Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Γ. Γκιόλας: Ποια είναι η τύχη του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:04:00 μ.μ. | |
Γ. Γκιόλας:  Ποια ειναι η τύχη του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ
Έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον των πολιτών και εύλογα τα ερωτήματα για την πορεία της διερεύνησης των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την νομιμότητα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.


Πέρασε ήδη ενάμιση έτος από την ψήφιση του πορίσματος από την Ολομέλεια και την διαβίβασή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια οι αρμόδιες δικαστικές αρχές επιλήφθηκαν των υποθέσεων και με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο προχωρούν στο έργο τους. Μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, που λόγω του όγκου –το πόρισμα αποτελείτο από 900 σελίδες- του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων, και της βαρύτητας των εγκλημάτων που φέρονται να έχουν τελεσθεί, δικαιολογεί την κάπως αργή διαδικασία της ποινικής διερεύνησης.

Επειδή και εμείς οι βουλευτές που είχαμε μετάσχει στην Εξεταστική είχαμε τις ίδιες απορίες, απευθυνθήκαμε από κοινού ,οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, ο κ. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων και ο Ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νικολόπουλος, με κοινή βουλευτική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, στις 26-6-2018 προκειμένου να μας ενημερώσει για την πορεία της εν λόγω δικαστικής διερεύνησης.

Πράγματι ο Υπουργός, μετά από αλληλογραφία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατέθεσε την απάντηση του γραφείου της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, στις 21-8-2018.

Η απάντηση είναι σύντομη και περιεκτική, σύμφωνα άλλωστε με τους επιτρεπόμενους όρους που προβλέπονται από τον Ποινικό Νόμο και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά. Για τα πολιτικά κόμματα που δανείσθηκαν παράτυπα, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, βάση της οποίας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

Για δεκαεπτά (17) περιπτώσεις Εντύπων και Τηλεοπτικών Μέσων Επικοινωνίας διατάχθηκε και ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Έξη υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο και για δύο ακόμη έγινε μερική αρχειοθέτηση, για συγκεκριμένες όμως πράξεις διενεργείται επίσης προκαταρκτική εξέταση ή έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη.

Έχουμε πλέον τη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει το έργο της, αποδίδοντας ευθύνες και παραπέμποντας στον Ποινικό Δικαστή για όσες πράξεις και για εκείνους που θα προκύψουν βάσιμες και αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

Eξασφαλίζονται έτσι με τις διαταχθείσες προκαταρκτικές εξετάσεις και προς το συμφέρον των φερομένων ως διαπράξαντες βαριές κολάσιμες ποινικές πράξεις, τα εχέγγυα μιας σύννομης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων αυτών των πράξεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, για τις οποίες ακούστηκαν φοβερές και κραυγαλέες περιπτώσεις στην πορεία των εργασιών της Εξεταστικής. Αυτές άλλωστε διαφυλάσσουν και εξασφαλίζουν τα υπερασπιστικά δικαιώματα, των μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου αθώων, αφού τους παρέχεται η ευχέρεια προσκόμισης τυχόν αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων και η υποβολή υπομνημάτων και επεξηγήσεων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί να λειτουργήσει ανεπηρέαστη χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτελέσει το έργο της, ρίχνοντας άπλετο φως, με πλήρη και ενδελεχή έρευνα για την διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, μέχρι την τελική, δίκαιη κρίση.

Ακολουθεί η απάντηση που δόθηκε από την Εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος στον Υπουργό Δικαιοσύνης και μέσω αυτού σε εμάς τους δεκατέσσερις (14) ερωτώντες βουλευτές- μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Ασφαλώς πληροφόρηση θα υπάρξει και για τους υπολοίπους επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, όμως δεν εκδήλωσαν την διάθεση να συνυπογράψουν το αίτημά μας και ούτε υπέβαλαν αντίστοιχη ερώτηση. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί θα έχουν πλέον ζωηρό ενδιαφέρον για όλους και όλα και όχι μόνο για το περιβόητο ποσοστό του 2,5% του εταιρικού μεριδίου στην Εφημερίδα Αυγή!

--------------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση 7081/26-06-2018 Σε απάντηση της υπ’ αριθ.: 7081/26-06-2018 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Α.Μπαλωμενάκης, Σ.Λάππας, Γ.Γκιόλας, Χ.Τζαμακλής, Γ.Θεοφύλακτος, Γ.Παπαηλιού, Ν.Συρμαλένιος, Α.Καββαδία, Π.Κοζομπόλη, Μ.Μπαλής, Χ.Παπαδόπουλος, Θ.Παπαχριστόπουλος, Γ.Σαρίδης & Ν. Νικολόπουλος, σχετικά με το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ, σας γνωρίζουμε ότι με έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου μας, απεστάλη η ως άνω Ερώτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Στη συνέχεια διαβιβάστηκε, με το υπ’ αριθ.7003/29-06-2018 έγγραφο της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, με την παράκληση για την απ’ ευθείας απάντησή τους στο Υπουργείο μας και παράλληλα την άμεση ενημέρωση της ιδίας. 

Όπως προέκυψε από το σχετικό έγγραφο που μας απέστειλε το Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος: 

Α) Για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην ως άνω υπηρεσία σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

Β) Για τη δανειοδότηση των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα 

Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας: 

1. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΟΛ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά το ένα μέρος τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ (εν μέρει αρχειοθέτηση) και κατά το λοιπό μέρος διαβιβάσθηκε στον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης. 

2. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ANT1: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

3. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ. 

4. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (MEGA): Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

5. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ SKAI: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ. Εξήχθησαν δε φωτοαντίγραφα μέρους της δικογραφίας, τα οποία διαβιβάσθηκαν στον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για δικές του ενέργειες 

6. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ STAR: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

7. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

8. ΑΛΦΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ. 

9. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά το ένα μέρος τέθηκε στο αρχείο κατ’ άρθρο 43 ΚΠΔ (εν μέρει αρχειοθέτηση) και κατά το λοιπό μέρος διαβιβάσθηκε στον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης. 

10. ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ. 

11. ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

12. REAL: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

13. ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Z:\ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ\ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 2018\ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ Ν. ΣΤΑΥΡΟΣ\ΕΡΩΤΗΣΗ 456 2018 ΣΧΕΤ.ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ (Α.ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ κλπ ΣΥΝΟΛΟ 15 Βουλευτές).doc 3 

14. MAD TV: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

15. KONTRA MEDIA: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

16. ΑΥΓΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ. 

17. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

18. ΚΥΡΗΚΑΣ ΧΑΝΙΩΝ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

19. ALTER: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

20. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

21. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

22. ΚΠΜ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, FREE SUNDAY ΕΚΔΟΤΙΚΗ, CITY PROMOTIONS, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ. 

23. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

24. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, με βάση την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. 

25. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ: Σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία τέθηκε στο αρχείο κατ' άρθρο 43 ΚΠΔ.. 

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΚΟΝΤΟΝΗΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ