ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Γ. Ανδριανός για τον Προϋπολογισμό: Οι Έλληνες απαιτούν δουλειές, ευκαιρίες για προκοπή και δημιουργία (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:02:00 μ.μ. | |
Ανδριανός για τον Προϋπολογισμό: Οι Έλληνες απαιτούν δουλειές, ευκαιρίες για προκοπή και δημιουργία
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2018, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


“Με ευκαιρία τα όσα είπε ο προλαλήσας συνάδελφος, θέλω να πω μόνο τούτο: ότι δεν μας τρομάζει αυτό που είπατε – μας τρομάζει η πολιτική που ακολουθείτε όπως τρομάζει και τον ελληνικό λαό, που βλέπει το ΕΚΑΣ να χάνεται, βλέποντας οικονομικές επιβαρύνσεις και φόρους.

Συζητάμε σήμερα τον τρίτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έναν προϋπολογισμό που, όπως και οι δύο προηγούμενοι, αποτυπώνει ένα μείγμα πολιτικής το οποίο δεν επιλύει τα υπαρκτά προβλήματα, δεν επουλώνει τις βαθιές πληγές τις κρίσης, δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις τις ανάταξης και της ανάπτυξης, δεν δίνει καμία αισιόδοξη προοπτική στην οικονομία και την κοινωνία. Έναν προϋπολογισμό που, όπως και οι δύο προηγούμενοι, φέρει έντονη τη σφραγίδα της ιδεοληψίας που ανέτρεψε τη θετική πορεία του 2014 και οδήγησε σε δύο αχρείαστα μνημόνια και σε διαρκή λιτότητα.

Πέρσι, η κυβέρνηση πανηγύριζε που το μείγμα πολιτικής της για το 2017 αφορούσε κατά 94% φόρους. Λέγατε ότι είναι συνειδητή σας επιλογή η υπερφορολόγηση, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και των λιγότερο προνομιούχων. Πλέον, ακόμη και ο φανατικότερος υποστηρικτής αυτής της κυβέρνησης έχει συνειδητοποιήσει ότι η υπερφορολόγηση δεν είναι λύση. Αντιθέτως, υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και πλήττει κυρίως τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Πλήττει τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ, πλήττει σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες που χάνουν την έκπτωση από ιατρικές δαπάνες, πλήττει τους νέους ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά που να ανταποκρίνεται στα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, και βλέπουν ταυτόχρονα την κυβέρνηση να επαίρεται που κατέστησε κανόνα τη μερική απασχόληση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ.

Βλέποντας τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήσατε φέτος, γίνεται σαφές ότι οι πραγματικοί σας στόχοι ήταν δύο: Αφενός να πετύχετε με κάθε τρόπο το πρωτογενές πλεόνασμα, μια δυσβάσταχτη υποχρέωση που εσείς οι ίδιοι φορτώσατε στις πλάτες του ελληνικού λαού. Και για να το κάνετε αυτό, αυξήσατε δραματικά τους φόρους, μειώσατε μεταβιβάσεις με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα για την στήριξή ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, ενισχύσατε την εικόνα του “κράτους-μπαταχτσή” που απαιτεί όταν οι πολίτες του οφείλουν, αλλά κάνει πως δεν θυμάται όταν το ίδιο οφείλει στους πολίτες.

Και αφετέρου, βεβαίως, το επικοινωνιακό τέχνασμα του φιλοδωρήματος: με το ένα χέρι παίρνετε 10 από την τσέπη των πολιτών, και με το άλλο δίνετε πίσω 1. Στερείτε από τους Έλληνες τη δυνατότητα της απασχόλησης σε πραγματικές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, τους υποχρεώνετε να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο το κράτος, που όλο και διογκώνετε με ειδικές γραμματείες και νέους φορείς, για να τους κάνετε εξαρτημένους από το κρατικό χαρτζιλίκι που δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. 1,9 δις είναι ο λογαριασμός για το 2018 σε μέτρα περικοπής συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και αύξησης φόρων. 14 δις είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους που υποτίθεται ότι θα διαγράφατε.

Τα στοιχεία σας εκθέτουν. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών ο μέσος Έλληνας το 2017 εργάστηκε 203 από τις 365 ημέρες του χρόνου - από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 23 Ιουλίου - μόνο και μόνο για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος, ενώ εξαιτίας της πολιτικής σας η Ελλάδα κατρακύλησε φέτος άλλες 27 ολόκληρες θέσεις ως προς την οικονομική της ελευθερία την ώρα που τη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως σημειώνουν οι χώρες της γειτονιάς μας: η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Κύπρος.

Αυτή είναι η παράλογη λογική σας – της ισοπέδωσης και της αναδιανομής της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Το επίτευγμά σας είναι ότι η χώρα βρίσκεται ξανά στην τελευταία θέση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι Έλληνες και οι Ελληνίδες συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα, αναζητώντας αλλού τη μοίρα τους. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν και να μεταφέρουν την έδρα και τις λειτουργίες τους σε γειτονικές χώρες. Οι επενδύσεις βρίσκονται σε τέλμα - τόσο οι ιδιωτικές, τις οποίες ξορκίζετε με τον απήγανο, όσο και οι δημόσιες όπως καταδεικνύουν ηχηρά τα επίπεδα απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και η υποεκτέλεση του ΠΔΕ. Επιβάλατε τέλος διανυκτέρευσης ακόμη και στον τουρισμό, έναν τομέα που πρέπει να τον προσέξουμε ιδιαίτερα.

Τους αγρότες, τους παραγωγούς, την τυποποίηση που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να στηρίξετε, τους χτυπάτε ακόμη περισσότερο. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν υψηλά κόστη παραγωγής και τις ολοένα και βαρύτερες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής όπως οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις που είχαμε στην Αργολίδα, όπως οι ελιές που έχουν πληγεί από την ανομβρία και πολλές φορές οι παραγωγοί δεν βγάζουν ούτε το λάδι της χρονιάς για να φάνε και μάλιστα για τρίτη χρονιά σε πολλές περιοχές.

Και τι κάνετε για να τους στηρίξετε; Στην Αργολίδα υπάρχει η ενημέρωση ότι ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τα εσπεριδοειδή που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση με τιμές χυμοποίησης, η οποία είναι πολύ μικρότερο, περίπου στα 9 λεπτά του ευρώ μείον 3 λεπτά της κοπής, 6 λεπτά, αντί για τιμές φρούτου που είναι σχεδόν τριπλάσιες. Τον φόρο στο κρασί που όλο λέτε ότι θα καταργήσετε, ακόμη τον διατηρείτε ενώ είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένατε. Τις ασφαλιστικές εισφορές, τις καταστήσατε μέσο φορολόγησης αφαιρώντας ουσιαστικά την ανταποδοτικότητά τους. Αφήσατε ακόμη να χαθούν σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων, μια ανάσα ζωής στους χειμαζόμενους αγρότες για την αγορά φρούτων και λαχανικών και τη δωρεάν διανομή τους στα σχολειά της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον τομέα της παιδείας, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνέπειες που επισωρεύει η πολιτική σας.

Από πλευράς μου, θέλω να υπογραμμίσω:

-τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που έχουν δυσμενή αποτελέσματα στη λειτουργία των φοιτητικών εστιών και στη σίτιση των φοιτητών, αλλά και αντανακλούν στην λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ τα οποία βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης, καθώς και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

-τις σημαντικές ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα συνεχιζόμενα κενά σε διδακτικό προσωπικό που απειλούν την εκπαιδευτική διαδικασία.

-την αδυναμία πλήρους λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες.

-τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις μετεγγραφές χιλιάδων φοιτητών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλα αυτά σε ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγούν. Την πιο κρίσιμη στιγμή για την τολμηρή στροφή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, η σημερινή κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα. Μόνη της επιδίωξη είναι να πιάσει όπως-όπως τους ονομαστικούς στόχους των μνημονίων και να γαντζωθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία.

Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη. Οι Έλληνες απαιτούν δουλειές, ευκαιρίες για προκοπή και δημιουργία, απαιτούν δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Και ο προϋπολογισμός αυτός, για μια ακόμη χρονιά, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση αυτή ούτε μπορεί, ούτε θέλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και τις απαιτήσεις των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο η Νέα Δημοκρατία τον καταψηφίζει”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ