Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

Νίκος Χαρτοφύλλης για το κολυμβητηριο Άργους: Υπάρχουν βασικές αλλαγές στη μελέτη του έργου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:09:00 π.μ. | |
Νίκος Χαρτοφύλλης για το κολυμβητηριο Άργους: Υπάρχουν βασικές αλλαγές στη μελέτη του έργου
 Χθες 27 – 03 – 2019, ανάμεσα στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρχε και το θέμα : περί εγκρίσεως 2ου Α.Π.Ε., 2ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.. 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών και παρατάσεως προθεσμίας περαίωσης του έργου Κατασκευή Κολυμβητηρίου Αργους». 

Αναλύοντας το παραπάνω θέμα όπως και στη συνεδρίαση (παρόλο που έγιναν φιλότιμες προσπάθειες από γνωστό Δημοτικό Σύμβουλο και Αντιδήμαρχο ώστε να μην ακουστεί η γνώμη μας), έχουμε να διαπιστώσουμε τα κάτωθι :

Υπάρχουν βασικές αλλαγές στη μελέτη του έργου, οι οποίες θα έπρεπε να προβλεφθούν κατά την αρχική μελέτη δημοπράτησης, όπως :

· Αύξηση του βάρους του σιδηρού φέροντος οργανισμού κατά 37 τόνους ή ποσοστό 55% (πενήντα πέντε τοις εκατό) χωρίς να υπάρχει αναθεώρηση της στατικής μελέτης του κτιρίου.

· Αλλαγή στο κόστος των κουφωμάτων σε ποσοστό 230% (διακόσια τριάντα τοις εκατό) μόνο λόγω της αλλαγής του εσωτερικού υαλοπίνακα από απλό σε triplex.

· Αντιπυρική βαφή του φέροντος οργανισμού, λόγω της αλλαγής του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, παρόλο που και ο προηγούμενος κανονισμός βάσει του οποίου έγινε η μελέτη του έργου, προέβλεπε αντιπυρική βαφή και μάλιστα πυραντίστασης 60’.

· Αμμοβολή και βαφή του φέροντος οργανισμού του κτιρίου ως νέα εργασία καθότι δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη. Πώς ήταν δυνατόν να παραδοθεί κτίριο χωρίς να είναι χρωματισμένος ο φέρων οργανισμός ?.

· Αφαιρούνται εργασίες της αρχικής μελέτης, κυρίως ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως οι οποίες εμφανίζονται ως νέες εργασίες της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης.

Όλα αυτά τα ανωτέρω μαζί με άλλες μικροαλλαγές της αρχικής μελέτης, θα κοστίσουν μία συμπληρωματική σύμβαση 310.426,60 € πέραν των 683.997,60 € της αρχικής σύμβασης. Αυτό σημαίνει συνολικό κόστος κατασκευής 994.424,42 €.

Αυτά προς ενημέρωση των πολιτών και σε απάντηση στις αναφορές ότι ο Δήμος κάνει εξοικονόμηση χρημάτων, από τις μεγάλες εκπτώσεις στα έργα.

Νίκος Χαρτοφύλλης
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργους - Μυκηνών.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ