ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ο Άργος φυλάει την όμορφη Ιώ για να μην ξελογιάσει τον Δία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:52:00 μ.μ. | |
Ο Άργος φυλάει την όμορφη Ιώ για να μην ξελογιάσει τον Δία
Του Γιώργου Λεκάκη

Η τοιχογραφία αυτή της Πομπηίας μας αφηγείται μια αρχαιοτάτη ελληνική παράδοση, που εκ της Αργολίδας έγινε δημοφιλής και αγαπητή πανελλήνια.

Εικονίζει μια κερατοφόρο ομορφονιά, να φυλάγεται από έναν εξ ίσου όμορφο νέο.
Είναι η Ιώ. Θυγατέρα του Ιάσου, βασιλέα του Άργους (ή κατ’ άλλους τουΊναχου ή του Κορινθίου Πειρήνα). Μητέρα της η Μελία ή η Λευκάνη.

Η Ιώ ήταν ιέρεια της Ήρας και έγινε ερωμένη του Διός.
Η Ήρα αντιλήφθηκε την παράνομη σχέση και τότε άρχισαν τα βάσανά της:
Ο Ζευς, για να την προστατεύσει από το μένος της συζύγου του, την μεταμόρφωσε σε βου / αγελάδα. 

Η Ήρα υποχρέωσε τον Δία να την αρνηθεί με όρκο (έκτοτε «αφροδίσιος όρκος»). Έτσι της παρέδωσε την ωραία αγελάδα. Η Ήρα εμπιστεύτηκε την φύλαξή της στον Πανόπτη Άργο, ο οποίος είχε… 3, 4, 100 ή 1.000 μάτια – πάντως περισσότερα από δύο - διάσπαρτα σε όλο του το σώμα! Έτσι αγρυπνούσε πάντα! Ήταν πάντα«ανοιχτομάτης».
Ο Αργείος ήρως Πανόπτης ή Μυριωπός (< μύριες οπές) Άργος ήταν τερατόμορφος γίγας. Ένα τα ισχυρότερα και φοβερότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας! Απεικονίζεται διπρόσωπος, και με σώμα γεμάτο μάτια. Κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η συγκεκριμένη τοιχογραφία... η οποία τον δείχνει όχι μόνο όμορφο, αλλά και πολύ γοητευτικό…
Τον Πανόπτη Άργο εσκότωσε, διαταγή του Διός, ο θεός Ερμής, με πέτρα, ή ξίφος, ή δηλητήριο, και με την μουσική (την γοητεία > γητειά αυλού). Η Ήρα, για να τον περάσει στην αιωνιότητα, πήρε τα όμορφα μάτια του και τα επέρασε στην ουρά των ιερών πτηνών της, των παγωνιών.
Αλλά, ο θάνατος του Άργου ελευθέρωσε την Ιώ, η οποία άρχισε να τρέχει σε όλην την γη, επειδή την κέντριζε ο Οίστρος, μια αλογόμυγα που την είχε στείλει γι’ αυτόν τον σκοπό η Ήρα.
Έτσι, η βουκέφαλη Ιώ διέδωσε σε όλον τον κόσμο τον ελληνικό πολιτισμό! Και απ’ όπου πέρναγε η ομορφονιά, οι τόποι έπαιρναν το όνομά της, για να καυχώνται πως κάποτε πέρασε από εδώ η εκλεκτή του Διός: Έτσι ονομάσθηκε η Εύβοια, αλλά και ο Βόσπορος (βους+πόρος), κ.ά.

Εν τέλει κατέληξε στην Μέμφιδα της Αιγύπτου, όπου έφερε στον κόσμο τον Έπαφο (από την επαφή με τον Δία), ο οποίος έγινε ο γενάρχης των Δαναών, οι οποίοι θέλησαν να ξανα-επιστρέψουν στην μητρίδα τους, το Άργος…

Πηγή: arxeion-politismou.gr


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ