Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Οι Θρακιώτες της Αργολίδας γιόρτασαν τα 98α Ελευθέρια της Θράκης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:31:00 μ.μ. |
Οι Θρακιώτες της Αργολίδας γιόρτασαν τα 98α  Ελευθέρια της Θράκης
 Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 σε μια υπέροχη τελετή στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού
΄΄ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΄΄, στο Άργος, ο Σύλλογος Θρακών Αργολίδας «Η ΘΡΑΚΗ», για 4ησυνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και τον Δήμο Άργους - Μυκηνών, τίμησαν την 98η επέτειο από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.
Στην αρχή, ο γενικός συντονιστής της εκδήλωσης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Κος Σίμος Βαρδάκας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου, να επιλέγει ομιλίες ιστορικού περιεχομένου για τη Θράκη μας, με παράλληλες χορευτικές προβολές παραδοσιακών σχημάτων της περιοχής Αργολίδας.

Ακολούθως, χαιρέτησαν με τη σειρά:
O πρόεδρος του συλλόγου Κος Πέτρος Νταλιάνης, επικεντρώθηκε στον θεσμό και την αξία της οικογένειας και με δεδομένο το θέμα του κύριου ομιλητή, συγκεκριμένα είπε :

΄΄Σας καλωσορίζουμε, για ακόμα μια χρονιά, με μεγάλη περηφάνια, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται, από το σύλλογό μας.

Όπως φαίνεται, η Θράκη για μας, αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, που ζει και αναπνέει απότέτοιου είδους ανταμώματα, ανταμώματα που μας ενώνουν σαν γροθιά, σε μια εποχή κοινωνικήςδιάσπασης και μας κάνουν να θυμόμαστε τις ρίζες μας, ακόμα και αν έχουμε πετάξει, μακριά απ τον τόπο αυτό.

Μιας λοιπόν και η οικογένεια, αποτελεί, το σημαντικότερο κοινωνικό θεσμό και τη βασικότερη αξίαγια τους νέους, σήμερα θ’αναφερθούμε, σε εξέχουσες οικογένειες και προσωπικότητες τηςΘράκης μας.

Η οικογένεια αναμφίβολα αποτελεί, όχι μόνο ένα ζωντανό κύτταρο, αλλά και τον καθρέφτηολόκληρης της κοινωνίας.
Επειδή λοιπόν, είναι αυτή που γεννά ζωή και η ζωή φέρνει ελπίδα σε τούτο τον κόσμο, χαίρομαιιδιαιτέρως, που σήμερα θα κάνουμε λόγο γι ανθρώπους και οικογένειες, που η σωστή τουςανατροφή, αποτέλεσε αφορμή, ώστε να γίνουν φάρος της ιστορίας και αρωγοί στη δική μας Θράκη΄΄.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές ΑργολίδαςΓιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτη, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Κα Ελισάβετ Δήμα - Πετροπούλου και ηπρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος (ΠΑ.Ο.Ν.Ε.), με έδρα την Αθήνα, 
Κα Χριστίνα Αθανασιάδου
Στη συνέχεια ο Κος Σίμος Βαρδάκας ενημέρωσε το κοινό, για τoν κύριο ομιλητή Κο Βασίλη Αϊβαλιώτη:

"Γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1950 και έζησε στο Χαϊδάρι μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του ως Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το 1974.

Στον Ελληνικό Στρατό υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός Μηχανικού.

1978-2010 Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (διδάκτωρ το 1998).

Πέραν της πανεπιστημιακής ενασχόλησης έχει υπάρξει μελετητής δημοσίων έργων, έχει σε πολλές περιπτώσεις μιλήσει από βήματος για θέματα ευρύτερης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Στον πολιτισμό από τα φοιτητικά του χρόνια. Χορωδία ΕΜΠ, μουσικά σχήματα, τοπική εφημερίδα και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, διοικητικά συμβούλια οικολογικών και τοπικών συλλόγων και αθλητικών φορέων.

Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑ.Κ.Ε.ΘΡΑ.) και μέλος των Διοικητικών του

Συμβουλίων από το 1992, εργάζεται ολοψύχως για τους σκοπούς του.

Σήμερα βρίσκεται στο Άργος, ως εκπρόσωπός του.

Προσφυγικής καταγωγής, αγαπάει τους τόπους όπου ο ελληνισμός είχε λαμπρή παρουσία. Διάβηκε τα ελληνικά σύνορα πάνω από εκατό φορές αναζητώντας παρηγοριά, ερευνώντας, σχετιζόμενος με ανθρώπους και λίθους φλεγομένους.

Ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης αυτής πορείας, δημιουργήθηκε αρχείο εγγράφων και χαρτών, βιβλιοθήκη (13.000 και πλέον τόμοι) και φωτογραφικό αρχείο. Δημιουργήθηκαν παράλληλα εξαίρετες φιλίες.

Η σημερινή ομιλία του ανήκει σε πλήθος παλαιοτέρων, με τις οποίες επιχειρείται να παρουσιαστεί το παρελθόν σε σύνδεση με το ελληνικό παρόν και την προσπάθεια της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις διατηρώντας, κατά το δυνατόν, την ιδιοπροσωπία της".
Μετά τους χαιρετισμούς, ο Κος Αϊβαλιώτης ανέπτυξε το θέμα, που επέλεξε για την εκδήλωσή μας:
"Σημαντικές οικογένειες της Ανατολικής Θράκης, με γενεαλογικά στοιχεία - τεκμήρια, που συμμετείχαν στη Διοίκηση της Δυτικής Θράκης".
Ακολούθως, ο πρόεδρος του συλλόγου, εκ μέρους του συλλόγου, ευχαρίστησε τον κύριο ομιλητή για τη σπουδαία διάλεξη και την ενασχόλησή του με τους προγόνους μας και του επέδωσε για την παρουσία του στην Αργολίδα, το βιβλίο της Κας Αφροδίτης Κουριά ΄΄ Το Ναύπλιο των Περιηγητών ΄΄, με ιστορικά στοιχεία από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, και με σπάνιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό ΄΄
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Θράκης, από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους ( Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου), με τις όμορφες Θρακιώτικες στολές τους.
 
Μετά τους εντυπωσιακούς Θρακιώτικους χορούς, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου συνεχάρει και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του χορευτικού τμήματος Κο Δημήτρη Αργυρόπουλο, για τους υπέροχους χορούς, και του πρόσφερε την Ιερή εικόνα του προστάτη μας Αγίου Νεκταρίου.

Η εκδήλωση έκλεισε στον ΄΄ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΄΄ με δεξίωση στο χώρο υποδοχής της αίθουσας, με αναψυκτικά και γλυκά. Στο τέλος της γιορτινής επετείου, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου πρόσφερε τιμητικό γεύμα στον ομιλητή, σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ