Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Σε απόγνωση παραγωγοί μανταρινιών στην Ισπανία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:11:00 μ.μ. | |
Σε απόγνωση παραγωγοί μανταρινιών στην Ισπανία
Παραγωγοί μανταρινιών στην Ισπανία είναι θύματα της «καταστροφικής απόδοσης» των ποικιλιών Safor και Garbi που προώθησε το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Βαλένθια (IVIA), σύμφωνα με την Ένωση Αγροτών της Βαλένθια AVA-ASAJA.


Η AVA-ASAJA δήλωσε ότι οι δύο ποικιλίες, που κυκλοφόρησαν εμπορικά το 2008, είχαν παρουσιάσει τα προϊόντα ως “αστέρια” του Ινστιτούτου και προωθήθηκαν σε 38 τοπικά συνέδρια που επικεντρώθηκαν στη βιομηχανία εσπεριδοειδών, καθώς και διεθνώς.

“Ωστόσο, στην παραγωγή 2012-13 – όταν άρχισαν να ξεκινούν να παράγουν τα δέντρα – τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα από ό, τι είχε ανακοινώσει το IVIA”, ανέφερε η AVA-ASAJA.

“Το μέσο ποσοστό των φρούτων που επηρεάστηκαν ήταν 29,8%. Σε 23 από τα δείγματα, το ποσοστό ήταν υψηλότερο από 35%. Με αυτά τα στοιχεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμη η συγκομιδή και η αποθήκευση των καρπών “, αναφέρουν οι παραγωγοί.

Σχεδόν 600.000 δέντρα έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα – 412.000 Safor και 174.000 Garbí – και η AVA-ASAJA δήλωσε ότι τα εκτεταμένα φτωχά αποτελέσματα έχουν αναγκάσει δεκάδες αγρότες να αναλάβουν δράση.

Το IVIA ισχυρίστηκε ότι δεν είναι υπεύθυνο για τα προβλήματα και δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκαν ζητήματα στα πειραματικά στάδια, γεγονός που “υποδηλώνει ότι μπορεί να φταίει ο καιρός”, σύμφωνα με την AVA-ASAJA.

Στην καταγγελία τους, οι καλλιεργητές δηλώνουν ότι το IVIA δεν είχε παράσχει επαρκείς πληροφορίες πριν πωλήσει τις ποικιλίες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν προκληθεί «δαπανηρές και ανεπανόρθωτες ζημίες».

Τέλος, οι παραγωγοί δηλώνουν ότι εάν το Ινστιτούτο δεν τους αποζημιώσει για τις ζημιές που υπέστησαν, τότε θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες.

Πηγή: agropost.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ