Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Δ.Ιωαννίδη: "Μέσα απ΄τα μάτια τους - Λαογραφικές και εθνογραφικές προσεγγίσεις για τα Δίδυμα Αργολίδας"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:43:00 π.μ. | |
Δήμητρα Ιωαννίδη: «Λαογραφικές και εθνογραφικές προσεγγίσεις για τα Δίδυμα Αργολίδας»
Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο έπεσε στα χέρια μου και ομολογώ με εντυπωσίασε η επιλογή του θέματος που με αγάπη και τρυφερότητα έστησε η φιλόλογος Δήμητρα Ιωαννίδη. Γεννημένη στα Δεντρά Αργολίδας, η συγγραφέας καταγράφει όλα τα λαογραφικά στοιχεία για το χωριό των Διδύμων, όπως της τα διηγήθηκαν ο παππούς και η γιαγιά της. 

Τιμώντας τους, τους αφιέρωσε τον τίτλο του πονήματος: «Μέσα απ’ τα μάτια τους» και με υπότιτλο «Λαογραφικές και εθνογραφικές προσεγγίσεις για τα Δίδυμα Αργολίδας». Θεωρώντας ότι η δουλειά της θα χρησιμεύσει στο εξής στην ελληνική Γραμματεία αλλά και στο πλήθος των τουριστών, που καταφθάνουν κάθε χρόνο στην παραθαλάσσια περιοχή της Ερμιονίδας χαιρετίζω από την ταπεινή μου γωνιά την έκδοση. 

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Ιωαννίδη, ο αναγνώστης πληροφορείται λεπτομέρειες για την Ιστορία και τα αξιοθέατα, ενώ από το φωτογραφικό υλικό ξεχωρίζει η εικόνα πέτρας υπογεγραμμένης από τον τελευταίο Παλαιολόγο, που, κατά την παράδοση φεύγοντας από τον Μυστρά να πάει στην Κωνσταντινούπολη πέρασε από το χωριό! Έκδοση «ηδυέπεια», 2018.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ