ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Παν. Δουμουλάκης: Η κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων, μπορεί να επανακκινήσει την ελληνική οικονομία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:45:00 μ.μ. |
Παν. Δουμουλάκης: Η κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων, μπορεί να επανακκινήσει την ελληνική οικονομία
Ελάχιστες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που θέλουν να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν έρθει η νέα φοροκαταιγίδα που θα χτυπήσει τα ακίνητα από την Πρωτοχρονιά σε αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος επιβαρύνει τον αγοραστή και επιβάλλεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, θα υπολογίζεται με βάση τις νέες τιμές ζώνης.

Ο συμβολαιογράφος και πρώην πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας Παναγιώτης Δουμουλάκης, μιλώντας στο «Θ» σημείωσε ότι οι αλλαγές στην περιοχή μας δεν θα είναι μεγάλες. Ωστόσο, αυτό που υπογράμμισε είναι πως, αν ανασταλεί το μέτρο του ΦΠΑ για την αγορά νεόδμητων, είναι μέτρο ικανό από μόνο του να ξεκινήσει την ελληνική οικονομία.

Εφορία

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της ΔΟΥ Καλαμάτας κα Ευαγ. Κούβελα, σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει κίνηση στο τομέα των μεταβιβάσεων ακινήτων, όχι όμως πάρα πολύ μεγάλη. Όπως εξήγησε, στο τέλος του χρόνου, οι οικογένειες προσπαθούν να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους. Συνήθως τα «μοιράζουν» στα μέλη της οικογένειας για να μοιράζονται τα φορολογικά βάρη, αφού ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με το τι ακίνητα έχεις την 1η του έτους.


Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα


Σύμφωνα με τη λίστα των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε δύο ακόμα ετήσιες προσαρμογές των αντικειμενικών αξιών (μία το 2019 και μία το 2020), προκειμένου αυτές να εξομοιωθούν με τις πραγματικές τιμές αγοράς. Δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος εκλογών, κρίνεται αμφίβολο -από πηγές της αγοράς ακινήτων- αν η δέσμευση θα τηρηθεί εγκαίρως.

Ο συμβολαιογράφος κ. Δουμουλάκης, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, τόνισε ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες από το νέος έτος δε θα είναι μεγάλες.

«Το σημαντικό που γλιτώσαμε είναι ο φόρος υπεραξίας. Αν δεν είχε ανασταλεί ο φόρος υπεραξίας και ξεκίναγε να ισχύει, τώρα τα πράγματα θα ήταν τραγικά στις αγοραπωλησίες. Πιστεύω ότι δεν είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που υπάρχει για τις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, δε φαίνεται ακόμα να κινείται καλύτερα ο χώρος της αγοραπωλησίας ακινήτων. Μόνο στην Αθήνα οι αγορές αλλοδαπών στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής, έχουν δημιουργήσει κάποια κίνηση. Αυτό που σίγουρα θα δημιουργήσει κίνηση είναι αν αποφασισθεί να μειωθεί ή να ανασταλεί η επιβολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Το μέτρο αυτό είναι ικανό από μόνο του να επανακκινήσει την οικονομία. Υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν ενδιαφερόμενους αγοραστές και δεν ξεκινούν την παροχή, λόγω του ΦΠΑ. Το 24% είναι τεράστιο ποσό. Και δεν είναι μόνο για τον αγοραστή είναι και για τον οικοπεδούχο. Παλιά ο οικοπεδούχος έδινε το οικόπεδο του, έπαιρνε τα διαμερίσματα της αντιπαροχής και δεν πλήρωνε τίποτα. Σήμερα του λέει θα πληρώσεις 24% για τα διαμερίσματα που θα πάρεις. Αυτό είναι τραγικό. Αν είχε να πληρώσει θα το έχτιζε μόνος του. Αν, λοιπόν, ανασταλεί το μέτρο του ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί μόνο από αυτό να επανακκινηθεί η ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Δουμουλάκης.


Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή: tharrosnews.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ