Ζωντανά 9 με 11 η εκπομπή "Μαζί"
με την Αλεξία Δρίτσα


Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Τα πάνω - κάτω στα Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με τις βάσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 π.μ. | |
Τα πάνω - κάτω στα Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με τις βάσεις
«Αρωμα» προεκλογικής περιόδου δίνει το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για μεγάλη αύξηση των πρωτοετών φοιτητών την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ετσι, η «λελογισμένη» αύξηση για την οποία μίλησε προχθές ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην πραγματικότητα ήταν αύξηση σχεδόν 4.000 ατόμων (3.966), η οποία για τα κεντρικά Ιδρύματα θα τριπλασιαστεί λόγω των μετεγγραφών φοιτητών με αδέλφια που σπουδάζουν, τα οποία και θα... έρθουν μαζικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρόσκαιρες δεξαμενές επιτυχίας κατ' επέκταση θα είναι και φέτος πολλά τμήματα της Περιφέρειας, τα οποία θα αδειάσουν από φοιτητές τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Ο αριθμός εισακτέων έμεινε σταθερός στις ιατρικές σχολές και αυξήθηκε κατά περίπου 6% στην πλειονότητα των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε συγκεκριμένα τμήματα μάλιστα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κ.λπ.) οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 12,5%. Μειώθηκε ωστόσο στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Πάντως, η αύξηση εισακτέων φέτος σε σχέση με πέρυσι, στην πραγματικότητα ευνόησε τους υποψηφίους από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Κι αυτό γιατί η αύξηση από 1% σε 5% του ποσοστού πρόσβασης στα πανεπιστήμια των μαθητών από τα ΕΠΑΛ τελικά... μείωσε τις θέσεις των εισακτέων από τα Γενικά Λύκεια (πλην βέβαια του νεοσύστατου Δυτικής Αττικής).

Πηγή: tanea.gr
Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ