Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

Η φωτογραφία της ημέρας: Η λευκοσουσουράδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:16:00 π.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Η λευκοσουσουράδα
Η Λευκοσουσουράδα είναι η κοινή σουσουράδα στην Ελλάδα. Παρατηρείται σε μεγάλους αριθμούς το χειμώνα όταν πολλά άτομα έρχονται από τη βόρεια Ευρώπη. Φωλιάζει σε ακτές, βραχονησίδες, υγροτόπους και στα ψηλά βουνά.

 Οι σουσουράδες φωλιάζουν και περνούν το καλοκαίρι στις όχθες των ποταμών και των λιμνών. Το χειμώνα αλλάζουν συνήθειες και τις βρίσκουμε και μακριά από το νερό.

Οι σουσουράδες είναι εντομοφάγα πουλιά. Κυρίως ξεχωρίζουν για δύο πράγματα:
-Από την εμφάνιση: είναι λεπτεπίλεπτες, με μακριά ουρά και με κίτρινο, σταχτί ή ασπρόμαυρο πτέρωμα
-Από τη συμπεριφορά: είναι αεικίνητες και περπατούν συνέχεια στο έδαφος κινώντας νευρικά πάνω-κάτω την ουρά τους Η κομψή εμφάνισή τους και η συμπεριφορά τους τις έχει κάνει συνώνυμο της ζωντάνιας και της τσαχπινιάς. «Σουσουράδα», λέει ο λαός μια ζωηρή κοπέλα.

Οι σουσουράδες είναι, μαζί με τους κορυδαλλούς, τα πιο χαρακτηριστικά εδαφόβια πουλιά. Στα δέντρα καταφεύγουν μόνο για να κουρνιάσουν το βράδυ. Πολλές φορές, όταν πλησιάζουν άνθρωποι, προτιμούν να τρέχουν μακριά παρά να πετούν. Αν ωστόσο χρειαστεί, πετούν εύκολα με ένα χαρακτηριστικό, κυματιστό πέταγμα.
Οι τυπικές σουσουράδες στο Πάρκο, αλλά και σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας, είναι η Σταχτοσουσουράδα και η Λευκοσουσουράδα που εμφανίζονται κυρίως από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο. Συχνά κυκλοφορούν και στο κέντρο των πόλεων. Προτιμούν τους μεγάλους δρόμους με τα φαρδιά πεζοδρόμια και τα παρτέρια με γρασίδι. Εκεί φαίνεται ότι πάντα βρίσκουν λίγα έντομα. Ίσως να αισθάνονται άνετα επειδή το περιβάλλον τούς θυμίζει την περιοχή που γεννήθηκαν: μια πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρος μοιάζει πράγματι με ένα ορμητικό ποτάμι.

Οι σουσουράδες επίσης συχνάζουν στις πλατείες και στο χλοοτάπητα των πάρκων και των γηπέδων. Δεν διστάζουν να τρέφονται ακόμη και την ώρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα όταν το παιχνίδι παίζεται σε κάποιο άλλο σημείο του γηπέδου.

Οι σουσουράδες είναι συνηθισμένα πουλιά το χειμώνα. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα οι Σταχτοσουσουράδες, προτιμούν να μην «κοπαδιάζουν», αλλά να κρατά η κάθε μία την δική της επικράτεια. Πολύ συχνά τις βλέπουμε να κυνηγά η μία την άλλη όταν παραβιάζονται τα όρια των περιοχών τους. Οι Λευκοσουσουράδες, ωστόσο, είναι πιο ανεκτικές όταν υπάρχει πολύ φαγητό και τότε μαζεύονται σε μεγάλους αριθμούς. Τη νύχτα και τα δύο είδη συγκεντρώνονται μαζί σε μεγάλους αριθμούς και κουρνιάζουν μαζί σε δέντρα. Εκατοντάδες σουσουράδες μπορεί να κοιμούνται μαζί σε συστοιχίες δέντρων στο κέντρο της Αθήνας.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ