ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τρίτη 28 Απριλίου 2026

Ομογενής από το Καζακστάν ξέπλενε χρήματα μέσω ξενοδοχείου 5 αστέρων στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:07:00 μ.μ. | |
 Στη δέσμευση της αμύθητης περιουσίας που είχε συγκεντρώσει στην Ελλάδα ο 48χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου κυκλώματος παραγωγής λαθραίων τσιγάρων που έχει ποτέ εξαρθρωθεί, προχώρησε η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο φερόμενος αρχηγός του καρτέλ είχε το προσωνύμιο «Πούτιν» λόγω του θαυμασμού που έτρεφε προς το πρόσωπο του Προέδρου της Ρωσίας.

Μετά την εξάρθρωση της πολυδαίδαλης εγκληματικής οργάνωσης, διαπιστώθηκε και το εύρος της περιουσίας που είχε αποκομίσει το κύκλωμα από το εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων, κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2018 μέχρι και τις αρχές του 2026, τα παράνομα κέρδη του «Πούτιν» και του 46χρονου αδελφού του, που θεωρούνται τα ηγετικά στελέχη του καρτέλ, προκαλούν ίλιγγο καθώς υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ! Παράλληλα, στο ίδιο ποσό εκτιμώνται και οι ζημιές του Δημοσίου από δασμούς και φόρους που δεν καταβλήθηκαν.

Οι αστυνομικοί διαβίβασαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και στον ανακριτή όλα όσα εντόπισαν σχετικά με τις εταιρείες-«σχήματα» που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι για το ξέπλυμα του πακτωλού του μαύρου χρήματος, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία τους, τα οποία προκαλούν αίσθηση καθώς παραπέμπουν σε πραγματικούς κροίσους.

Πρόκειται για συνολικά 42 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Αργολίδα, που όπως φαίνεται χρησίμευαν ώστε τα μέλη του κυκλώματος να νομιμοποιούν μέρος των τεράστιων κερδών που αποκόμιζαν από τα λαθραία τσιγάρα.

Ακόμη, διέθεταν αγροτεμάχια σε περιοχές-«φιλέτα», κυρίως σε νησιά του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου, όπως και πολυτελείς μεζονέτες με πισίνες, τα περισσότερα από τα οποία ήταν γραμμένα στα ονόματα άμεσων συγγενών των αρχηγών ώστε να μη φαίνονται οι ίδιοι. Οπως αποδείχθηκε από την έρευνα, αρκετά ακίνητα λειτουργούσαν στο όνομα «αχυρανθρώπων». Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη δεσμευτεί από την Αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Εφοπλιστές»

Ομως, η πολυσχιδής «επιχειρηματική» δραστηριότητα δεν σταματούσε στα ακίνητα, καθώς οι δύο ομογενείς είχαν γίνει και… εφοπλιστές! Από την Αρχή για το ξέπλυμα δεσμεύτηκαν τρία τάνκερ, δύο επιβατικά σκάφη και δύο θαλαμηγοί. Σε αυτή την περίπτωση, τόσο από τις δικαστικές όσο και από τις αστυνομικές Αρχές, διαπιστώθηκε πως τα τάνκερ ήταν καταχωρισμένα σε εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι. Από τις έρευνες της Αρχής για το ξέπλυμα διαπιστώθηκε πως είχαν δημιουργήσει ακόμα και τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε χώρες του Περσικού Κόλπου.

Ακόμη, διατηρούσαν γραφεία και στο κέντρο του Λονδίνου ως εφοπλιστική εταιρεία. Στη βρετανική πρωτεύουσα όμως είχαν και άλλη εταιρεία, η οποία νοίκιαζε οχήματα αλλά επισκεύαζε και φορτηγά.

Η Αρχή εκτιμά ότι η εφοπλιστική εταιρεία που έχουν ιδρύσει τα δύο αδέλφια με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η εταιρεία ενοικίασης και επισκευής οχημάτων στη Βρετανία είχαν δημιουργηθεί από τα τεράστια κέρδη που είχαν αποκομίσει από τα παράνομα τσιγάρα.

Ολες αυτές οι εταιρείες είναι νόμιμες και απέφεραν επίσης μεγάλα κέρδη στους δύο… επιχειρηματίες.

Επενδύσεις των παράνομων χρημάτων είχαν γίνει και στη χώρα μας. Οι δύο θαλαμηγοί που δεσμεύτηκαν ενοικιάζονταν σε πλούσιους πελάτες για διακοπές τόσο στο Ιόνιο όσο και στις Κυκλάδες, αποκομίζοντας και από εκεί μεγάλα και νόμιμα χρηματικά ποσά.

Σημειώνεται ότι πριν από την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος, διαπιστώθηκε πως τα δύο αδέλφια έκαναν κινήσεις ώστε τα δύο επιβατηγά πλοία να ενταχθούν σε γραμμές μετακίνησης επιβατών σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Δεσμεύτηκαν επίσης και 26 οχήματα, ανάμεσά τους πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης όπως Porsche και Land Rover, αλλά και φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι για τη μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων.

Τέλος, εξετάζονται και 400 τραπεζικοί λογαριασμοί, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται σε τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για τον λόγο αυτόν η συγκεκριμένη διερεύνηση θα πάρει χρόνο, καθώς χρήζει δικαστικής συνδρομής.

Επτά εργοστάσια

Το επαγγελματικό κύκλωμα με τα επτά μεγάλα εργοστάσια παρασκευής λαθραίων τσιγάρων και καπνού ανά την Ελλάδα εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, δηλαδή το ελληνικό FBI, στις αρχές του 2026 έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις των αστυνομικών.

Τα μηνιαία καθαρά κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται σε 20 έως 30 εκατ. ευρώ, χωρίς τα έξοδα λειτουργίας, ενώ, όπως διαπιστώθηκε και από τον φορολογικό έλεγχο, τα δύο αδέλφια που ηγούνταν του κυκλώματος αλλά και οι φερόμενοι υπαρχηγοί δήλωναν εισοδήματα στα όρια του αφορολόγητου. Ετσι, ορισμένοι από αυτούς, ανάμεσά τους και ο επονομαζόμενος «Πούτιν», εισέπρατταν ακόμα και προνοιακά επιδόματα!

Οι «βασιλιάδες» του λαθραίου καπνού, στις φορολογικές δηλώσεις που κατέθεταν ανελλιπώς, δήλωναν μόλις 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Πρόκειται για ποσό το οποίο είναι στα όρια του αφορολόγητου, λαμβάνοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και επιστροφή φόρου.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του είδους που δρα στην Ελλάδα. Το πρώτο αφορά τη λεγόμενη ρωσική μαφία, με φερόμενο αρχηγό τον περιβόητο «Εντικ», ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο Ντουμπάι, από όπου φέρεται να έδωσε τις εντολές για τις δολοφονίες σημαντικών προσώπων της Greek Mafia, ανάμεσά τους αυτές του Γιάννη Σκαφτούρου και του Βαγγέλη Ζαμπούνη, οι οποίοι προσπάθησαν να εισχωρήσουν στον τομέα λαθρεμπορίας παράνομου καπνού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σκαφτούρος το 2022, λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του τον Μάιο του ίδιου έτους, φέρεται να είχε συναντήσεις με τον «Πούτιν» και τον αδελφό του στη Θεσσαλονίκη.

Κυρίαρχοι στη Βρετανία


Οι μονάδες παραγωγής λαθραίων τσιγάρων και καπνού του κυκλώματος που εντοπίστηκαν σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και δυτική Αττική δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από νόμιμες καπνοβιομηχανίες, παράγοντας εκατομμύρια τσιγάρα την ημέρα.

Οπως εκτιμάται, προωθούσαν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στη Βρετανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, το μηνιαίο καθαρό κέρδος των ομογενών έφτανε έως τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από τις πωλήσεις του καπνού στις παράνομες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο τζίρος τους όμως ήταν πολλαπλάσιος. Αλλωστε, μόνο για τις εγκαταστάσεις που νοίκιαζαν στις περιοχές που λειτουργούσαν τα παράνομα εργοστάσια ξόδευαν ένα ποσό της τάξης των 3 εκατ. ευρώ τον μήνα χρησιμοποιώντας μάλιστα ως κάλυψη μια κτηνοτροφική μονάδα.

Για τον λόγο αυτόν το μεγαλύτερο μέρος του παράνομου καπνού και των τσιγάρων «έφευγε» με καμουφλαρισμένα φορτηγά προς το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα με εβδομαδιαίες αποστολές. Οπως προκύπτει από τις έρευνες της Αστυνομίας, η οργάνωση του κυκλώματος βασίζεται σε επαγγελματικά πρότυπα, καθώς, όταν ξεκινούσε το εβδομαδιαίο κονβόι των φορτηγών με τα λαθραία για τη Βρετανία, προπορεύονταν αυτοκίνητα των κακοποιών, μέσα από τα οποία μάλιστα πετούσαν ακόμα και drones, προκειμένου να βλέπουν εάν υπάρχουν μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. και αν τους παρακολουθούν μυστικοί αστυνομικοί. Αλλωστε και γι’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν ενήμεροι οι κακοποιοί, καθώς είχαν στρατολογήσει δύο αστυνομικούς στους οποίους έδιναν ποσά από 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να τους ενημερώνουν για ελέγχους ή για αιφνιδιαστικές έρευνες σε βάρος μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Τα δύο αδέλφια, που θεωρούνται και τα μεγάλα αφεντικά, έδιναν τις εντολές για κάθε ενέργεια των υπόλοιπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Τον απόλυτο έλεγχο ασκούσε ο «Πούτιν», ενώ ο 46χρονος αδελφός του είχε εποπτικό ρόλο για την εκτέλεση των εντολών που δίνονταν στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως και ο 46χρονος είχε τα δικά του παρατσούκλια. Τον αποκαλούσαν «μπαλαρίνα», καθώς ο ίδιος ήταν δεινός γνώστης και χορευτής των παραδοσιακών ποντιακών χορών, αλλά και «πρόεδρο», καθώς ήταν πρόεδρος σε πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων στη δυτική Αττική, ο οποίος διατηρούσε χορευτικό και μουσικό τμήμα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ