Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Σιμιγδαλένιος χαλβάς: Ένα γλυκό από τα παλιά που έχει ακόμα θαυμαστές (συνταγή)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:54:00 π.μ. |
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: Ένα γλυκό από τα παλιά που έχει ακόμα θαυμαστές (συνταγή)
Μια φορά την εβδομάδα οι οικογένειες τα παλιά χρόνια είχαν την ημέρα του χαλβά. Με την σειρά οι νοικοκυρές έφιαχναν σιμιγδαλένιο χαλβά και τον μοίραζαν πρώτα στα παιδιά.

Τον έφιαχναν στην φόρμα αλλά και κουταλιές που άρεσε περισσότερο στα παιδιά ...φόρμα το κουτάλι της σούπας.
Μια κουταλιά ...μια μπουκιά....
Μοσχομύριζε η αυλή από το καβούρντισμα στην κατσαρόλα και με την γκαζιέρα στο φούλ.
Από όλες τις συνταγές αυτή που ερχότανε πρώτη ήταν της ηλικιωμένης Μικρασιάτισας. Την γυρόφερναν οι άλλες οι νοικοκυρές για την συνταγή και αυτή χαμογελούσε.
Ήταν θέμα χεριού τους έλεγε ....
Τα απογεύματα στην συνάντηση που είχαν έξω στα σκαλιά της αυλόπορτας υπήρχε και ένα πιάτο γεμάτο με κουταλιές χαλβά για τα παιδιά της αλάνας που θα έμπαιναν στην σειρά για να τα φιλέψουν.
Μια μπουκιά και στην συνέχεια σκούπισμα το στόμα...με το μανίκι. Οι περισσότεροι θαρετοί ζητούσαν κι άλλη μερίδα.
Ο χαλβάς από σιμιγδάλι και τα γλυκά του κουταλιού δεν έλειπαν από τα σπίτια εκείνα τα χρόνια.
Μικρές απολαύσεις με λίγα έξοδα.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς της γιαγιάς Ερμιόνης

ΥΛΙΚΑ

3 φλυτ. Χοντρό σιμιγδάλι
1,5 φλυτ. Λάδι (ή και λιγότερο αν κάποιος τον θέλει στεγνότερο)
7 φλυτ. Νερό βρασμένο
3 φλυτ. Ζάχαρη
2 κουτ.σούπας Μέλι
πρέζες Γαρύφαλλο και Κανέλα (προαιρετικά σε όποιον του αρέσουν)
1/2 φλυτ. Ζάχαρη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

1. Αρχίζουμε μόνο με το σιμιγδάλι το οποίο καβουρντίζουμε έως ότου ξανθύνει σε μία ψηλή κατσαρόλα (π.χ. μακαρονιών).
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με δυνατή φωτιά και όσο παίρνει χρώμα το σιμιγδάλι να κατεβάζουμε το μάτι από π.χ. 3 στο 1,5 με 1.

2. Μετά προσθέτουμε το λάδι και δεν σταματάμε να γυρνάμε με ξύλινη σπάτουλα τα υλικά.

3. Ρίχνουμε με μεγάλη προσοχή και πολύ γρήγορα το βρασμένο νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τα 3 φλυτ. Ζάχαρη μαζί με το μέλι και τα μυρωδικά και κλείνουμε το μάτι !)

4. Μόλις σταματήσει ο βρασμός ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (δηλ. το 1/2 φλυτ.) και αδειάζουμε σε όποιο σκεύος επιθυμούμε προσθέτοντας άμα μας αρέσει αμύγδαλα, κουκουνάρια.

Αφιερώνετε στους πολλούς θαυμαστές του και καλή όρεξη και προσοχή γιατί θεωρείτε λαίμαργο γλυκό!

Πηγές: pisostapalia.blogspot.com / podilates.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ