ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Μόλις ένας οικογενειακός γιατρός για κάθε 10.000 ασφαλισμένους!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:17:00 π.μ. |
Μόλις ένας οικογενειακός γιατρός για κάθε 10.000 ασφαλισμένους!
Σήμερα, λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι για να εξυπηρετήσουν τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων.

Οι ελλείψεις στη στελέχωση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) με συνολικά 500 γιατρούς και εν αναμονή διαδικασίας διορισμού για αρκετούς, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις του οικογενειακού γιατρού, δίνουν το στίγμα αστοχίας.

Μολονότι ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας ήθελε 239 ΤΟΜΥ μέχρι τα τέλη του 2017.

Σήμερα, λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι για να εξυπηρετήσουν τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων.

Αρχικός σχεδιασμός

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όμως έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 710 οικογενειακοί γιατροί, με αποτέλεσμα οι γιατροί που στελεχώνουν επίσημα σήμερα το σύστημα να είναι μόλις 1.210 και σε αναλογία 1 προς 10.000 ασφαλισμένους περίπου.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας γιατρών το υπουργείο προχωρεί σε μια ιδιότυπη επιστράτευση των γιατρών που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας, βαφτίζοντας τους οικογενειακούς. Όμως αυτοί είναι γιατροί του ΕΣΥ, με εντελώς διαφορετικό καθεστώς εργασίας. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας αντιδρούν έντονα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η ασάφεια, εντείνει τη σύγχυση των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει από το νέο έτος. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει πως τα μέλη του θα συνεχίσουν να δέχονται ασθενείς ακόμη και αν αυτοί δεν έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό. Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να συνταχθούν και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι, με την σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΠΙΣ).

Αντιδράσεις
Σε ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με «εκβιαστικούς» όρους, επισημαίνοντας πως ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

Σε κοινή ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αντιτίθενται στη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.

«Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών & Πύργου-Ολυμπίας.

Τονίζουν ακόμη ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

Στρεβλός ο τρόπος του υπουργείου

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής» επισημαίνουν αναφορικά με την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρας, χαρακτηρίζοντας στρεβλό τον τρόπο με τον οποίον το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, καθώς «οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού».

«Όλοι οι γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας» διαβεβαιώνουν οι γιατροί. Και καλούν το Υπουργείο Υγείας, «συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ