ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Πόπη Καλκούνου: 18η Μαίου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων - Η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:06:00 π.μ. | |
Πόπη Καλκούνου: 18η Μαίου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων - Η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη
Ο Διεθνής Οργανισμός Μουσείων (ICOM) ορίζει το 1977 την 18η Μαίου ως ημέρα εορτασμού των μουσείων όλου του κόσμου, με σκοπό να αποτελέσουν το επίκεντρο των πολιτιστικών ανταλλαγών και με στόχο την προώθηση της μόρφωσης, της αμοιβαίας κατανόησης, της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.
Η 18η Μαίου κάθε χρόνο ονοματίζει αυτήν την ημέρα με μια θεματική που άπτεται του αντικειμένου μελέτης του τιμώμενου μουσείου αλλά και ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού αγγίζει απόλυτα τον 21ο αιώνα και το κοινωνικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό του περιβάλλον αφού είναι “ Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις και νέο κοινό”
Τιμώμενο κατά συνέπεια μουσείο για εφέτος το Διαδικτυάκο Μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ με ενδιαφέροντα στοιχεία διάδρασης.
Τα διαδραστικά λοιπόν μουσεία όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος έναντι των συμβατών μουσειολογικών προτάσεων και παίζουν πλέον κομβικό ρόλο τον οποίον αναπτύσσουν μέσω της διαδικτυακής πολιτικής που τους δίνει τη δυνατότητα της γνωστικής επικοινωνίας και της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία αλλά και κυρίως στην ανταλλαγή απόψεων και στην δυαντότητα σύγκρισης και ταύτισης του υλικού και άυλου πολιτιστικού αγαθού.
Τα μουσεία ανοίγουν σήμερα με ελεύθερη είσοδο τις πόρτες τους στο κοινό καλώντας το, αυτήν την ημέρα που γιορτάζουν, να περάσει την δύσκολη είσοδό τους και να είστε βέβαιοι ότι θα μας εκπλήξουν ευχάριστα.
Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφέρω ότι το 2001 τιμώμενο μουσείο την αντίστοιχη Διεθνή Ημέρα ήταν το Πελοποννησιακό Λαογραφικό ΄Ιδρυμα, με θέμα “Ο κοινωνικό ρόλος των μουσείων” γιατι το ΠΛΙ έπαιξε και παίζει μέσα από τις πολύπλευρες δραστηριότητές του έναν σημαντικό κοινωνικό ρόλο τόσο στο νεανικό κοινό όσο και στους πολίτες αυτής της πόλης και της γύρω περιοχής.
΄Εντεκα χρόνια μετά το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας θεσμοθετεί την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με σκοπό να δώσει στα μουσεία ένα περισσότερο αισθαντικό ύφος ανοίγοντας αργά τη νύχτα τις πύλες τους, πλαισιωμένα από εκδηλώσεις και στοχεύοντας να φέρουν στις αίθουσες τους ένα πιο νεανικό κοινό, πέραν από τους συνήθεις υπόπτους επισκέπτες των μουσειακών χώρων.
Τα μουσεία του Ναυπλίου κάτω από την ομπρέλα της πόλης συνθέτουν την “πόλη μουσείο” όπου τα μνημεία και το ιστορικό- κοινωνικό περιβάλλον της σε συνδυασμό με τα εκθέματα και τη θεματική που πραγματεύονται δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα μουσειολογική πρόταση που συνδυάζει το ανοιχτό μουσείο (πόλη) με τις αίθουσες των μουσείων που εύλογα δημιουργούν ένα ενδιαφέρον μουσειακό δίκτυο.
Το Σάββατο το βράδυ,19 Μαίου 2018 οι δημότες και οι επισκέπτες αυτής της πόλης περπατώντας στα σοκκάκια του ιστορικού κέντρου θα απολαύσουν μουσικές και δρώμενα στο ανοιχτό μουσείο αλλά και στις μουσειακές αίθουσες που λαμπερά και φωτισμένα θα είναι έτοιμα να τους καλωσορίσουν.
Ο μουσειακός χώρος σίγουρα είναι ένας χώρος δύσκολος με στερεότυπα αλλά αυτό το βράδυ της γιορτής ξεπεράστε τα και να είστε σίγουροι ότι θα ανακαλύψετε τη μαγεία που κρύβουν.
Πόπη Καλκούνου
Εντεταλμένη σύμβουλος τομέα τουρισμού Δήμου Ναυπλιέων


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ