Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Απαντήσεις Αραχωβίτη σε Ανδριανό για τους πληγέντες από τον παγετό παραγωγούς στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:36:00 μ.μ. | | |
Απαντήσεις Αραχωβίτη σε Ανδριανό για τους πληγέντες από τον παγετό παραγωγούς στην Αργολίδα
 Στην5442/6-2-2019Ερώτησηπου είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την αγανάκτηση των πληγέντων από τον παγετό παραγωγών εσπεριδοειδών στην Αργολίδα λόγω του μη ανοίγματος του συστήματος του ΕΛΓΑ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτης.

Στην απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στηδικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας(Π.Ε.) Αργολίδας, από τον παγετό που σημειώθηκε τον μήνα Ιανουάριο του έτους2019 στην εν λόγω Π.Ε.:

- σε καλλιέργειες χειμερινών κηπευτικών και μανταρινιών, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. εκτεταμένες επισημάνσεις, όπου και διαπιστώθηκαν ζημιές στις εν λόγω καλλιέργειες για τις οποίες ακολουθείται η εκτιμητική διαδικασία που ορίζεται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και

- σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές με αποζημιώσιμα ποσοστά σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό. Ωστόσο, ο ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθεί την εξέλιξη των πορτοκαλλιεργειών της εν λόγω περιοχής και εφόσον διαπιστωθούν ζημιές με αποζημιώσιμα ποσοστά, όπως ορίζεται στον Κανονισμό, ο ΕΛ.Γ.Α. θα ενημερώσει τους παραγωγούς να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς σύμφωνα με τα οριζόμενα της κείμενης νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α., ως ασφαλιστικός Οργανισμός, ενεργεί σύμφωνα με τους Κανονισμούς του. Στις καλλιέργειες όπου αποδεδειγμένα προξενούνται ζημιές από ταδιάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛ.Γ.Α. διενεργεί όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς (δηλαδή, επισημάνσεις, αναγγελίες, υποβολή δηλώσεων,εκτιμήσεις και τέλος αποζημιώσεις).

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που δεν τεκμηριώνονται οι ζημιές, όπως ακριβώς ορίζονταιστον ανωτέρω Κανονισμό, ο Οργανισμός δεν μπορεί να προβεί στις ανωτέρωδιαδικασίες δεδομένου ότι η καταστρατήγηση εκ μέρους του Οργανισμού της ασφαλιστικής διαδικασίας μόνον αρνητικά αποτελέσματα θα είχε για την αγροτικήασφάλιση της χώρας μας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ