ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Η ιατρική ειδικότητα της Ιστοπαθολογίας ως ερέθισμα φιλοσοφικού στοχασμού, καλλιτεχνικής έμπνευσης και εκπαιδευτικής καινοτομίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:09:00 μ.μ. |
Η ιατρική ειδικότητα της Ιστοπαθολογίας ως ερέθισμα φιλοσοφικού στοχασμού, καλλιτεχνικής έμπνευσης και εκπαιδευτικής καινοτομίας
 Η Παιδική - Νεανική Βιβλιοθήκη Δήμου Άργους Μυκηνών, που λειτουργεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Κ.Ε.Δ.Α-Μ, διοργανώνει διάλεξη με θέμα « Η ιατρική ειδικότητα της Ιστοπαθολογίας ως ερέθισμα φιλοσοφικού στοχασμού, καλλιτεχνικής έμπνευσης και εκπαιδευτικής καινοτομίας » με ομιλητή τον πρωτοβάθμιο Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέα Χ. Λάζαρη, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, με ώρα έναρξης 18.30’, στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» (Αγ. Κωνσταντίνου 29, Άργος).

Η Ιστοπαθολογία – Παθολογική Ανατομική και η Κυτταρολογία συνιστούν στη χώρα μας δύο κλινικοεργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες εξετάζουν στο μικροσκόπιο τη μορφολογία των ιστών και των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού, με σκοπό την παροχή πληροφοριών απαραίτητων, τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τον καθορισμό της εξελικτικής πορείας (της πρόγνωσης) των νοσημάτων του ανθρώπου˙ συχνά δε, τα μορφολογικά δεδομένα συμπληρώνονται με τη διερεύνηση και ταυτοποίηση του γονιδιακού υπόβαθρου των αλλοιωμένων ιστών και κυττάρων, έτσι ώστε να εφαρμόζεται η πλέον κατάλληλη, εξατομικευμένη ανά ασθενή, θεραπεία.

Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η προγραμματισμένη διάλεξη και η επακόλουθη συζήτηση, έχουν ως εξής:

Τα συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού είναι, σε μορφολογικό επίπεδο, εξαιρετικά πανομοιότυπα σε όλες τις σύνθετες τουλάχιστον, μορφές ζωής˙ ωστόσο, μικρές διαφορές του ανθρώπινου γονιδιώματος ευθύνονται για την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου. Έτσι, το πεδίο των εν λόγω ιατρικών ειδικοτήτων μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα φιλοσοφικής θεώρησης του όμοιου και του διαφορετικού μεταξύ των ανθρώπων, με σκοπό την εξισορρόπηση ανάμεσα σε αυτά που κάνουν το «εγώ» του κάθε ανθρώπου να μοιάζει με τα «εγώ» των άλλων ανθρώπων και σε αυτά που το διαφοροποιούν.

Η καθημερινή παρατήρηση των συστατικών του ανθρώπινου σώματος από τους ιστοπαθολόγους και τους κυτταρολόγους δυνητικώς εξάπτει τη φαντασία και προσδίδει χαρακτήρα καλλιτεχνικών ερεθισμάτων στο υλικό των βιοψιών, των εγχειρητικών παρασκευασμάτων και των κυτταρολογικών επιχρισμάτων.

Τέλος, η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστοπαθολογίας/Κυτταρολογίας, σε επίπεδο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό, αποτελεί μία εκπαιδευτική πρόκληση προσαρμογής του παραδοσιακού ακαδημαϊκού μαθησιακού προτύπου στη βιωματική γνώση που είναι εκείνη που κατεξοχήν εξασφαλίζει τις επαγγελματικές δεξιότητες κάθε εκπαιδευόμενου, εμπλέκοντας τον άμεσα στο πρακτικό αντικείμενο των σπουδών του.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Ανδρέας Χ. Λάζαρης σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχτηκε αριστούχος διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι Ιστοπαθολόγος, Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. στο γνωστικό αντικείμενο «Παθολογική Ανατομική».

Ασχολείται με την εκπαίδευση 35 έτη. Εργάζεται από 20ετίας στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής και, ανάμεσα στα άλλα καθήκοντά του, είναι υπεύθυνος της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Εργαστηρίου.

Περί τις 300 επιστημονικές μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή κυρίως ιατρικά περιοδικά, με περί τις 5000 αναφορές της διεθνούς βιβλιογραφίας σε αυτές. Το συγγραφικό-ερευνητικό του έργο αναφέρεται πρωτίστως σε προγνωστικούς-προβλεπτικούς καρκινικούς δείκτες. Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η Ουρογεννητική Παθολογική Ανατομική αλλά και η Σύγχρονη Ιατρική Εκπαίδευση. Στο τελευταίο πεδίο, έχει συντονίσει επιτυχώς διεθνές τριετές πρόγραμμα δόμησης ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Ιστοπαθολογίας, με την υποστήριξη και συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. «Η Ιατρική Μέσα από το Μικροσκόπιο». H εν γένει εκπαιδευτική του δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από προσπάθεια εναρμόνισης του ακαδημαϊκού και του βιωματικού τρόπου διδασκαλίας και μάθησης. Στο ως άνω πλαίσιο, επίκειται η κυκλοφορία ξενόγλωσσου ιατρικού συγγράμματος κλινικής ουρογεννητικής ιστοπαθολογίας το οποίο ο ομιλητής συνέγγραψε συνεργαζόμενος με το γερμανικό εκδοτικό οίκο SPRINGER.

Ο Καθ. Α. Χ. Λάζαρης είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και έχει λάβει μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε άφθονες επιστημονικές εκδηλώσεις.



Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Οι υπεύθυνες της βιβλιοθήκης

Πέτρος Διολίτσης Πένυ Καχριμάνη

Ελένη Σιδέρη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ