ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ο εορτασμός του Πολιούχου Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου τότε το 1895!!!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:59:00 μ.μ. | |
Ο εορτασμός του Πολιούχου Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου τότε το 1895!!!
 Η έναρξη της λατρείας και του εορτασμού του Αγίου Αναστασίου ως Πολιούχου του Ναυπλίου άρχισε το 1895 με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού το Γεννέσιον της Θεοτόκου στον οποίο Ναό φυλασσόταν και η εικόνα του Αγίου. 
Τότε τελούσαν μία απλή λειτουργία στην επέτειο της μνήμης του την 1η Φεβρουαρίου. Με τα χρόνια άρχισε να διαδίδεται ευρύτερα η εορτή του Αγίου και την 1η Φεβρουαρίου 1909 έγινε ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός με περιφορά της εικόνος την παραμονή μετά τον εσπερινό, με τον στρατό την φιλαρμονική και την επομένη Μεγάλη Αρχιερατική Λειτουργία. Με την πάροδο των χρόνων ο κόσμος απαιτούσε περισσότερο επίσημο εορτασμό της μνήμης του Πολιούχου Αγίου.
Έτσι το 1920 η Δημοτική Αρχή , το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού αλλά και φιλόδοξοι νέοι του Ναυπλίου κατήρτιζαν σχετικό πρόγραμμα το οποίον έστελναν στις αρχές της πόλης και επιμελούντο τον σημαιοστολισμό της πόλης κ.λ.π.
Τέλος το 1935 με Βασιλικό Διάταγμα καθιερώθηκε και από το Κράτος ως ημέρα ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων του Ναυπλίου η 1η Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Αναστασίου. 
Εν Αθήναις τη 14 Νοεμβρίου 1935
Εν ονόματι του Βασιλέως . Ο Αντιβαλεύς
Γ. Κονδύλης
Ο επί της Εργασίας Υπουργός
Γ. Καρτάλης

Το ως άνω Διάταγμα δημοσιεύτηκε στο υπ΄ αριθ. 586 της 21 Νοεμβρίου 1935.
Φύλλον Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, τεύχος Α.

Γιάννης Μακρής
Μέλος Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου 
"Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ