ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Γ. Μανιάτης: «Μισό βήμα για υλοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης: «Μισό βήμα για υλοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο»
Ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, καθ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μισό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου για διανομή φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο έγινε με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία εγκρίνει την αίτηση άδειας διανομής στους 5 νομούς που είχε υποβάλλει από τον Απρίλιο 2017 η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Σημαντικό στοιχείο στην έγκριση της ΡΑΕ, μετά από τα 2 σχεδόν χρόνια της απαράδεκτης καθυστέρησης, είναι η πρόσφατη απόφαση της (μητρικής) ΔΕΠΑ να καλύψει το 20% του κόστους του έργου.

Υπάρχουν όμως 2 ακόμη αρνητικά σημεία που δείχνουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την αγνόηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες. Η παραπάνω άδεια της ΡΑΕ δόθηκε με την προϋπόθεση ότι σύντομα η κυβέρνηση, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα χρηματοδοτήσει το 50% του έργου, όπως αυτό έχει γίνει ήδη στις Περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας και Δυτ. Ελλάδας. Επιπλέον, αρνητικό συνεχίζει να είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε, η έναρξη των εργασιών για την Πελοπόννησο προβλέπεται να γίνει σε 2 χρόνια, προς το τέλος του 2020, σε αντίθεση με τις άλλες 6 Περιφέρειες της χώρας για τις οποίες εγκρίθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις διανομής, όπου το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2019.

Τονίζω ιδιαίτερα, ότι η υλοποίηση του δικτύου Φ.Α. σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, που θα μειώσει κατά 40% το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το β΄ εξάμηνο 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το νόμο ΠΑΣΟΚ του 2011, το νόμο 4001/2011 («νόμος Μανιάτη»), είχαμε προβλέψει το δίκτυο φυσικού αερίου της Πελοποννήσου να δημιουργηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο αγωγός υψηλής πίεσης «Κόρινθος – Μεγαλόπολη», κόστους 130.000.000€, που δημιουργήθηκε για την τροφοδοσία της ηλεκτρικής μονάδας 800MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Ο αγωγός «Κόρινθος – Μεγαλόπολη» ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το ΠΑΣΟΚ το 2011 και ολοκληρώθηκε το α΄ εξάμηνο 2015. Παρουσιάζεται λοιπόν ήδη μια τεράστια καθυστέρηση 3,5 ετών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ειδικά για την Αργολίδα, σημειώνω ότι με βάση τη μελέτη μας, πρόκειται να τροφοδοτηθούν οι ακόλουθες μονάδες:

Α. 7.000 πολυκατοικίες και κατοικίες

Β. 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπορικές, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, θερμοκήπια, κ.ά.)

Γ. 150 δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων τα 2 νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου, καθώς και τα Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια – Λύκεια του νομού.

Το μισό βήμα που έγινε με την παροχή άδειας διανομής από τη ΡΑΕ, δεν είναι επαρκές για να καλύψει τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν και την καθυστέρηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που βρίσκεται σε αποδρομή κι ενδιαφέρεται μόνο για τη μικροκομματική πολιτική της επιβίωση για λίγες ακόμη εβδομάδες, να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου με τα αναγκαία 5.000.000€, που αντιστοιχούν στο 50% του κόστους του έργου, όπως το έπραξε για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ταυτόχρονα, απαιτούμε να δοθεί ΑΜΕΣΑ εντολή από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι υπόλογοι για την τραγική αδιαφορία τους απέναντι στους κατοίκους της Αργολίδας και όλης της Πελοποννήσου».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ