ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ανδριανός στη Βουλή: Εμείς θέλουμε τους Δήμους όχι αποδυναμωμένους, αλλά με περισσότερες ουσιαστικές αρμοδιότητες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 π.μ. | |
Ανδριανός στη Βουλή: “Εμείς θέλουμε τους Δήμους όχι αποδυναμωμένους, αλλά με περισσότερες ουσιαστικές αρμοδιότητες
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


“Κατ' αρχάς, θέλω να απευθυνθώ στον αγαπητό συνάδελφο κ. Δουζίνα. Θεωρώ προσβλητικό να αναφέρεστε σ' αυτή την παράταξη και να λέτε ότι φοβόμαστε τη δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία και έφερε το δημοκρατικότερο Σύνταγμα το 1975 δεν φοβάται τη δημοκρατία. Οφείλω λοιπόν εκ μέρους αυτής της παράταξης που έχω την τιμή να εκπροσωπώ να σας το επισημάνω. Γιατί αυτή η παράταξη και η ιδεολογία της δικαιώθηκε, και βεβαίως ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Άκουσα και τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση πριν από λίγο, πριν κατέβει από το βήμα να δηλώνει σε έντονο μάλιστα ύφος για τη Νέα Δημοκρατία αναφερόμενος στο σκοπιανό ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε σε μια πολιτική ακινησία. Τι εννοεί δηλαδή; Θέλουμε μια απάντηση. Προκαλούμε πολιτική κινητικότητα όταν δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον ή όταν οι συνθήκες δεν είναι αυτές που μπορούμε να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα; Πραγματικά αυτή η πολιτική κινητικότητα που προκαλέσατε στη συγκεκριμένη περίπτωση στο σκοπιανό οδήγησε στην κακή συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό πρέπει να μας γίνεται μάθημα, και όχι να λέμε ότι η πολιτική ακινησία σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι πολλές φορές ότι αυτή η πολιτική ακινησία γίνεται γιατί δεν πρέπει να υπάρξει πολιτική κινητικότητα, αφού το περιβάλλον, οι συνθήκες δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.

Ως προς το νομοσχέδιο τώρα: Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν δίνει λύσεις σε προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά ουσιαστικά, όπως επισημαίνει και η ίδια η KEΔΕ, αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και θα δημιουργήσει χάος στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς υπονομεύει και μάλιστα δραματικά την κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι τα τριάμισι αυτά χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έλαβε ούτε μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων στη λειτουργία των θεσμών και των δομών της. Και ο λόγος είναι ξεκάθαρα ιδεολογικός: στη δική σας λογική στόχος είναι το μεγάλο, συγκεντρωτικό, υδροκέφαλο, απολύτως κομματικά ελεγχόμενο κράτος. Γι' αυτό και δεν μεταφέρατε καμία ουσιαστική αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, γι' αυτό και δεν προωθήσατε κανένα μέτρο που να ελαφρύνει το άγος της γραφειοκρατίας, γι' αυτό και δεν προσπαθήσατε καν να επιλύσετε τον γόρδιο δεσμό των συναρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων αυτοδιοικητικών επιπέδων, γι' αυτό και δεν διευκολύνατε καθόλου τις αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις της αυτοδιοίκησης που ιδιαίτερα μέσα στην κρίση έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Είναι ξεκάθαρο πως χρησιμοποιείτε την αυτοδιοίκηση εργαλειακά μόνο εκεί όπου μπορεί να σας χρησιμεύσει στις μικροπολιτικές σας στοχεύσεις. Και η πιο τρανταχτή απόδειξη γι' αυτό είναι ο απολύτως εργαλειακός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλο αυτό το διάστημα ο Υπουργός Εσωτερικών είχε χτίσει ένα αφήγημα για τον Οκτώβριο με επιχειρήματα επί επιχειρημάτων, και τελικά είδαμε δύο βουλευτικές τροπολογίες με διαφορά μάλιστα περίπου δέκα ωρών, να έρχονται στην Ολομέλεια και η μία να διορθώνει την άλλη, ένα γεγονός που δείχνει και σ' αυτό το σημείο προχειρότητα και επιπολαιότητα.

Το τι επιδιώκετε είναι σαφές: τώρα που βλέπετε την επιρροή σας στις τοπικές κοινωνίες να περιορίζεται ξανά, θέλετε να υπονομεύσετε τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, τόσο χειραγωγώντας την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όσο και με το εκλογικό σύστημα το οποίο στην ουσία ισχυροποιεί τη μειοψηφία και αποδυναμώνει την πλειοψηφία.

Το ίδιο άλλωστε κάνετε και με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όταν όμως σας τονίζουμε την κατάφωρη αδικία να μην μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, πράγμα που συμβαίνει στο σύνολο σχεδόν του ανεπτυγμένου κόσμου, εσείς σφυρίζετε αδιάφορα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σας κατέθεσε στα πρακτικά την τροπολογία που υποβάλαμε για το συγκεκριμένο θέμα. Αν πράγματι πιστεύετε στην αναγκαιότητα και στη δίκαιη αντιμετώπιση των Ελλήνων του εξωτερικού για να έχουν δικαίωμα ψήφου, να την κάνετε αποδεκτή.

Κομματικά λοιπόν και εργαλειακά είναι τα κριτήριά σας ακόμη και σε ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς – και δεν το κρύβετε, ούτε καν για τα προσχήματα. Υπό τον μανδύα λοιπόν της δήθεν ενίσχυσης της δημοκρατικότητας, θέλετε να εισαγάγετε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση. Γνωρίζετε βεβαίως καλά ότι αυτή η θεσμική αλλαγή, που δεν τη ζήτησαν ούτε την υποστηρίζουν οι τοπικές κοινωνίες θα έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση της λειτουργίας των δήμων και την ενίσχυση των αθέμιτων συναλλαγών – πρόθεση άλλωστε που την κάνετε ακόμη σαφέστερη με την ανά έργο έγκριση του Προγράμματος Τεχνικών Έργων του κάθε Δήμου.

Γνωρίζοντας ποια θα είναι η πραγματική δύναμη των συνδυασμών που πρόσκεινται σε σας στις επόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, θέλετε να τους χαρίσετε, να χαρίσετε δηλαδή στις μειοψηφίες την εξουσία του ρυθμιστή. Μιλάτε για κουλτούρα συνεργασίας, όταν πολύ καλά ξέρετε πως αυτό που θα συμβαίνει θα είναι ένα διαρκές αλισβερίσι του τύπου “αν δεν μου κάνεις αυτό, θα σε μπλοκάρω στο άλλο” - κάτι που βεβαίως δεν προμηνύει τίποτα καλό για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό όμως είναι που πραγματικά επιδιώκετε: Να υπονομεύσετε τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και να την καταστήσετε επαίτη του κεντρικού κράτους. Αυτή τη λογική έχει και η θεσμοθέτηση των τοπικών δημοψηφισμάτων χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις που είναι απολύτως βέβαιο πως θα δημιουργήσουν αδιέξοδα για τα οποία δεν προβλέπετε καμία οδό αντιμετώπισης.

Εμείς απέναντι σε όλα αυτά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό. Η δική μας λογική για την τοπική αυτοδιοίκηση κινείται στην αντιδιαμετρική κατεύθυνση: θέλουμε τους Δήμους όχι αποδυναμωμένους, αλλά με περισσότερες ουσιαστικές αρμοδιότητες και διασφαλισμένους τους απαιτούμενους πόρους, με τη λογοδοσία στο πιο άμεσο επίπεδο του δημότη σε ό,τι αφορά αποφάσεις που έχουν τις πιο απτές συνέπειες στην καθημερινότητά του, με τη θεσμική θωράκιση που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δομών της αυτοδιοίκησης, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την πραγματική ανταπόκρισή της στα προβλήματα και τις απαιτήσεις των πολιτών.

Λέμε όχι λοιπόν σ' αυτό το νομοσχέδιο, λέμε όχι στις αποσπασματικές, και κατά τα μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν τους θεσμούς και τη δημοκρατία, λέμε όχι στα παιχνίδια που βλέπουμε όλοι να παίζονται με τις ημερομηνίες των εκλογών – εθνικών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών - λέμε όχι στην απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αντιμετώπιση από πλευράς κυβέρνησης στους Έλληνες του εξωτερικού”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ