ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ανοίγει ο Δρόμος στην Αργολίδα για τη Μείωση του Ενεργειακού Κόστους στις Αγροτικές Εργασίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:35:00 μ.μ. |
Ανοίγει ο Δρόμος στην Αργολίδα για τη Μείωση του Ενεργειακού Κόστους στις Αγροτικές Εργασίες
Η επέκταση με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του δικτύου στην Πελοπόννησο, κατά 30MW, ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους ΤΟΕΒ Αργολίδας.

Υπενθυμίζεται, πως αποτελούσε αίτημα, από τους οργανισμούς της Αργολίδας, η άρση του κορεσμένου δικτύου. Σε ανακοίνωσή τους τόνιζαν πως «ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα φωτοβολταϊκά άρδευσης για κάλυψη ιδίων αναγκών μπορούν να έχουν ισχύ μέχρι 500 kWp, στην Πελοπόννησο η ισχύς περιορίζεται στα 20 kWp. 

Μιλώντας στο Energia.gr ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, Γιώργος Πλατής ανέφερε πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Επισήμανε πως προτεραιότητα που έχει ο οργανισμός είναι να τροφοδοτεί με νερό τα μέλη του, καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα και κάνοντας μια ορθολογική χρήση του νερού. Αυτός ο στόχος, εξήγησε, θα επιτευχθεί μέσω του καινοτόμου ηλεκτρονικού συστήματος που δεν υπάρχει αντίστοιχο στην Ν.Α. Ευρώπη. «Θα συνδυάζει μετεωρολογικά δεδομένα και θα προτείνει στους παραγωγούς να κάνουν χρήση του νερού μέχρι εκεί που χρειάζεται», τόνισε ο κ. Πλατής. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο στο κέντρο πληροφόρησης του ΤΟΕΒ θα βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος, κ. Πλατής είναι ευρωπαϊκή δέσμευση η καταγραφή των κυβικών που καταναλώνονται στις καλλιέργειες.

Επίσης, σημείωσε ότι «η μελέτη που έγινε από το Διαβαλκανικό κέντρο περιβάλλοντος απέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει η ίδια παραγωγή με 36% λιγότερη ενέργεια και κατανάλωση νερού». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως μέσα στις δράσεις του ΤΟΕΒ συγκαταλέγεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα βοηθήσει στην επέκταση των αρδευόμενων στρεμμάτων και θα συνεισφέρει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση τόνισε πως ο «αγώνας μας για την άρση του κορεσμένου δικτύου στο ηλεκτρικό δίκτυο της Πελοποννήσου δικαιώθηκε. Η απόφαση της κυβέρνησης, μετά την τεκμηριωμένη πρότασή μας, που καταθέσαμε στη Βουλή, για τη δυνατότητα να εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο Μονάδες έως 30 MW, επιτρέπει επιτέλους σε όλους τους αγρότες της Αργολίδας να μειώσουν το ενεργειακό κόστος κατά 60%».

Οι δράσεις αυτές προκαλούν ενδιαφέρον τη στιγμή που αρκετοί ΤΟΕΒ στην Ελλάδα, έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΗ, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη στο εξής για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας στις αγροτικές εργασίες. Η ΔΕΗ στα τέλη του περασμένου μήνα τόνιζε σε ανακοίνωσή της πως «οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ και των μεμονωμένων αγροτών σε 50 εκατ., δηλαδή, σύνολο 90 εκατ. ευρώ». Πάντως, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση έδωσε τη δυνατότητα 12μηνης προθεσμίας, σε οφειλέτες των ΤΟΕΒ, για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ή να τις ρυθμίσουν μέχρι και σε 36 δόσεις.

Πηγή:energia.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ