ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Κώστας Γκόνης: Τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων και η λύση που προτείνουμε

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:30:00 μ.μ. | |
Κώστας Γκόνης: Τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων και η λύση που προτείνουμε
Η κατάσταση που επικρατεί.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Ναυπλίου στο Νομό και στη Περιφέρεια,είναι ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.


Κυριολεκτικά μας έχουν πνίξει τα σκουπίδια.

Η Καραθώνα,από θέρετρο, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.

Στη Ν. Κίο στα Γκριμάρια τα σκουπίδια,του δήμου Άργους, με τη λυματολάσπη του βιολογικού, έχουν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε έρημο τόπο.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη.
Ένα σύντομο ιστορικό.

Αυτοί που έχουν την εξουσία ξέρουν πολύ καλά ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός. Επομένως η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να δοθεί, πάση θυσία,στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση.

Το πρόβλημα τους είναι πως θα υποχρεώσουν τον κόσμο να δεχτεί να πληρώσει. Το κόστος είναι μεγάλο, από 30€ τον τόνο που είναι σήμερα θα ξεπεράσει τα 150€ με τη ΣΔΙΤ (Συγχρηματοδότηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) αύριο.

Μεθοδευμένα προσπαθούν να το πετύχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Οξύνουν το πρόβλημα με πιέσεις, εκβιασμούς και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με στόχο να παραδώσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εδώ και 20 χρόνια ανατίθενται μελέτες και λύση δε δίνεται. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 100 εκατομμύρια για μελέτες χωρίς εφαρμογή. Τα σκουπίδια εξακολουθούν να αποτίθενται σε χωματερές, ΧΑΔΑ ( Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση έκανε νόμο,που απαγορεύει την κατασκευή ΧΥΤΑ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων)για την απόθεση των απορριμμάτων.Συγχρόνως, για κάθε υφιστάμενη ΧΑΔΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει βαριά πρόστιμα, 30.000€ την ημέρα.

Για την αποφυγή των προστίμων, η περιφέρεια εφευρίσκει, ως μέθοδο προσωρινής διαχείρισης, τους δεματοποιητές, και δαπανά άλλα 13 εκατομμύρια ευρώ,χωρίς αποτέλεσμα, γιατί στην ουσία αντί να αποθηκεύσει τα σκουπίδια, κατασκευάζει καινούργιες χωματερές, όπως στα Δίδυμα.

Για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δαπανώνται άλλα 23 εκατομμύρια ευρώ, πάλι χωρίς αποτέλεσμα γιατί δίπλα στις αποκατεστημένες, δημιουργούνται νέες γιατί δεν έχουν δημιουργήσει εναλλακτική λύση για την εναπόθεση των σκουπιδιών.

Σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν. Έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ και τα σκουπίδια εξακολουθούν να μας πνίγουν. Μία επίσκεψη στη Καραθώνα και τα Γκριμάρια μας πείθει.

Ακόμη συνεχίζουν και διαθέτουν 11 εκατομμύρια σε 14 δήμους, για εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης, πεταμένα λεφτά που θα πάνε προίκα στη ΤΕΡΝΑ. 

Ποιοι και γιατί δημιούργησαν αυτή την κατάσταση;
Οι ευθύνες του Περιφερειάρχη και των δημάρχων είναι τεράστιες γιατί, ευθυγραμμισμένοι με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εντολές της εκάστοτε κυβέρνησης, υλοποιούν τον στόχο, της ανάθεσης του έργου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δηλαδή με ΣΔΙΤ στη ΤΕΡΝΑ.

Είναι αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων για την κερδοφορία των ομίλωνκαι υπηρετούν με συνέπεια το συγκεκριμένο σκοπό.

Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνει τις κατευθύνσεις και οι εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας μας που τις υλοποιούν.

Είναι οι πρόθυμες και υποτακτικές Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές που ευθυγραμμίζονται με τις εντολές της κεντρικής εξουσίας. Αλήθεια γιατί όλοι αυτοί οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου (μαζί και ο κ. Καμπόσος) που μέχρι χθες αντιδρούσαν στη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ δεν έφτιαξαν δικό τους ΦΟΔΣΑ για να διαχειρίζονται φθηνότερα τα απορρίμματα; Είχαν την ευκαιρία –αν ήθελαν- όταν πρόσφατα ζητήθηκε να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια αν θα συγκροτήσουν νέο ΦΟΔΣΑ ή θα συμμετάσχουν στον υπάρχοντα Περιφερειακό.

Έτσι στην Περιφέρεια έστρωσαν το δρόμο στην ΤΕΡΝΑ.

Υπάρχουν υπεύθυνοι που πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Περιφερειάρχης σε συνεργασία με τους Δημάρχους και το ΦΟΔΣΑ ενώ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι, με θράσος εξακολουθούν να μας υπόσχονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα.

Φέρνουν την ΤΕΡΝΑ με μία, αποικιακού τύπου σύμβαση και της αναθέτουν την εκμετάλλευσή των σκουπιδιών. Το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών θα πολλαπλασιαστεί και είναι τεράστιο.

Μέχρι τώρα, το πρόβλημα αντί να το λύσουν το έχουν κάνει εκρηκτικό.

Την υπόθεση την έχουν οδηγήσει συνειδητά σε αδιέξοδο. Θέλουν να αναγκάσουν τον κόσμο να δεχτεί αδιαμαρτύρητα να πληρώσει για να απαλλαγεί από τα σκουπίδια.

Συνυπεύθυνοι για την υφιστάμενη κατάσταση είναι και οι τρείς σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι Ναυπλίου. Ο κ. Κωστούρος ως δήμαρχος, ο κ. Αναγνωσταράς ως πρώην δήμαρχος και ο κ. Σαλεσιώτης ως πρώην νομάρχης.

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Μέχρι τώρα κανείς τους,δεν έκανε καμία προσπάθεια στη κατεύθυνση λύσης του προβλήματος. Πλήρης ευθυγράμμιση με την Περιφέρεια και υποτακτική στάση στις κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας.

Ο κ. Κωστούρος συνεχίζει και καταστρέφει με τα σκουπίδια την Καραθώνα.

Ο κ. Αναγνωσταράς ως δήμαρχος ήταν αυτός που εγκαινίασε τη χωματερή στη Καραθώνα.

Ο κ. Σαλεσιώτης ως νομάρχηςκαμία πρωτοβουλία, ευθυγραμμίστηκε με τις κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας που οδήγησε στο σημερινό τέλμα.

Στις εκλογές αυτές θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο για να συνεχίσουν!

Τους ρωτάμε

- Τι θα κάνουν για τη διαχείριση των σκουπιδιών;

- Θα απαιτήσουν την ακύρωση της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ;

- Πόσο θα κοστίσουν τα σκουπίδια με την ΤΕΡΝΑ;

Προτείνουμε και διεκδικούμε!

· Να σταματήσει άμεσα το αίσχος της Καραθώνας και των Γκριμαριών Άργους. Να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να προχωρήσει ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

· Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την υγεία του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

· Να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.

· Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στα απορρίμματα.

· Να μην φορτωθούν νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών μέσα από ανταποδοτικά τέλη.

· Να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.



Η οριστική λύση βρίσκεται στη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό, θα χρησιμοποιεί την αιχμή της τεχνολογίας στον τρόπο διαχείρισης, με κατεύθυνση τη μείωση των απορριμμάτων με διαλογή στη πηγή και εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.

Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτείται αλλαγή συσχετισμών, και σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις.

Χρειάζεται τοπικούς άρχοντες Περιφερειάρχη και Δημάρχους αγωνιστές που θα λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών.

è Δίνουμε τη μάχη και αγωνιζόμαστε να μην πληρώνει ο λαός χρυσάφι τα σκουπίδια.

è Δίνουμε τη μάχη και αγωνιζόμαστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να μην κινδυνεύει η υγεία των δημοτών.





Ναύπλιο 8/3/2019

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ