ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

7 συνταγές με το αρνί που περίσσεψε από το Πάσχα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:30:00 μ.μ. |
7 συνταγές με το αρνί που περίσσεψε από το Πάσχα
Από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στο πασχαλινό τραπέζι είναι το αρνάκι με την ξεροψημένη, μυρωδάτη και ζουμερή ταυτόχρονα πέτσα του.Το μαγειρεύουμε όμως πάντα σε μεγάλη ποσότητα και είναι αυτό που σίγουρα θα περισσέψει για τις επόμενες ημέρες.

Τα περισσεύματα του πασχαλινού ψητού αρνιού μπορούν να γίνουν ο πιο νόστιμος μεζές για τις 2-3 ημέρες που ακολουθούν, αφού με λίγα επιπλέον υλικά μεταμορφώνονται κάθε φορά σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό πιάτο. Αν αφαιρέσετε την πέτσα του, το κρύο αρνίσιο κρέας, είναι ένα είδος αλλαντικού, που θα το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή σαν μέρος ενός πιάτου με ορεκτικά. Ακόμα, με λίγα υλικά γίνεται ένα θαυμάσιο γλυκόξινο, πίτα ή ένα μυρωδάτο ριζότο με τη βοήθεια λίγου τζίντζερ και κάρδαμου.


"7 συνταγές με αρνί":


1. Σαλάτα με ανατολίτικα αρώματα
Ανακατέψτε 3-4 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας με 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο και 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού.
Ετοιμάστε βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουτ. χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο και ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιαντρο.
Αλατίστε και ανακατέψτε με αυτό το μείγμα αρνιού.
Σερβίρετε με μαρούλι και ψημένες αραβικές πίτες.

2. Σαλάτα με φασόλια και φέτα

Ανακατέψτε 2 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια (ακόμη και από κονσέρβα, αρκεί να τα ξεπλύνετε και να τα στραγγίσετε), 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φέτα, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο, 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 3-4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και 2 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας.
Ετοιμάστε μία βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, λίγο ξερό βασιλικό και περιχύστε με αυτό τη σαλάτα.
Ανακατέψτε και σερβίρετε με ψημένο ζυμωτό ψωμί.

3. Ριγκατόνι με μελιτζάνες, ντομάτα και δεντρολίβανο

Σοτάρετε 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο και 2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους, με 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.
Αφού μαραθούν τα λαχανικά, ρίξτε 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ, 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας, 1 κουταλάκι τριμμένο ξερό δεντρολίβανο ή 1 κουταλιά φρέσκο, λίγο θυμάρι και ελάχιστη ζάχαρη.
Αλατίστε και βράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά.
Βράστε ξεχωριστά τα ριγκατόνι, στραγγίστε τα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
Αφήστε τα να πάρουν μία βράση για 1-2 λεπτά και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

4. Αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού
Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια 3 μελιτζάνες, 5-6 κολοκυθάκια και 4 ντομάτες.
Βάλτε τα σε ένα ταψί με 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ραντίστε τα με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τα στους 200ο C για 30 λεπτά.
Βάλτε τα ψημένα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος (σχετικά βαθύ) και ρίξτε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά προσθέτοντας 1 κουταλιά ξερά ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι, δεντρολίβανο και εστραγκόν).
Χτυπήστε σε ένα μπολ 3 φλιτζάνια γιαούρτι με 2 αβγά, 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπίπερο.
Σκεπάστε με το μείγμα αυτό τα λαχανικά με το κρέας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το σερβίρετε.

5. Ριζότο με κάρδαμο και τζίντζερ

Ξεκινήστε το ριζότο σοτάροντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι σε λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέστε στο σοτάρισμα 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και 5-6 σπόρους κάρδαμου (τους σπάζετε και χρησιμοποιείτε τα μαύρα σποράκια).
Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας και συνεχίστε με την παρασκευή του ριζότου όπως την ξέρετε.
Ο συνδυασμός του τζίντζερ με το κάρδαμο αρωματίζει το ριζότο και κάνει πιο δροσερό το αρνίσιο κρέας.

6. Παραλλαγή στο στρογκανόφ
Σοτάρετε σε 3 κουταλιές βούτυρο 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδου.
Ρίξτε 500 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Σβήστε με λίγο μπράντι και ρίξτε στο μείγμα 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας, 4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα.
Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή με ταλιατέλες.

7. Με γλυκόξινη σάλτσα

Ψιλοκόψτε 2 ξερά κρεμμύδια, 2 καρότα, 3 κολοκυθάκια και 2 πολύχρωμες πιπεριές.
Σοτάρετέ τα σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και αφού μαλακώσουν, ρίξτε στην κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας.
Ανακατέψτε 2 κουταλιές ξίδι με 2 κουταλιές κέτσαπ και 2 κουταλιές μέλι και ρίξτε τα στα σοταρισμένα λαχανικά με το αρνάκι, αλατίστε και το γλυκόξινο αρνάκι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ