ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Στην Εκκλησία υπάρχουν άνθρωποι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 π.μ. |
Στην Εκκλησία υπάρχουν άνθρωποι
 Εσχάτως πάλι στο προσκήνιο η Συνταγματική αναθεώρηση ,οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους και φυσικά το ζήτημα της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου ,γιατί φυσικά η μεγάλη μάζα των αμειβομένων από το Ελληνικό Δημόσιο είναι έγγαμοι κληρικοί με πολύτεκνες οικογένειες οι περισσότεροι. 

Όλοι κάνουν πως το λησμονούν όπως επίσης κάνουν πως λησμονούν πως περί του εκκλησιαστικού γεγονότος κινούνται ακόμη 6-7.000 Ιεροψάλτες και 6-7.000 Νεωκόροι και ευπρεπιστές των Ναών οι οποίοι έχουν και αυτοί οικογένειες να ζήσουν. Είναι όλοι αυτοί εργαζόμενοι και δεν τους πληρώνει το Δημόσιο. Δηλαδή εν συνόλω τουλάχιστον 23-24.000 άνθρωποι εκ των οποίων μόλις 8.500-9.000 κληρικοί αμειβόμενοι από το Δημόσιο. Δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε στον ευρύτερο χώρο ,ούτε να προτάξουμε την φιλανθρωπία, ούτε τον καθημερινό αγώνα όλων αυτών των ανθρώπων να ισορροπήσουν μια εν διαλύσει κοινωνία ,όπως είναι σήμερα η κοινωνία μας.

Γνωρίζοντας την ιστορική πορεία [1]του πράγματος δεν την αναλύουμε εδώ απλά θα αναφέρουμε:

· πως η επιβάρυνση της Μισθοδοσίας των κληρικών στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 190.000.000 ευρώ όταν η ΕΡΤ κοστίζει 210.000.000.

· η επιβάρυνση στο Α.Ε.Π της Ελλάδος που ανέρχεται στα 188 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 είναι μόλις 0.065%.

· Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Πολιτικών Κομμάτων αγγίζει τα 15.700.000 ευρώ σε καθαρά χρήματα χωρίς να υπολογισθούν οι αποσπασμένοι υπάλληλοι ,οι χρηματοδοτήσεις των Ιδρυμάτων τους και οι δανειακές υποχρεώσεις τους.

Αν αυτό το 0,065% είναι η αιτία της καταστροφής της Εθνικής Οικονομίας τότε καλόν είναι γιατί τα νούμερα ποτέ δεν λανθάνουν να δούμε πως κατανέμεται το υπόλοιπο 99,93% του Α.Ε.Π με δεδομένο πως, όπως καθημερινά ανακαλύπτει ο πολύπαθος Ελληνικός λαός οι μίζες από λογής –λογής «μπίζνες» πρέπει να αγγίζουν ένα έτος του Α.Ε.Π της χώρας.

Εμείς όχι μόνο δεν συμμεριζόμαστε μια τέτοια «ρατσιστική» τοποθέτηση αλλά αντιθέτως, αν και γνωρίζουμε την ανταπόκριση, ζητάμε την άμεση μισθολογική τακτοποίηση [2]τόσο των Ιεροψαλτών όσο και των Νεωκόρων των Ιερών Ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω είναι Ν.Π.Δ.Δ και οι υπάλληλοί τους είναι οι μόνοι που ακόμα υπάγονται σε διατάξεις Μεταξικού Νόμου.

Επιτέλους ας γίνει κατανοητό ότι με τα επιδόματα δεν χτίζεται ούτε κοινωνία ,ούτε αξιοπρέπεια και ότι η σχέση εκκλησιαστικής και λαϊκής παράδοσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό του γένους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Σύνδεσμου Ψάλτες Αττικής
Ηλ.Ρεδιάδης-Τούμπας
Μ.α Θεολογίας-Μουσικολόγος

[1] ΙΑ Ψήφισμα Δ Εθνοσυνέλευσης (1829) «το κράτος θα αναλάβει την εκκλησιαστική περιουσία και από τα έσοδα θα διαθέτει ποσά «εις βελτίωσιν του Ιερατείου» και την εκπαίδευση των νέων» Αρχ.Εθν.Παλλιγεννεσίας τ.4 (1973)

Β.Δ 13.12.1834 (Άρθρο 10) ίδρυση Εκκλησιαστικού Ταμείου για την διαχείριση της δημευθείσας Εκκλησιαστικής Περιουσίας η οποία θεωρητικά θα πριμοδοτούνταν με το 25% της αξίας των γαιών της τότε επικρατείας.G.L. Mauer « Ο Ελληνικός Λαός» Τομ.Β Αφ.Τολίτη 1976

Α.Ν 536/1945 θέσπιση 6.000 οργανικών θέσεων κληρικών και δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Α.Ν 469/1968 εξομοίωση εφημεριακού κλήρου με δημοσίους υπαλλήλους

Νομ. 4111/2013 μισθοδοσία κληρικών από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

[2] Αδ.Κοραή «να πληρώνονται από το δημόσιον εκάστης πόλεως οι κατά πόλεις ευρισκόμενοι λειτουργοί της θρησκείας» Αδ.Κοραή «Αλληλογραφία» τ.ΙV sel.374.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ