ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Έκλεψαν χρυσά και ασημένια τάματα από τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:40:00 π.μ. | |
Έκλεψαν χρυσά και ασημένια τάματα από τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα (βίντεο)
Μια άρτια μελετημένη διάρρηξη, με λεία πέντε κιλά χρυσού από τα τάματα πιστών και ό,τι περιείχε το παγκάρι, πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Τετάρτης στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Υδρα.


Οι ιερόσυλοι διαρρήκτες, όπως εξηγεί στο iefimerida ο προϊστάμενος του ναού π. Ακίνδυνος, άφησαν πίσω τους μια εικόνα διάλυσης, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους ιερείς και στους πιστούς του νησιού.

«Ο ναός μας έχει κάμερες και σύστημα συναγερμού όμως οι κακοποιοί ήταν πολύ οργανωμένοι και απενεργοποίησαν τα πάντα. Παρά ταύτα, όταν έκοψαν τα καλώδια, γύρω στις 4.25 τα ξημερώματα, ήρθε σήμα από την Αθήνα (σ.σ. ο συναγερμός «ενημέρωσε» την αστυνομία)» αναφέρει ο π. Ακίνδυνος.

Πολύ σύντομα στο σημείο έφθασαν ο π. Ακίνδυνος, ο νεωκόρος του ναού και αστυνομικοί και ήρθαν αντιμέτωποι με τη συγκλονιστική εικόνα: κομμένα καλώδια, σπασμένο παγκάρι, εικόνες στο πάτωμα και ανοιγμένη η λειψανοθήκη που περιέχει τα λείψανα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου!

«Πήραν όλα τα χρυσαφικά που είχε πάνω της η ιστορική εικόνα της Παναγίας. Ηταν των παλιών Υδραίων, μεγάλης αξίας, τα οποία δεν τα βγάζαμε από την εικόνα γιατί ήθελαν να τα βλέπουν οι πιστοί. Είχαμε αυτή την παράδοση εδώ» σημειώνει ο π. Ακίνδυνος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «είχαν παραβιάσει το παγκάρι και είχαν ανοίξει τη λειψανοθήκη των λειψάνων του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Πήραν το πάνω μέρος της λειψανοθήκης, νομίζοντας ότι είναι χρυσό, όμως δεν είναι. Ευτυχώς δεν άγγιξαν τα λείψανα» λέει ο π. Ακίνδυνος.

Τι έδειξαν οι κάμερες

Ιερείς και αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα χρυσά τάματα που αφαίρεσαν οι δράστες ήταν βάρους πέντε κιλών.

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι οι δράστες δεν είναι Υδραίοι και πως πιθανότατα μετέβησαν στο νησί με μικρό σκάφος και διέφυγαν αμέσως μετά τη διάρρηξη.

«Οι κάμερες έδωσαν υλικό. Δείχνουν δυο κουκουλοφόρους, που φορούσαν γάντια, να παραβιάζουν τον χώρο. Οι αστυνομικοί της Σήμανσης πήραν αποτυπώματα και ό,τι άλλο υλικό μπορούσε να βοηθήσει. Δεν έχουμε παράπονο, κινητοποιήθηκαν γρήγορα και συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας και με το Λιμενικό» προσθέτει ο π. Ακίνδυνος.

Το 1991 η τελευταία διάρρηξη σε ναό της Υδρας


Ο προϊστάμενος του ναού υποστηρίζει ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο γεγονός για την Υδρα καθώς την τελευταία φορά που είχε γίνει διάρρηξη σε ναό «ήταν το 1991, στην Παναγία του Μαλίκη Είχαν πάρει τις λίρες από το στήθος της Παναγίας, επιλεκτικά. Αυτή τη φορά σάρωσαν τα πάντα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είχε «επισημάνει στις Αρχές ότι το μοναστήρι εδώ θέλει ειδική μέριμνα και προστασία, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Παρότι έχουμε κάμερες, σύστημα συναγερμού και προβολείς που ενεργοποιούνται με την κίνηση, οι διαρρήκτες ξέρουν πως να τα προσπεράσουν. Στο τέλος θα πρέπει να βάλουμε ιδιωτική σεκιούριτι. Ομως δεν έχουμε έσοδα για να καλύψουμε τέτοια δαπάνη» καταλήγει ο π. Ακίνδυνος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ