ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Πολιτιστική Αργολική Πρόταση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:59:00 μ.μ. | |

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Πολιτιστική Αργολική Πρόταση
Μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις αρχές αυτού του νέου χρόνου 2019 θα φιλοξενήσει η στέγη της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης στο Άργος. 

Από τις 19 έως 21 Ιανουαρίου θα προβληθούν δέκα (10) ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα και εξακτινωμένο σε επτά (7) πόλεις και κωμοπόλεις μεταξύ των οποίων και το Άργος. Αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα της δημιουργίας στη σύγχρονη τέχνη και μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την πορεία της «Πρότασης» που βρίσκει στην τιμητική ανάθεση μια ακόμη επιβεβαίωση του ρόλου και της προσφοράς της στα πολιτιστικά δρώμενα της Αργολίδας.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων τη θεματολογία του φεστιβάλ που φέτος είναι αφιερωμένο στις σχέσεις των δυο φίλων. Θα προβληθούν συνολικά 48 ξένα και 15 ελληνικά βραβευμένα ντοκιμαντέρ, από τα οποία τα δέκα θα προβληθούν στο στέκι της «Πρότασης» (Οδ. Ανδρούτσου 13, 21200 Άργος). Η σημασία της τιμητικής ανάθεσης στην «Πρόταση» γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς, όπως δήλωσε η κ. Τζίνα Πετροπούλου, ο θεσμός του φεστιβάλ πέτυχε φέτος και δυο μεγάλες συνεργασίες μία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΑΣΚΤ, 12 μεταπτυχιακοί φοιτητές της φθάνουν τη Δευτέρα στην Καλαμάτα για να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό εργαστήριο που ήδη έχουν ξεκινήσει με τον πολυβραβευμένο Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, με τελικό στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart και θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας. Με την ευκαιρία αυτή θα προβληθούν και οι περιφερειακές συνεργασίες μέσω των οποίων εξακτινώνεται το φεστιβάλ στις υπόλοιπες συμμετέχουσες πόλεις της Πελοποννήσου μεταξύ των οποίων και το Άργος.
Το πρόγραμμα και οι σκοποί του συνδέονται άμεσα με τις προσπάθειες που καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση. Συγκεκριμένα η προσπάθεια που γίνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά ώστε να έρθει σε επαφή το μη μυημένο κοινό και ιδιαίτερα οι νέοι με το κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ, εκφράζει απόλυτα τις πολύχρονες προσπάθειες της «Πρότασης» να φέρει το τοπικό κοινό σε επαφή με τους Έλληνες και ξένους δημιουργούς της Τέχνης. Η φιλοξενία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ καταγράφεται επομένως στις σημαντικές πολιτιστικές δράσεις που αναλαμβάνει η «Πρόταση» και προτείνει στο αργολικό κοινό. Το πρόγραμμα προβολών είναι το παρακάτω:

Σάββατο 19/1: Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού

8 μ.μ. Sonita | Rokhsareh Ghaemmaghami (90′): Όταν η οικογένειά της προσπάθησε να την πουλήσει ως νύφη για γάμο, μια νεαρή Αφγανή πρόσφυγας στο Ιράν μεταδίδει την απογοήτευση της μέσω της μουσικής και αρπάζει το πεπρωμένο της. Πιάνοντας το μικρόφωνο φτύνει πυρωμένες ρίμες εναντία στις καταπιεστικές παραδόσεις
Κυριακή 20/1: 6 μ.μ. Queen Mimi | Yaniv Rokah (75′) Αναγκασμένη στα 50 της να ζει στο δρόμο, η Μίμι βρίσκει το «σπίτι» της σε ένα καθαριστήριο της Σάντα Μόνικα, το οποίο έχει κάνει καταφύγιο τα τελευταία 20 χρόνια. Η αγάπη της Μίμι για το… ροζ, το να ζει χωρίς να κοιτάει πίσω, την… εκτόξευσαν από άστεγη στα κόκκινα χαλιά του Χόλιγουντ.

7.30 μ.μ. A Woman Captured | Bernadett Tuza-Ritter (87′) Μία Ευρωπαία γυναίκα κρατείται από μια οικογένεια ως οικιακή σκλάβα τα τελευταία 10 χρόνια. Παίρνοντας κουράγιο από την παρουσία της σκηνοθέτιδoς, αποφασίζει να ξεφύγει από την ανυπόφορη καταπίεση και να απελευθερωθεί.
Δευτέρα 21/1, Εκπαιδευτική ζώνη
 9 π.μ. Liyana/Λιάνα | Άαρον Κόπ, Αμάντα Κόπ (77’)
10.30 π.μ. Kνωσσός, ο λαβύρινθος των μύθων | Nίκος Νταγιαντάς (52′)
11.30 π.μ. Remains | Ειρήνη Χατζή (40’)
12.15 μ.μ. Καγιάγιο -Tα Yποζύγια | Mari Bakke Riise (32’)
ΖΩΝΗ ΚΟΙΝΟΥ 
6 μ.μ. Τhe Money stone | Stuart Harmon (93’) Το ντοκιμαντέρ είναι η ιστορία ενηλικίωσης δυο αγοριών που παλεύουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους μέσα από τα παράνομα ορυχεία εξόρυξης χρυσού της Γκάνα
8 μ.μ. The road to Sparta | Barney Spender (60′) Τέσσερις δρομείς, τέσσερις ιστορίες, ένα ελληνικό δράμα. Ο δρόμος προς τη Σπάρτη ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων δρομέων, καθώς προσπαθούν να ακολουθήσουν στα βήματα του Φειδιππίδη και να ολοκληρώσουν τα εξουθενωτικό “Σπάρταθλον” των 246 χιλιομέτρων μέσα σε 36 μόνο ώρες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ