ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Και ξαφνικά... Ελληνορωσικός διπλωματικός "πόλεμος"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:33:00 μ.μ. | |
Και ξαφνικά... Ελληνορωσικός διπλωματικός "πόλεμος"
Ξαφνική διπλωματική κρίση είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μετά τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών για παράνομες ενέργειες κατά της Ελλάδας. Η Ελλάδα απέλασε του Ρώσους καθώς κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν να παρέμβουν με διάφορους δόλιους τρόπους σε εσωτερικές υποθέσεις. 

 O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει στοιχεία για συμπεριφορές που αποσκοπούσαν στην εμπλοκή στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα -και το έχει αποδείξει στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής- θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα όλοι και όλα τα κράτη και οι Αρχές οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο, αλλά και εμάς: την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» είπε. 

 Το χρονικό της κρίσης 

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα με απελάσεις Ρώσων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στη χώρα, αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. 

 Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τους διπλωμάτες ότι έκαναν απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. H Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων, ο ένας μάλιστα είναι στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας, και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα διπλωμάτες. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα. 

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα στην απέλαση των διπλωματών

 Άμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές. 

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο». 

 Την ίδια ώρα το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του βουλευτή Αντρέι Κλιμόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών. 

 Οι κατηγορίες προς τους Ρώσους διπλωμάτες 

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω Ρώσοι διπλωμάτες επιχειρούσαν να επηρεάσουν σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ΠΓΔΜ. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε. 

 Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. 

 Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας αφορά μόνο στη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι στη γενικότερη διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. 

Πηγή: www.lifo.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ