Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

5 μήνες έχουν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους μαθητές του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:39:00 π.μ. | |
5 μήνες έχουν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους μαθητές του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας καταγγέλλει το γεγονός ότι οι μαθητές που παρακολουθούν το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας βρίσκονται από τον Οκτώβρη του 2018 σε καθεστώς μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Συγκεκριμένα για πάνω από 5 μήνες δεν τους καταβάλλεται το ποσό της επιδότησης του ΥΠΠΕΘ που ανέρχεται στα 11,00€ την ημέρα για μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και στα 14€ για τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών αντίστοιχα και τα οποία αποτελούν πάνω από το 65% του συνολικού τους ημερομισθίου. Η κυβερνητική πολιτική «στηρίζει» στα λόγια μόνο τη μαθητεία, υπονομεύοντας στην ουσία την λειτουργία της.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται να προστεθεί με νέα υπουργική απόφαση «καπέλο» στους μαθητές που δεν θα πετύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έτους μαθητείας, απαιτώντας να καταβολή εκ μέρους τους 100€ ως εξέταστρα για να επαναλάβει τις εξετάσεις! Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η κυβερνητική πολιτική θέτει επιπλέον εμπόδια στους μαθητές μας που προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να λάβουν την πιστοποίηση προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση “κυριολεκτικά” εκπαιδεύει και προετοιμάζει τη νέα γενιά για τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, να είναι και στην κυριολεξία τσάμπα ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις.

Όσο αφορά την γενικότερη πολιτική στην τεχνική/επαγγελματική εκπαίδευση, παραμένουν οι μνημονιακές πολιτικές δηλ. η τεράστια “υποχρηματοδότηση”, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και βιβλία, η κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων κάθε χρονιά, η μείωση του σταθερού και μόνιμου προσωπικού και βέβαια πάνω από όλα παραμένει η αγωνία των μαθητών για το αν θα βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν.

Απαιτούμε

Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όσων μαθητών των ΕΠΑΛ συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μαθητείας (4ο μεταλυκειακό έτος) και να διασφαλιστεί η τακτική ανά μήνα καταβολή τους.
Να έχουν όλοι οι μαθητευόμενοι πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να πληρώνονται στο ύψος του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Να καταργηθούν κάθε είδους «εξέταστρα» για όσες φορές χρειάζεται να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης..
Η μαθητεία να γίνεται σε εργασιακά αντικείμενα που συνδέονται με τον κλάδο των αποφοίτων των ΕΠΑΛ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ