ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Κοντά στην Ινδονησία και τη Μογγολία η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:48:00 π.μ. | |
 Κοντά στην Ινδονησία και τη Μογγολία η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση Doing Business 2019, σύμφωνα με την οποία κατατάσσεται πιο κάτω από χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και το Περού και λίγο πιο πάνω από την Ινδονησία και τη Μογγολία κατατάσσεται η Ελλάδα στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ευ επιχειρείν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, η Ελλάδα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη. Βρίσκεται πλέον στην θέση 72η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες, από την 67η που βρισκόταν πέρυσι και την 61η του 2016.

Στον δείκτη ευκολίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας η βαθμολογία παραμένει «κολλημένη» λίγο πάνω από το 68/100.

Η ζοφερή πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα κατάταξης, είναι ότι η Ελλάδα έχει χειρότερο ευνοϊκό περιβάλλον από την Ουκρανία (71), το Βιετνάμ (69), το Περού (68), την Αλβανία (63), την Κένυα (61), την Ρουάντα (29), αλλά και τα Σκόπια (10), με την ευκολία του επιχειρείν στη χώρα να βρίσκεται μόλις πάνω από αυτήν της Μογγολίας, του Ουζμπεκιστάν και του Ομάν.
Μεγάλη επιδείνωση παρουσιάζεται και στη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου, διότι πλέον απαιτούνται επιπλέον πιστοποιητικά και χρόνος.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα καταβάλλουν το 51,9% των κερδών τους για φόρους και εισφορές (65η θέση στον δείκτη της πληρωμής φόρων). Οι μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στους εξής τομείς:

Ηλεκτροδότηση: Η χώρα μας κατατάσσεται στην 79η θέση καθώς χρειάζονται επτά διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, για τις οποίες απαιτούνται 55 ημέρες, ενώ το κόστος φθάνει το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος
Εξασφάλιση πιστώσεων: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, με βαθμολογία μόλις 50/100 στον δείκτη εξασφάλισης πιστώσεων
Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στον πάτο, στην 153η θέση, με το κόστος των σχετικών διαδικασιών να φθάνει το 20% της αξίας του ακινήτου

Ο μόνος τομέας στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει βελτίωση είναι η διαδικασία των οικοδομικών αδειών, καθώς έχει καταστεί απλούστερη, πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο και πιο οικονομική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Doing Business 2019» αποτελεί την 16η περιοδική ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου καταγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην κάθε χώρα τους προηγούμενους μήνες με στόχο την βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και αυτές που την περιορίζουν.


Ο δείκτης Doing Business συνιστά έναν ποιοτικό δείκτη όπου συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας ανάμεσα σε 190 χώρας, από το Αφγανιστάν μέχρι και την Ζιμπάμπουε.

Η κατάταξη της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες της έκθεση έχει ως εξής:

Έναρξη επιχείρησης: 44η θέση (από 37η πέρυσι)

Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 39η θέση (από 58η πέρυσι)

Ηλεκτροδότηση: 79η θέση (από 76η πέρυσι)

Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 153η θέση (από 145η πέρυσι)

Εξασφάλιση πιστώσεων: 99η θέση (από 90ή πέρυσι)

Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 51η θέση (από 43η πέρυσι)

Πληρωμή φόρων: 65η θέση (αμετάβλητη από πέρυσι)

Διασυνοριακό εμπόριο: 31η θέση (από 29η πέρυσι)

Επιβολή συμβάσεων: 132η θέση (από 131η πέρυσι)

Επίλυση πτωχεύσεων: 62η θέση (από 57η πέρυσι).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ