Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Ο Μητροπολίτης Καμερούν μοιράστηκε εμπειρίες στο Ναύπλιο από την ιεραποστολή στην Αφρική (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:21:00 μ.μ. | |
Ο Μητροπολίτης Καμερούν μοιράστηκε εμπειρίες από την ιεραποστολή στην Αφρική στο Ναύπλιο (βίντεο)
 Ιεραποστολική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμερούν Υπέρτιμο και Έξαρχο Κεντρικής Αφρικής Γρηγόριο και τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πολυχώρο Φουγάρο στο Ναύπλιο.

Το πρόγραμμα επίσκεψης και της ημερίδας στο Ναύπλιο διοργανώθηκε από την «Ιεραποστολική Συνοδοιπορία» πρόκειται για εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό και Ιεραποστολικό Σύλλογο. 
Ο Μητροπολίτης μαζί με τους εκδρομείς ξεναγήθηκαν στον Ιερό ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στα Λευκάκια Ναυπλίου. Στη συνέχεια έγινε περιήγηση στο ιστορικό Ναύπλιο από το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ.Κωστούρο και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Μίχο ,εφημέριο του Ιερού ναού .Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου και προϊστάμενο του Συσσιτίου Απόρων του ιερού ναού 
Κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος. 
Τις εμπειρίες του από τη πολυετή διακονία του στην Αφρική μοιράστηκε ο Μητροπολίτης Καμερούν.
Ο μητροπολίτης Καμερούν επικέντρωσε την ομιλία σε ζητήματα τα οποία κατά την άποψή του, θεωρούνται κομβικά για τη συνειδητοποίηση του μεγέθους των προβλημάτων που συναντά η εξωτερική ιεραποστολή του χθες και του σήμερα. 
Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει η τοπική ιεραρχία στην αφρικανική κοινωνία και κατ’ επέκταση στο έργο της ιεραποστολής, παραλληλίζοντας την ιεραποστολή με το όργωμα ενός χωραφιού ενώ την τοπική ιεραρχία με τις πέτρες που είναι κρυμμένες κάτω από το χώμα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο αλέτρι αν ο γεωργός (ιεραπόστολος) δεν δώσει τη δέουσα προσοχή. 
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της πολυγαμίας, το οποίο οι περισσότεροι ιεραπόστολοι διστάζουν να θίξουν, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τον ιεραπόστολο προτού αποφασίσει να εντάξει τον Αφρικανό στην ορθόδοξη Εκκλησία διά του μυστηρίου του βαπτίσματος. Στατιστικά αναφέρουμε ότι σε μια μητρόπολη της Αφρικής που έγιναν δυο χιλιάδες βαπτίσεις έγιναν μόνο δεκαπέντε γάμοι. 
Ο φόβος, ως το κύριο συναίσθημα στις ζωές των Αφρικανών, αποτέλεσε το επόμενο ζήτημα της ομιλίας του Γρηγορίου, ο οποίος για να γίνει πιο αντιληπτός στο ακροατήριό του, περιέγραψε την κηδεία ενός καθολικού στην Αφρική. Σ’ αυτήν, της νεκρικής πομπής προπορευόταν του ιερέως ένας μάγος, ενώ, αντί επικηδείου λόγου, ο πατέρας του κεκοιμημένου εξαπέλυε κατάρες εναντίον αυτού, που με τις «μαγείες» του, θεωρούνταν «υπεύθυνος» για τον θάνατο του γιου του, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο ξόρκιζε το κακό. 
Στο τέλος, ο μητροπολίτης Καμερούν έθιξε το ζήτημα της αξίας της ανθρώπινης ζωής στην Αφρική, περιγράφοντας την προσπάθειά του να βοηθήσει μια κοπέλα που κινδύνευε να πεθάνει, συμπεραίνοντας ότι για όποιον δεν έχει χρήματα δεν υπάρχει «ανθρώπινη» σωτηρία. 
Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Γρηγόριος, αφορμώμενος από τις ερωτήσεις που του έγιναν, αναφέρθηκε στην «απάνθρωπη συμπεριφορά των διεθνών οργανισμών που κωλυσιεργούν και κωφεύουν εις βάρος της ζωής των Αφρικανών».
Ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος παραχώρησε συνέντευξη στις Αργολικές Ειδήσεις περιγράφοντας τις συνθηκες στην μακρινή αυτή χώρα:
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ