ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Γυρισμένο στο Ναύπλιο το σημερινό επεισόδιο της Μηχανής του χρόνου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:54:00 μ.μ. |
Γυρισμένο στο Ναύπλιο το σημερινό επεισόδιο της Μηχανής του χρόνου (βίντεο)
 Ο διχασμός των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 και η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY. 

Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή, 31 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Η εκπομπή παρουσιάζει τις σκοτεινές στιγμές του αγώνα του 1821, όταν οι πρωταγωνιστές του ξεσηκωμού στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Αποκορύφωμα των εχθροπραξιών ήταν η δολοφονία του γιου του Κολοκοτρώνη, Πάνου, το 1824. 

Η έρευνα εντόπισε συγκλονιστικά ντοκουμέντα από την υπόθεση και παρουσιάζει την ιατροδικαστική έκθεση του γιατρού Πύρλα και ένα αυθεντικό ντοκουμέντο του εμφυλίου: το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, με την οπή από την σφαίρα που τον σκότωσε. Με βάση αυτά τα ευρήματα οι ειδικοί εκτιμούν σήμερα ότι ο πρωτότοκος γιος του Γέρου του Μωριά δεν σκοτώθηκε από ένα τυχαίο πυροβολισμό για εκφοβισμό, αλλά έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας από κυβερνητικούς.
 Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη. Φυλάσσεται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου 

Η έρευνα φωτίζει στιγμιότυπα από τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα το 1834, που κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία από τη βαυαρική αντιβασιλεία. Επρόκειτο για μία δίκη παρωδία, η οποία στήθηκε για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. 

Παρουσιάζονται τα στοιχεία και οι μάρτυρες που χρησιμοποιήθηκαν από τους κατήγορους, καθώς και η σθεναρή υπερασπιστική τακτική που αποδόμησε τις κατηγορίες. Η δίκη των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτριου Πλαπούτα. Δραματοποίηση από την «Μηχανή του Χρόνου» με τη συμμετοχή ομάδων αναβίωσης «Φρουρά Ναυπλίου» και «Άγημα Καρατζά». Συμμετείχαν ηθοποιοί της Εταιρείας Πολιτισμού και Κοινωνικής Ψυχαγωγίας «Προσκήνιο” και μέλη από το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου. 
Στην εκπομπή εμφανίζονται τα αυθεντικά αρχεία της δίκης του Κολοκοτρώνη, ανάμεσά τους και η αίτηση χάριτος που κατέθεσαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι στον Όθωνα. Εκεί αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη απειλή για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είναι η διχόνοια. Η έρευνα ολοκληρώνεται σε δύο μέρη. 

Στο δεύτερο επεισόδιο, που θα ακολουθήσει, παρουσιάζεται το τέλος των αδικημένων ηρώων της επανάστασης. Ο Νικηταράς, ο πιο έντιμος αγωνιστής του ’21, τυφλώθηκε και κατέληξε ζητιάνος στον Πειραιά. Ο Ανδρούτσος, το Λιοντάρι της Ρούμελης, δολοφονήθηκε από συναγωνιστές του και η Μαντώ Μαυρογένους πέθανε πάμφτωχη, αφού ξόδεψε όλη την περιουσία της για τον αγώνα. Δεν έλαβε ποτέ αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, όπως και χιλιάδες άλλοι ανώνυμοι αγωνιστές που αγνοήθηκαν από τη χώρα που πολέμησαν για να ελευθερώσουν. 

Στην εκπομπή μιλούν: Γεώργιος Πραχαλιάς – Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελ/κων Σπουδών Μαρία Ευθυμίου – Καθηγήτρια Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών Βαγγέλης Ν. Δρακόπουλος – Ιστορικός Ηλίας Γιαννικόπουλος – Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής Ευθυμία Παπασπύρου – Διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Δημήτρης Σταθακόπουλος – Μέλος Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 Γιάννης Γρυντάκης – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών Απόστολος Διαμαντής – Ιστορικός Θανάσης Χρήστου – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Πελοποννήσου Ελένη Αντωναράκου – Ιστορικός

Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν: Η ομάδα αναβίωσης «Φρουρά Ναυπλίου»: Χρήστος Λαγιόπουλος, Κώστας Σατόλιας. Η ομάδα αναβίωσης «Άγημα Καρατζά»: Γιάννης Μπάρλος, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Πάνος Γεωργακογιάννης. Η Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ψυχαγωγίας «Προσκήνιο”: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Σπηλιώτης. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Δήμος Μητροσύλης, Ρένα Λύκου, Ρούλα Σαλταπήδα, Φώτης Μίλης, Σάκης Κακαράντζας, Ιωάννης Σκούρας, Γιώργος Δημόπουλος. Το «Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου»: Χρήστος Λεβέντης (διδάσκαλος), Γιάννης Μητροβγένης, Νικηφόρος Σταθάς, Τάσος Μάλλιος... 

Ο παρουσιαστής της εκπομπής δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος  έγραψε στο facebook:

"Σήμερα είναι ώρα να απολαύσουμε τους κόπους που καταβάλαμε τους προηγούμενους μήνες με γυρίσματα για το άγνωστο 1821. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους συμμετείχαν σε αυτό το απαιτητικό τηλεοπτικό εγχείρημα.

Την ομάδα αναβίωσης «Φρουρά Ναυπλίου» (Χρήστος Λαγιόπουλος, Κώστας Σατόλιας). Την ομάδα αναβίωσης «Άγημα Καρατζά» (Γιάννης Μπάρλος, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Πάνος Γεωργακογιάννης).

Την Εταιρεία Πολιτισμού "Προσκήνιο” στο Ναύπλιο και τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Σπηλιώτη που μας στήριξε για μια ακόμα φορά μαζί με τους ηθοποιούς της πόλης: Δήμο Μητροσύλη, Ρένα Λύκου, Ρούλα Σαλταπήδα, Φώτη Μίλη, Σάκη Κακαράντζα, Ιωάννη Σκούρα, Γιώργο Δημόπουλο. 

Το ίδιο συνέβη και με το «Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου» με χοροδιδάσκαλο τον Χρήστ Λεβέντη και τα μέλη της ομάδας του, Γιάννη Μητροβγένη, Νικηφόρο Σταθά και Τάσο Μάλλιο. Ευχαριστώ ακόμα τον Σύλλογο "Παλαμήδης" για την πολύτιμη πληροφόρηση, την Τίνα Γκιόλα, την οικογένεια Θ. Χαραμή για την παραχώρηση της παραδοσιακής οικίας που φιλοξένησε το 

Εκτελεστικό της πρώτης κυβέρνησης και τον Μ.Λάμπρου για την φιλοξενία στο DIAS Hotel που υπήρξε το σπίτι του Υψηλάντη. Ευχαριστούμε το Λαϊκό Θέατρο Ν. Ερυθραίας που μας εμπλούτισε με ρούχα από το βεστιάριό του."

Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή, 31 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ