ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Αγκινάρα Ιρίων: Τα σαλιγκάρια μειώνουν την παραγωγή - Η έλλειψη αυξάνει τις τιμές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 π.μ. | | |
Αγκινάρα Ιρίων: Τα σαλιγκάρια μειώνουν την παραγωγή -  Η έλλειψη αυξάνει τις τιμές
 Μέσα από ένα δύσκολο χειμώνα, η αγκινάρα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην παραγωγή. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες ανέστειλαν την ανάπτυξη του φυτού. 

Η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, που επικράτησε το μεγαλύτερο διάστημα, βοήθησε και την ανάπτυξη των σαλιγκαριών, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η έλλειψη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων δημιουργεί προβλήματα στην καταπολέμηση των σαλιγκαριών, και όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στο μειωμένο τελικό εισόδημα των παραγωγών.


«Άλλες χρονιές, αυτή την εποχή συλλέγαμε μεγαλύτερες ποσότητες αγκινάρας από αυτές που συγκομίζουμε σήμερα.»

Περιγράφοντας την εικόνα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, η Γιάννα Τράκα, παραγωγός από τα΄Ιρια Αργολίδας, μας αναφέρει: «Άλλες χρονιές, αυτή την εποχή συλλέγαμε μεγαλύτερες ποσότητες αγκινάρας από αυτές που συγκομίζουμε σήμερα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις υψηλές βροχοπτώσεις, αναστέλλουν την ανάπτυξη του φυτού, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο μεγάλος αριθμός των σαλιγκαριών, όπου με την παρουσία τους δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στα φυτά μας, τα οποία δεν μπορούμε να προστατεύσουμε».

Την άποψη αυτή ενισχύει και η ενδιαφέρουσα επισήμανση του Πάνου Χριστόπουλου, γεωπόνου από την ίδια περιοχή. «Η έλλειψη εγκεκριμένων (ειδικά για την αγκινάρα) φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια στην καταπολέμηση των σαλιγκαριών. Οι έντονες βροχοπτώσεις και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία πολλαπλασιάζουν τις γέννες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια του φυτού».

Η έλλειψη αυξάνει τις τιμές

Οι καλύτερες τιμές της αγοράς έρχονται να ενισχύσουν και να καλύψουν ένα μέρος αυτής της απώλειας. Φυσικά, όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την ποιότητα του προϊόντος, η οποία αποφέρει τιμές που ξεκινάνε από τα 3 ευρώ τα 20 τεμάχια και καταλήγουν στα 12 ευρώ για τον ίδιο αριθμό. Ο μεγαλύτερος όμως όγκος πώλησης κυμαίνεται περίπου στα 6 ευρώ.

Βιολογική καλλιέργεια με προοπτική

Δειλή εμφάνιση κάνει στην περιοχή της Αργολίδας η βιολογική καλλιέργεια της αγκινάρας. Οι βιοκαλλιεργητές καταφέρνουν να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, εξάγοντας ακόμη και κάποιες ποσότητες στο εξωτερικό. Η παραγωγός Βασιλική Γιωννά, από την περιοχή των Ιρίων, υποστηρίζει: «Πρόκειται για μία καλλιέργεια, που έχει μέλλον και μπορεί να δώσει σημαντικό εισόδημα στους καλλιεργητές βιολογικής αγκινάρας. Απαιτείται, όμως, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, από την πλευρά των εμπλεκομένων, ώστε το προϊόν να αναδειχθεί όχι μόνο στην εσωτερική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Η πλούσια θρεπτική της αξία, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή καλλιέργεια και το ότι πρόκειται για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), μπορούν να δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Μας λείπει όμως μία δυναμική ομάδα παραγωγών, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς, ώστε το προϊόν αυτό να βρει την τύχη που του αξίζει. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μάς επιτρέπουν να παράγουμε ποιοτική αγκινάρα και να τροφοδοτήσουμε ακόμη και τις αγορές του εξωτερικού».

Λίγα λόγια για την αγκινάρα

Η αγκινάρα ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιες θερμοκρασίες, επειδή δεν είναι ανθεκτική στον παγετό. Κατάλληλη θερμοκρασία για την ανάπτυξη ανθοκεφαλής είναι οι 15 έως 20 βαθμοί Κελσίου. Οι μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα, με αποτέλεσμα η αξία του να πέφτει κατακόρυφα.

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ