ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Εσπερινός και περιφορά εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Λευκάκια Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:37:00 μ.μ. | | |
Εσπερινός και περιφορά εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Λευκάκια Ναυπλίου
 Με κάθε λαμπρότητα τιμάτε στη Δημοτική κοινότητα Λευκακίων του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες.

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 στον ενοριακό ιερό ναό της Υπαπαντής τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας ιερουργούντος του εφημέριου του ναού ιερομονάχου Μιχαήλ Καλαμαρά κι άλλων ιερέων. 
Στο ναό φυλάσσεται πιστό αντίγραφο της Ιερής Εικόνος του Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου Λέσβου ,δωρεά του Ευαγγέλου Σαλεσιώτη από τα Λευκάκια.
Την Ιερή εικόνα έφεραν στο ναό τον Δεκεμβρίου του 2017 κι από τότε τιμάτε με κάθε μεγαλοπρέπεια δύο φορές το χρόνο ,των Ταξιαρχών τον Νοέμβριο και στην εορτή των Μυροφόρων μετά το Πάσχα.
Προηγήθηκε η ακολουθία του Αγίου Ευχελαίου και κατόπιν ο εσπερινός. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας του ταξιάρχη σε όλη τη Δημοτική κοινότητα προς ευλογία των πιστών. Τιμητικά την εικόνα κρατούσαν πυροσβέστες από την Π.Υ. Ναυπλίου .
Ο εφημέριος του ναού Ιερομόναχος π. Μιχαήλ Καλαμαράς ευχαρίστησε από καρδιάς του δωρητές της εικόνας και του ευχήθηκε ότι καλύτερο γι αυτούς και την οικογένεια τους και να τους φωτίζει πάντα ο Ταξιάρχης Μιχαήλ, καθώς κι όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους Ταξιάρχες κι ιδιαιτέρως τον διοικητή της Π.Υ Ναυπλίου , πύραρχο Βασίλειο Αλεξόπουλο.
Ο «Ταξιάρχης» είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού.Μέχρι σήμερα η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει.
Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.
Η εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή των Μυροφόρων, δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, με μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι συνοδευόμενο με ταυροθυσία και κατόπιν παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ», που διανέμεται εθιμοτυπικά στους προσκυνητές. Οι τελευταίοι εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να έρχονται στον Άγιο με τα πόδια την παραμονή της γιορτής από χιλιόμετρα μακριά αλλά και καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα για να τιμήσουν τον Ταξιάρχη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ