ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

«Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου» - Πλειστηριασμοί «εξπρές» σε ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:08:00 π.μ. | |
«Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου» - Πλειστηριασμοί «εξπρές» σε ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου
 Πολυνομοσχέδιο-μαμούθ με πλήθος επαχθών ρυθμίσεων για τους Έλληνες πολίτες καταθέτει  στη Βουλή η κυβέρνηση.  Πρόκειται για ένα ογκωδέστατο σχέδιο νόμου με εκατοντάδες διατάξεις που ρυθμίζουν σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Οι περισσότερες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών κατά τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ.
Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» για την βίαιη υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων που έχουν υπερχρεωθεί στην Εφορία εξαιτίας των υπέρογκων «μνημονιακών» φορολογικών επιβαρύνσεων της τελευταίας οκταετίας, καθώς περιλαμβάνει διάταξη με την οποία προβλέπεται η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Η διάταξη αυτή θα επιτρέψει να διενεργούνται πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ακόμη και για μικροποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο!

Επιπλέον, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας και κόβονται επιδόματα από χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την υλοποίηση εκατοντάδων προαπαιτούμενων δράσεων που αποδέχθηκε να εφαρμόσει στις άνευ ουσιαστικών διαπραγματεύσεων συζητήσεις της με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να εξασφαλίσει άρον άρον στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου το «πράσινο φως» για την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης «δανεικών» ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ από την επαχθή δανειακή σύμβαση που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδος με τη διαδικασία του «επείγοντος».

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το πρώτο Eurogroup της φετινής χρονιάς, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 22 Ιανουαρίου.

Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να ανταποκριθεί στο «σφικτό» χρονοδιάγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, το ύψος της οποίας αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Για την εκταμίευση απαιτείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η οποία αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά, οι πιο σημαντικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, θα είναι:

1) Η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με στόχο την επέκταση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων εκ των φορολογουμένων αυτών. Σε συνδυασμό δε με την εφαρμογή της ήδη ψηφισθείσας διάταξης που προβλέπει ότι σε κάθε πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη του Δημοσίου ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται πλέον η πολύ χαμηλή αγοραία κι όχι η πολύ υψηλή αντικειμενική αξία του, η διάταξη αυτή θα έχει ως συνέπεια τα ακίνητα χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου να βγουν στο σφυρί και να πωληθούν έναντι πινακίου φακής εντός του 2018 και των επομένων ετών. Δεδομένου δε ότι στον ΚΕΔΕ δεν προβλέπεται εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η ψήφιση της παραπάνω διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα να εκποιηθούν έναντι ευτελών τιμημάτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακίνητα που θα αποτελούν κύριες κατοικίες για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Θύματα αυτής της μεθόδευσης της κυβέρνησης της … Αριστεράς και των δανειστών θα είναι χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπερχρεωθεί στην Εφορία από τα υπέρογκα «μνημονιακά» χαράτσια της τελευταίας οκταετίας.

2) Αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη» με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις για το «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια, ώστε να περιοριστεί η χρήση του και οι τράπεζες να ανακτήσουν το «πάνω χέρι» απέναντι σε χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο θα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επανελέγχου με διαδικασίες-εξπρές των αιτήσεων που ήδη κατατεθεί και οι οποίες λιμνάζουν επί σειρά ετών, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στα ειρηνοδικεία όσον αφορά τον ρυθμό έκδοσης αποφάσεων.

3) Η διάταξη που θα καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή διάταξη, η οποία θέτει ως προϋπόθεση για την λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση το να δοθεί η έγκριση από το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων.

Τμήμα του πολυνομοσχεδίου θα είναι και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων στήριξης τέκνων των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων. Ο νέος τρόπος που θα καθιερωθεί θα φέρει σημαντική μείωση ή ακόμη και πλήρη κατάργηση στα επιδόματα χιλιάδων τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών.

Πηγή: dikaiologitika.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ