ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Στις Βρυξέλλες Ελληνική αντιπροσωπεία για τα προς ανάκτηση συνεταιριστικά δάνεια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:10:00 μ.μ. | |
Στις Βρυξέλλες Ελληνική αντιπροσωπεία για τα προς ανάκτηση συνεταιριστικά δάνεια
 Στις Βρυξέλλες για επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους θα βρεθεί την Τετάρτη ελληνική αντιπροσωπεία, για το θέμα των προς ανάκτηση δανείων από αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην αντιπροσωπεία, θα μετέχουν εκ μέρους της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος είναι στην επιτροπή των συνεταιριστών που «τρέχει» το θέμα, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Χαράλαμπος Κασίμης και ο γενικός διευθυντής οικονομικών του ΥπΑΑΤ, κ. Χρήστος Τσαγκαλίδης.

Στόχος των επαφών μας πλέον είναι μια μακροχρόνια ρύθμιση για τα προς ανάκτηση ποσά, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ενόψει της συνάντησης, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Το ιστορικό


Επιπλέον κούρεμα σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ή/και διακανονισμό αναμένεται να επιδιώξει η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, για να μειώσει περαιτέρω τα προς ανάκτηση ποσά που ζητούνται από 119 συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας για παλιά δάνεια που έλαβαν το 1992 και το 1994.

Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση, η οποία αφορά 119 συνολικά αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, οι οποίες έλαβαν δάνεια το 1992 και το 1994.

Για το ζήτημα αυτό, υπενθυμίζεται, σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2000 και δικαστική απόφαση του 2004 υποχρέωνε τους συνεταιρισμούς να επιστρέψουν ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία ανάκτησης ξεκίνησε το 2015 επί υπουργίας Αποστόλου στο ΥπΑΑΤ. Τότε εστάλησαν (πρώτα σε οργανώσεις υπό εκκαθάριση), τα πρώτα μπιλιέτα για την ανάκτηση.

Στην πορεία χάρις στην συνεργασία της επιτροπής διαπραγμάτευσης των συνεταιρισμών με το ΥπΑΑΤ, το προς ανάκτηση ποσό έπεσε στα 91 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει δεχθεί και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. «Πλέον έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία εκείνα και από μελέτη που έχει κάνει εταιρεία σχετικά με τη βιωσιμότητά μας, αν κληθούμε να επιστρέψουμε τα 91 εκατ. ευρώ στο ΥπΑΑΤ. Στόχος μας είναι πλέον το ΥπΑΑΤ με βάση αντίστοιχες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, να ζητήσει και να επιτύχει κούρεμα στα 91 εκατ. ευρώ ή/και διακανονισμό. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί στη Γαλλία, για κούρεμα 40%, αλλά και στην Ιταλία για διακανονισμό 14 ετών, με μηδενικό επιτόκιο», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος μετέχει στην επιτροπή των συνεταιριστών που «τρέχει» το θέμα.

Στην Επιτροπή, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Σταύρο Αραχωβίτη και το γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής, κ. Χαράλαμπο Κασίμη, συμμετέχουν, επίσης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Πίνδος», κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αργολίδας ‘Ρέα’ Σπύρος Αντωνόπουλος και ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ και του ΑΣ Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος.

«Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των Συνεταιριστών για της ανακτήσεις 1992-94 με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κασίμη. Ο πρώτος γύρος έκλεισε, τα 500 εκατομμύρια των ανακτήσεων έγιναν 91. Τώρα ο αγώνας συνεχίζεται στις Βρυξέλλες!!! Με προτάσεις, μεθοδικότητα, συστράτευση και ενότητα όλων: Υπουργείο, Πολιτικών δυνάμεων, Συνεταιρισμών μόνο νίκες !!!», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Γιαννακάκης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ