Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Γ. Ανδριανός: Αναγκαία τα έργα προστασίας από πτώση λίθων στο μεσαιωνικό κάστρο της Νέας Επιδαύρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:16:00 μ.μ. | |
Γ. Ανδριανός: Αναγκαία τα έργα προστασίας από πτώση λίθων στο μεσαιωνικό κάστρο της Νέας Επιδαύρου
Στην 4581/21-12-2018 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη υλοποίησης έργων προστασίας από την πτώση λίθων στο μεσαιωνικό κάστρο της Νέας Επιδαύρου, κάτω από το οποίο υπάρχουν κατοικίες, απάντησε η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά.

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Νέα Επίδαυρος βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού της ΑρχαίαςΕπιδαύρου, κοντά στα σύνορα με την Κορινθία, στην Ανατολική Αργολίδα. Είναι ο τόποςπου έλαβε χώρα η Α’ Εθνοσυνέλευση (20 Δεκεμβρίου 1821 – Ιανουάριος 1822) καιψηφίστηκε το Σύνταγμα της Επιδαύρου. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε μια απόκρημνη,βραχώδη περιοχή στην κορυφή της οποίας δεσπόζει το ομώνυμο κάστρο. Τόσο η θέση τουοικισμού, όσο και του κάστρου, υποδεικνύουν ότι η επιλογή της θέσης έγινε με στρατηγικάκριτήρια, αλλά και κριτήρια προστασίας του οικισμού από δια θαλάσσης (κυρίως)επιδρομές.

Το κάστρο, το οποίο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α.99791/3277/24.10.1951 (ΦΕΚ 219/τ.β/31.10.1951) αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα πουαπαιτούν άμεση αντιμετώπιση, προκειμένου να αποκατασταθεί ως επισκέψιμοςαρχαιολογικός χώρος. Τα κτίσματα του κάστρου φαίνεται ότι έχουν από παλιά υποστείφθορές και καταστροφές που οφείλονται στην φυσική φθορά του χρόνου και σε άλλους φυσικούς παράγοντες (διαβρωτική δράση νερού, σεισμός), αλλά και σε φθορές που φέρνειη απουσία χρήσης των κτισμάτων. Επίσης, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις ναοί δενδιακρίνουμε κανένα άλλο κτίσμα, με εξαίρεση τα ερείπια μιας μάλλον ορθογώνιαςκατασκευής. Είναι σαφές ότι η αποδόμηση των κοσμικών κτιρίων και των τειχών τουκάστρου έγινε για λόγους χρήσης των λίθων ως έτοιμο οικοδομικό υλικό κατά τηνανοικοδόμηση των κτιρίων του σύγχρονου οικισμού.

Ο Δήμος Επιδαύρου, κατά το έτος 2012 ανέθεσε την εκπόνηση μελετών(τοπογραφική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική) σε ιδιώτες μελετητές. Η συνολικήμελέτη εκπονήθηκε με την εποπτεία του επιστημονικού προσωπικού της πρώην 25ης Ε.Β.Α.και στην συνέχεια εγκρίθηκε με την υπ. αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΔΒΜΑ / ΤΑΧΜΑΕ /151558/79749/5564/2509/27.8.2013 απόφαση.

Επιγραμματικά περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α. Συντήρηση της μορφής του κάστρου με στερέωση και επισκευή των τειχών.

β. Αρχαιολογική έρευνα για την τεκμηρίωση της αρχικής μορφής των κτισμάτων.

γ. Αποκατάσταση των δομοστατικών και οικοδομικών προβλημάτων των κτισμάτων.

δ. Αποκατάσταση επιμέρους τμημάτων του κάστρου που έχουν αλλοιωθεί ηκαταστραφεί από νεότερες επεμβάσεις.

ε. Οργάνωση πρόσβασης και περιήγησης στον χώρο του κάστρου.

Κατόπιν της έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία ΔιαχείρισηςΕ.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου με τίτλο «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρωνΠολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)» με κωδικό ΠΕΛ55, τοΥΠ.ΠΟ.Α., υπέβαλε πρόταση για την ένταξη του έργου «Ανάδειξη κάστρου Πιάδα, Νέας Επιδαύρου, Δ. Επιδαύρου, Π.Ε. Αργολίδας» με δικαιούχο την Εφορεία ΑρχαιοτήτωνΑργολίδας (ΕΦΑΑΡΓ)και προϋπολογισμό 750.000€.

Η Πράξη στοχεύει στην αντιμετώπιση των στατικών, οικοδομικών, λειτουργικών καιαισθητικών προβλημάτων που παρουσιάζει το κάστρο Πιάδα, ώστε να αποδοθεί στο κοινόστερεωμένο, αποκατεστημένο και επισκέψιμο.

Ειδικότερα, η ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης πραγματοποιήθηκε στις 19.12.2018 και αναμένεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, μετά τη λήξη της προθεσμίαςυποβολής προτάσεων στην ανωτέρω Πρόσκληση, που έχει οριστεί στις 04.02.2019.

Εφόσον αξιολογηθεί θετικά η πρόταση και ενταχθεί στο Ε.Π. «Πελοπόννησος», τοέργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την ΕΦΑΑΡΓ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσηςτον Μάρτιο του 2022. Στο πλαίσιο του έργου θα αποκατασταθούν οι φθορές καιετοιμορροπίες του νότιου τείχους του κάστρου και θα αρθούν οι επικινδυνότητες πουπαρουσιάζονται για τον οικισμό».
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ