες πριν την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου προοδευτικού Κινήματος.

Μιλώντας στο Κontra Channel τόνισε πως το πολιτικό σκηνικό έχει περάσει σε μια άλλη φάση. Εξήγησε πως από τον μεν ΣΥΡΙΖΑ έχουν φύγει οι μισοί ψηφοφόροι αλλά ακόμη μετεωρίζονται, ενώ η ΝΔ, στην οποία κατευθύνονται ψηφοφόροι που θέλουν να φύγει η κυβέρνηση, έχει πιάσει ταβάνι.

Η προοδευτική Παράταξη πρέπει να διεκδικήσει το 18% των ψηφοφόρων που έχουν εγκαταλείψει το ΣΥΡΙΖΑ κι αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές, γιατί είναι δικός μας κόσμος είπε, εκτιμώντας πως είναι εφικτός ο υπερδιπλασιασμός του ποσοστού του νέου Προοδευτικου Κινήματος.

Στις σχετικές επικρίσεις για τις πολιτικές των μνημονίων αντεπιτέθηκε λέγοντας πως δεν υπάρχει «μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ» και πως αντίθετα, «το κόμμα επέλεξε τον πατριωτικό δύσκολο δρόμο για να σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία που την είχε οδηγήσει ο Κ. Καραμανλής». Ανέβασε δε τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «εμείς δεν πήγαμε με τη Χ.Α. στην πάνω και την κάτω Πλατεία».

Μάλιστα υπερασπίσθηκε τους πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου και τον αντιπρόεδρο Ε. Βενιζέλο λέγοντας πως «έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους» για να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον.

Μια ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα και άμεσα ιδρυτικό συνέδριο
Επανέλαβε τη θέση του για τη συνένωση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ–Ποταμιού, καταλογίζοντας στους Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη «σοβαρότατο πολιτικό λάθος», τη συμφωνία τους για διατήρηση των δύο Κοινοβ. Ομάδων, μέχρι τις εκλογές.

«Είναι σαν να ακυρώνουμε το προκλητήριο που απευθύνουμε στους προοδευτικούς πολίτες να δημιουργήσουμε την ενιαία Παράταξη για να ανατρέψουμε το ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοδυναμία της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως «Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ανήκουν στην ίδια ιδεολογική κοίτη, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», τονίζοντας πως ο ίδιος έχει πολλά κοινά σημεία αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους και την εξωτερική πολιτική.

Επεσήμανε πως αν εκλεγεί αρχηγός του νέου προοδευτικού Κινήματος θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μέσα σε 2-3 εβδομάδες από την εκλογή του θα ενοποιήσει τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες και το αργότερο το Φεβρουάριο θα προχωρήσει στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου, πολυτασικού κόμματος, με ένα κεντρικό όργανο και 13 περιφερειακά. Όσο για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως θα αποφασίσουν τα μέλη του με θεσμικές διαδικασίες.

«Είμαι ο υποψήφιος που μπορώ να κάνω την ανατροπή, να κάνω την Παράταξη βασικό πυλώνα του Προοδευτικού χώρου για να ανακόψουμε την καταστροφική αυτοδυναμία της ΝΔ», διεμήνυσε, για να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι «μπορώ να κερδίσω τον Τσίπρα»

Περιοδεία στην Κρήτη

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ελλάδα για να συζητήσει με τους πολίτες την επόμενη μέρα του νέου κοινωνικού Κινήματος της Κεντροαριστεράς και τις θέσεις του για Πρόεδρός του, ο Γιάννης Μανιάτης επισκέπτεται την Κρήτη 3 και 4 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή 3/11 επισκέφθηκε Χανιά και Ρέθυμνο και το Σάββατο 4/11 θα είναι στο Ηράκλειο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ